Novi izazovi

RIJECI DINAMO DVAPUT NA MENIJU Pavičić: ‘Pokušat ćemo im uzeti bodove’

Orlando Rivetti

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Dobro smo se branili do odmora, pokušavali otvoriti prostor za kontranapad, ali nije išlo... – kaže Pavičić



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« doživjeli su osmi praz ove sezone. Osječani su ih svladali treći puta, dvaput »Dinamo«, a po jednom »Lokomotiva«, »Istra 1961« i »Hajduk«.


S igračem manje, Župarić je isključen u šestoj minuti, cijelu su utakmicu krpali tu ogromnu rupu u momčadi, tražili svoj izgubljeni identitet silom neprilika, da bi tek na kraju Domagoj Pavičić volejem vratio momčad u život. Osječani su, razumljivo, s igračem više, imali više loptu u nogama, stvarali prigode, ali Riječani su sami sebe sapleli u nešto više od šest minuta nastavka. Primili dva gola, pali iz dvije situacije koje se ne smiju dogoditi ozbiljnoj ekipi (isto vrijedi i za Župarićev crveni karton), i sve je bilo gotovo na teškom terenu. Prvi gol je pao nakon »fliper« situacije do koje nije smjelo doći, dok drugi ide više na dušu suca Strukana. Nasjeo je splitski arbitar svom »dodatnom pomoćniku« iza gola, Joviću, nije vjerovao svojim očima i – pogriješio.


Nesretne okolnosti 


Riječani su teško izlazili na kraj s agresivnim Osječanima. Igrač manje srušio je sve taktičke zamisli. Dobro su se branli do odmora, a onda napravili »tehničko samoubojstvo« uz pomoć sudaca… Dobro zbori Pavičić koji je igrao na sredini terena s Bradarićem i Grahovcem.




– Presjekao nas je crveni karton Župariću, pale su u vodu sve taktički zamisli. Igrač manje na onako teškom terenu s agresivnim domaćinima je veliki hendikep. Dobro smo se branili u razdoblju do odmora, pokušavali otvoriti prostor za kontranapad, ali nije išlo… Utrpali su nam dva gola na brzinu, ali nismo se predavali, mogli smo zabiti i prije mog pogotka. Međutim, sve je krenulo naopako od početka, Župarićeva isključenja. Moramo sve zaboraviti što prije, u nedjelju nas čeka utakmica s »Dinamom« na Rujevici. Pa opet »Dinamo« u Kupu… Utakmica po utakmica. Nismo uspjeli uzeti bodove Osječanima zbog spleta nesretnih okolnosti, ali i to je nogomet, pokušat ćemo dobiti »Dinamo« – rekao je Pavičić poslije utakmice.


Raspopović i Čolak bili su drugi put u sastavu »Rijeke«, vatreno prvenstveno krštenje imao je Escoval, debitirao je Grahovac, koji je iz Kazahstana stigao dva dana ranije… Matjaž Kek je dobro sve zamislio u pripremi utakmice, s tri vezna (Bradarić, Grahovac, Pavičić) i dva krila (Krvžić i Acosty), ali nakon šest minuta minirani su temelji taktičkog rasporeda. Igrač manje bio je definitivno prevelika prepreka na putu do ostvarenja cilja. Da Strukan nije dosudio nepostojeći kazneni udarac, možda bi i uspjeli bez obzira na to što je momčad često bila u kaotičnim situacijama na prostoru ispred vratara Sluge.


Dvaput Dinamo 


Uz spomenuta čeiri nova igrača, osamnaest minuta odigrao je i Capan. Točno pola nove momčadi s obrizom na to da je »Rijeka« 90 minuta (84 i 6 sudačke nadoknade) igrala s igračem manje. Momčad nije kuća da je možete sagradti preko noći, ili u nekoiko dana, tako da složite jednu na drugu kamion cigli… Nabacate malo žbuke za fasadu. U pitanju su igrači sa svih strana od koji treba stvoriti momčad! Pred Kekom je ogroman posao. Nije slučajno nakon utakmice rekao da svi zajedno moraju naporno raditi kako bi došli na željenu razinu. Zna Kek što ga čeka i kako kaže »jedva čeka idući trening…«.


Naglasak je na momčad. Uvijek je kolektiv bio jača snaga Kekovih »Rijeka«, prepoznatljiva stila. I kada je igrala onaj šampionski nogomet sa puno posjeda lopte… Jučer je u Osijeku nedostajalo kolektivne agresivnosti. Dozvolili su Riječani da im se domaćini nametnu snagom i brzinom. Stajali su daleko od svog igrača. Ali imali su čovjeka manje. I na kraju zamalo zapaprili Osječanima. Da su ranije postigli prvi pogodak, sigurno bi Osječani bili u velikoj panici. Bez obzira na prethodnu dominaciju.


»Rijeka« se okreće – treningu. Sljedeće utakmice dolaze prerano.


Dvaput je na meniju »Dinamo«. Najprije u nedjelju za bodove, a onda za Kup… Prerano dolaze susreti s »Dinamom«, jer je Kek do posljednjeg dana prijelaznog roka imao otvorena vrata svlačionice…S rđan Grahovac je posljednji stigao. Zaboravimo one koji su otišli… Ovo je deseta Kekova »Rijeka« u pet godina, ali nikada nije bio u kompliciranijoj situaciji. Ima igrača za dvije momčadi, dvojicu za svako mesto, ali još uvijek nema momčad. Bit će zanimljivo vidjeti što može »Rijeka« protiv »Dinama«. Kek jamačno ima nešto u rukavu.