Prometno na Rujevici

RI MERCATO Portugalci stišću gas u utrci za Mišićem, Vešović ipak u Legiji

Ivan Volarić

Na Rujevici su pristali na skromnu poljsku ponudu (pola milijuna eura plus bonusi) ne želeći provocirati gorak rastanak sa zaslužnim igračem



RIJEKA Roman Bezjak se prošloga ljeta nakon osvojene duple krune morao vratiti u »Darmstadt« sa šestomjesečne riječke posudbe. Franko Andrijašević je prodan u belgijski »Gent«, »Rijeka« zaradila polovicu od 4,2 milijuna eura plaćene odštete. Stefan Ristovski također je napustio Rujevicu u ljetnom prijelaznom roku.


Prvo je otišao na posudbu u »Sporting« iz Lisabona, a onda su Portugalci tijekom jeseni aktivirali opciju o otkupu ugovora. »Rijeka« je zaradila 2,5 milijuna eura na ime odštete.


Četvrti član šampionske momčadi Marijo Gavranović otišao je prema očekivanjima u »Dinamo«. »Bijeli« od tog transfera nisu dobili novac već najmanje dvojicu igrača, Domagoja Pavičića koji je potpisao ugovor na četiri i pol godine te Luku Capana (Lokomotiva) s kojim odgovorni klupski ljudi vode intezivne pregovore.




Kada bi se vrijednost te dvojice igrača pretvorila u novac došlo bi se do iznosa od najmanje dva milijuna eura koliko »Rijeka« može već sada zaraditi od Pavačićeve prodaje.


Elez formalnost


Kako sada stvari stoje još najmanje trojica standardnih igrača iz momčadi koja je prošle sezone na impresivan način prekinula »Dinamovu« dominaciju hrvatskim nogometom napustit će Rujevicu ove zime. Marko Vešović trebao bi danas otputovati u Poljsku i zgotoviti svoj transfer u redove »Legije« kao što je i najavio istekom prošle sezone.


Na Rujevici su pokušali napraviti sve da izbjegnu takav rastanak s crnogorskim reprezentativcem, no na kraju su morali pristati na »mrvice sa stola« i prihvatiti objektivno prenisku ponudu ne želeći Vešovića zadržati protivno volje u klubu do ljeta i na koncu na taj način se na ružan način rastati sa svojim zaslužnim igračem. »Rijeka« će dobiti oko pola milijuna eura odštete te steći pravo na određene bonuse i postotak od neke iduće prodaje.


Branič Josip Elez suprotno najavama nije jučer odletio u Njemačku na liječnički pregled i potpis ugovora s »Hannoverom«, ali i taj posao se može smatrati završenim. Zarada? Tri milijuna eura, odnosno 2,5 kada se računa čista klupska zarada.


Četvrti igrač »Rijeke« koji bi ove zime mogao napustiti klub je Josip Mišić. Iako se u jednom trenutku činilo da je blizu »Sparti Prag« prema zadnjim informacijama ipak je daroviti veznjak puno bliže »Sporting Lisabonu«. Cijena se kao i u Elezovu slučaju kreće oko tri milijuna eura.


Lanjski kostur


Matjaž Kek u ponedjeljak će okupiti momčad na pripremama za drugi dio sezone bez četvorice ponajboljih igrača prošle jeseni i momčadi koja je prije šest mjeseci osvojila duplu krunu.


Treneru »Rijeke« će se od igrača koji su nosili momčad do naslova na raspolaganje staviti vratar Andrej Prskalo (odnosno Simon Sluga), stoper Dario Župarić, lijevi bek Leonard Žuta, veznjak Filip Bradarić i krilni napadač Alexander Gorgon. Upravo ti igrači trebali bi uz predstavljati kičmu proljetne »Rijeke« uz naravno kapetana Mate Maleša i nekoliko igrača koji su se afirmirali jesenas, te nametnuli kao logična riješenja (Punčec, Pavičić, Heber, Kvržić…).


No, sve to naravno neće biti dovoljno. Kekovu momčad bit će nužno kvalitativno nadopuniti kako bi se kroz proljetne nastupe mogla izvršiti nužna selekcija igrača za slaganje nove »Rijeke« od koje će se onda iduće sezone moći s punim pravom puno više očekivati.


Najprometniji mercato


Olakotna okolnost je što se prošloga ljeta već zaradilo gotovo pet milijuna eura od prodaje igrača (Andrijašević i Ristovski), više od šest milijuna eura od nagrada UEFA-e, a još najmanje šest milijuna eura trebali bi donijeti izlazni transferi ove zime. Pretpostavka je da će se dio zarađenog novca uložiti u zamjene onih koji će otići. Pored napadača (Čolak), »Rijeci« će nasušno trebati desni bek, stoper i veznjak. Jasno, dio novca će se morati uložiti i u raskid ugovora s nekolicinom igrača koji na proljeće sigurno neće igrati više nego jesenas (Matei, Jelić, Davidsson, Gomelt…).


Inače, ovo će sigurno biti najprometniji zimski prijelazni rok u »eri Mišković«, a samo zahvaljujući teško dostižnom transferu Andreja Kramarića u »Leicester City« u siječnju 2015. godine (10 milijuna eura) ne i rekordan po inkasu od obeštećenja. Doduše, to se može promjeniti ukoliko primjerice uskoro na Rujevicu sleti neka »nemoralna« ponuda za primjerice Filipa Bradarića u visini od oko četiri milijuna eura.


Do sada se zimi uglavnom ciljanom prodavalo, nikada više od jednog stožernog igrača (Benko, Mitrović, Kramarić…). Sada je priča drugačija, promjenit će se gotovo pola momčadi što neće biti lako i bezbolno nadomjestiti. Doduše, olakotna okolnost je što na proljeće neće biti izrazitih rezultatskim imperativa – glavni cilj je Europa i slaganje momčadi koja bi nadolazećeg ljeta trebala pokušati probiti se do skupne faze EL.