Novi desni branič

RASPOPOVIĆ NAKON DEBIJA ‘Volio bih u Rijeci krenuti Vešovićevim stopama. To je veliki izazov’

Orlando Rivetti

Momčilo Raspopović/ snimio V. KARUZA

Momčilo Raspopović/ snimio V. KARUZA

Rijeka je moj veliki izazov. Došao sam ovdje pokazati koliko mogu. Znam da su očekivanja velika, ali nisam time opterećen, samo dodatno motiviran. Vjerujem samo u rad – kaže Raspopović



 Prvi od šest kupova, prije točno 40 godine, Rijeka je osvojila s Crnogorcem na klupi. Momčad je vodio Dragutin Spasojević. Za Rijeku su igrali otac i sin, Rade i Marko Vešović, tresao je suparničke mreže Radomir Đalović. Na otvaranju sezone, u susretu 21. kola protiv Puljana na Rujevici u dresu Rijeke debitirao je desni bek Momčilo Raspopović. Ostavio je veoma dobar dojam. Posebice u fazi obrane… Premijera je bila puno bolja od, recimo, generalne probe protiv Krškog… Potvrda da su prijateljski ogledi jedno, a prave utakmice za bodove nešto sasvim drugo.


– Istina je, u generalnoj probi nisam puno pokazao u jednom poluvremenu. Dobio sam priliku kreuti u početnom sastavu prve prvenstvene utakmice i mislim da sam posao odradio korektno. Bio sam malo u grču na otvaranju utakmice, ali kako je vrijeme odmicalo bio sam sve sigurniji. Kontrolirao sam situaciju u glavi i na terenu.


Zdrava konkurencija


Kaže trener Kek da ste vi i Čolak radom na treningu zaslužili mjesto zbog učinka na treningu?




– Rijeka je moj veliki izazov. Došao sam ovdje pokazati koliko mogu. Znam da su očekivanja velika, ali nisam time opterećen, samo dodatno motiviran. Na treninzima uvijek nastojim dati maksimum. Uvijek je tako bilo pa to što sam došao u novu sredinu nije puno toga promijenilo. Vjerujem samo u rad.


Grk Mavrias je konkurent na desnom beku?


– Mavrias je došao ranije, ali nije jedini koji može kvalitetno odigrati na desnom beku, tu je, naime, i Krvžić koji može to odraditi kvalitetno. Vjerojatno i netko od stopera, ali konkurencije je zdrava, tjera na maksimalnu koncentraciju. Na meni je da radim što više i opravdam očekivanja šefa.


Marko Vešović došao je kao krilo i na kraju je otišao iz Rijeke kao desni bek… U jednom je razdoblju bio i najučinkovitiji igrač Rijeke. Dodatni psihološki teret?


– Ostavio mi je veliki teret. Vjerujem da ću se, kako vrijeme bude odmicalo, sve više prilagoditi suigračima, uhvatiti ritam momčadi. Pokazati što znam.


Osvojili ste naslov s ekipom Budućnosti iz Podgorice, igrao je i Đalović, bivši igrač Rijeke?


– Igrali smo zajedno dvije godine. Pravi vođa. Promijenio je klub prije šest mjeseci. Naslijedio sam Đalovićevu kapetansku traku.


Za derbi se živi


Utakmica s Istrom 1961 bila je veoma dobra, začinjena golovima?


– Kontrolirali smo utakmicu od početka. Nakon što je Puljić otvorio vatromet golova, sve je bilo puno lakše u nastavku utakmice. Gledatelji su mogli uživati u prekrasnim golovima. Momčad je djelovala veoma skladno, znali smo što nam je činiti u svakom trenutku.


Puno je novih igrača, čeka se da zaigra Božinov?


– Lopta mu se lijepi za kopačku… Kvalitetan igrač. Vidi se da nije puno igrao u posljednje vrijeme, ali Šef i stručni stožer dobro će ga pripremiti. Mogao bi biti od velike koristi ekipi. Momčad stavljam uvijek ispred pojedinačnih vrjednosti.


Stigli su Leovac i Grahovac, Rijeka je sve jača?


– Konkurencija je sve veća. Raduje me. Podignut će razinu kvalitete kolektiva.


U subotu je na meniju – Osijek?


– Nsam previše upućen u igrački kadar, ali gledao sam njihov susret s Dinamom, onih 2:4. Mogli su poći i bolje. Imaju individualnu kvalitetu. Pripremit ćemo se i svih devedeset minuta boriti da bismo došli do željenog cilja.


Prvak ste Crne Gore, Rijeka je još uvijek hrvatski prvak, ali Dinamo je pobjegao previše bodova, veoma bitna bit će utakmica polufinala Kupa u Maksimiru?


– Jedna je utakmica i svakoga se može dobiti. Svaka čast Dinamu, ali Rijeka će za dva tjedna bit još jača i uigranija. Bilo bi lijepo igrati finale Kupa. Za takve se utakmice živi, Dinamo, Hajduk, i trenira… Raspored nam nudi Osijek pa dva susreta s Dinamom. Težak raspored, ali gledamo utakmicu po utakmicu…


Krepat ma ne molat


Jeste li naučili što znači »Krepat ma ne molat!«?


– Molim?


Prevedeno i objašnjeno.


– Hvala, sjajno. Nikad ne popuštam!


Osim desnog beka na kojoj poziciji još možete igrati?


– Prošle sezone igrao sam na mjestu stopera. Mogu to odraditi ako bude trebalo. Ali više volim igrati prema naprijed. Igrao sam neke utakmice i kao krilo. Ali, ponavljam, moje radno mjesto je na desnom beku.


Igrač uzor?


– Pa… Nemam nekog posebno. Vešović u dresu Rijeke. Volio bih stopama mog zemljaka Marka Vešovića na Rujevici.


Ambijent na Rujevici, Vešović je bio miljenik navijača?


– Prekrasno je bilo protiv Istre. Prva utakmica sezone, suparnik nije bio atraktivan, bura je šibala, a došlo je gotovo pet tisuća ljudi. Navijanje Armade, od početka do kraja utakmice, zaista je impresivno. Poticajno. Presretan sam što sam dio toga.