Vratar i kapetan

Prskalo prije derbija s Dinamom: ‘Ispada da Rijeka ne gubi kada ja branim… Neka tako i ostane’

Ivan Volarić

RIJEKA UVIJEK IDE NA POBJEDU – Andrej Prskalo

RIJEKA UVIJEK IDE NA POBJEDU – Andrej Prskalo

Sigurno da nije svejedno igračima Dinama, vjerujem da oni dosta razmišljaju o nama. Nama ovosezonske međusobne utakmice donose određeno samopouzdanje. Tu smo ih dobili, a gore nismo izgubili. Međutim, svaka utakmica je nova priča i donosi nešto svoje – kaže Prskalo



 Mali Golji jedno je od mjesta u sastavu istarske općine Sveta Nedjelja. Oni koji malo slabije poznaju »onu drugu stranu Učke« riječ je području kojega se obično uopćeno naziva – Labinštinom. Mali Golji po zadnjem popisu stanovništa imaju 109 stalnih stanovnika (41 kućanstvo), a sigurno najpoznatiji stanovnik tog mjesta je kapetan i vratar nogometaša »Rijeke« Andrej Prskalo. Među igračima »bijelih« kruži već danima priča da je Prskalo apsolutni rekorder po broju kupljenih ulaznica za derbi. Mali Golji i susjedna sela preselit će na jedno poslijepodne na Rujevicu!


– Imao sam stvarno puno upita za ulaznicama – govori vratar »bijelih«. – Svi prijatelji, poznanici su me zvali za ulaznice. Drago mi je da je tako, da nas ljude prate, a posebno se to odnosi na moju obitelj i prijatelje. Veseli me to u svakom slučaju.


Valjda će netko u subotu ostati u Malim Goljima čuvati kuće i blago…




– Hoće, to ne morate brinuti, ali bit će na tribinama osim moje obitelji i rodbine i dosta susjeda, prijatelja, nogometaša »Poleta« iz obližnjih Snašića. Dolazi gotovo kompletna jedanaestorka! Podrška u svakom slučaju neće izostati. Da, tu će biti i sin, dvogodišnji Jakov. Mora biti uz tatu u ovako važnoj utakmici!


Slabo je poznata činjenica da je Andrej uz Darija Kneževića najtrofejniji igrač u povijesti riječkoga prvoligaša. Osvojio je do sada tri Kupa i jedan Superkup Hrvatske.


– Kada smo osvajali kupove 2005. i 2006. godine bio sam treći vratar i branio za juniore. Kod osvajanja Kupa i Superkupa 2014. godine bio sam prva pričuva Ivanu Vargiću. Ne mogu se pohvaliti da sam branio kada su se osvajali trofeji, ali ipak sam bio dio tih ekipa.



U Vinkovcima je u riječkoj obrani debitirao Dario Župarić. Nova obrana ispred Prskala položila je prijemni ispit.


– Sigurno da svaki igrač donosi nešto svoje, a ja mislim da se Darijo uklopio na najbolji mogući način.


Protiv »Dinama« slijede nove rohade u užoj obrani s obzirom na to da sigurno neće biti požutjelog lijevog beka Leonarda Žute.


– Leo nažalost ima žute, ali tu je šef koji sigurno vodi računa o tome i pronaći će odgovarajuću zamjenu. Tko god igra sigurno će pružiti svoj maksimum i nadam se da tako dati doprinos našoj igri – kaže Prskalo.



Najtrofejniji igrač


S obzirom na to da je Dario Knežević »okačio kopačke o klin« Prskalo ove sezone ima priliku postati najtrofejniji igrač u povijesti kluba.


– Tako statistika kaže… Lijep podatak i lijep osjećaj, ali polako još je puno posla predamnom i pred cijelom ekipom. Kakvo je raspoloženje u momčadi uoči derbija? Sve je super, normalno treniramo, raspoloženje je odlično! Spremamo se i iščekujemo s nestrpljenjem utakmicu u subotu.


Na dobro raspoloženje sigurno je utjecala i visoka pobjeda u Vinkovcima prošle nedjelje.


– Sigurno da smo zadovoljni tom pobjedom. U prvom poluvremenu postigli smo tri pogotka, a poslije smo lagano utakmicu priveli kraju. Dobro je i što nismo primili gol. Na kraju smo ostvarili jednu lijepu pobjedu i u odličnoj atmosferi dočekujemo »Dinamo«.


Podatak da »bijeli« nisu primili pogodak pogodak treba shvatiti itekako ohrabrujuće, a s obzirom na činjenicu da je ovo tek druga utakmica ovoga proljeća u kojoj Prskalo nije morao po loptu u mrežu.


– Takav je nogomet. Ponekad nije sve divno i bajno. Bogu hvala sada smo uspjeli završiti jednu utakmicu bez primljenog gola i to nam sigurno daje kuraja uoči »Dinama«.



Kada se govori o primljenim golovima bitno je naglasiti da unatoč tom negativnom trendu rezultat uglavnom nije patio.


– Slažem se, najbitnije je da smo unatoč primljenim golovima uglavnom pobjeđivali.


Razmišljaju o nama


»Modri«, također u derbi ulaze ohrabreni domaćom pobjedom nakon preokreta u ogledu s »Osijekom«.


– »Modri« igraju dobro. Bili su dosta goropadni u zadnjoj utakmici, preokrenuli su utakmicu protiv »Osijeka« u našem stilu ovoga proljeća. Imali su puno šansi i sigurno da je njihova forma u uzlaznoj putanji. Međutim, mi moramo biti koncentrirani na sebe i na svoju igru. Na koga moram obratiti posebnu pozornost? Imaju puno kvalitetnih igrača koji mogu zabiti. Pogotovo Sammir, Soudani, Hodžić, Čorić… Pa i Lešković. Cijenim i njihove vratare. Imaju jako dobru ekipu.


Posljednje dvije međusobne utakmice, pobjeda na Rujevici i remi u Maksimiru donose sobom i dosta samopouzdanja. »Modrima« sigurno nije svejedno nakon tih utakmica doći na Rujevicu.


– Sigurno da nije svejedno igračima »Dinama«, vjerujem da oni dosta razmišljaju o nama. Nama ovosezonske međusobne utakmice donose određeno samopouzdanje. Tu smo ih dobili, a gore nismo izgubili. Međutim, svaka utakmica je nova priča i donosi nešto svoje. Uostalom, i jedni i drugi smo ove zime promjenili po nekoliko igrača.


»Rijeka« gotovo u pravilu ne gubi utakmice kada je Prskalo na golu. U dva susreta osvojeno je četiri boda.


– Neka tako i ostane! Volio bi da nastavim svoju pozitivnu tradiciju u ogledima s »Dinamom« barem do kraja ove sezone.



Za razliku od »Rijeke« igrači »Dinama« u subotu će igrati pod imperativom pobjede.


– Oni ganjaju našu prednost od četiri boda i gledano iz tog kuta slažem se da je pobjeda za njih vrlo bitna. Utakmica će biti tvrda, teška, a za nas je najvažnije da je stadion odavno već rasprodan i da ćemo uživati pravu podršku naših navijača. Armada će biti naš 12. igrač! – tvrdi Prskalo.



Daleko je još naslov


Branio je Andrej protiv »Dinama« i u dresu »Pomorca« i »Istre 1961«, doživio tri poraza, ali triput remizirao što nije tako loša statistika s obzirom na razlike u kvalitetama momčadi.


– Ispao sam jednom s »Istrom 1961« u četvrtfinalu Kupa nakon penala. U obje utakmice bilo je 1:1. Obranio sam penal, ali je Križman promašio. Bio je to jaki »Dinamo« s Krstanovićem, Badeljom… Branio sam i za »Pomorac« u četvrtfinalu Kupa Hrvatske, izgubili smo 2:0 u Žuknici. Ispada da mi na neki način »Dinamo« leži, ali možda je u pitanju splet okolnosti ili te jednostavno takav protivnik posebno motivira. Kao što su sada svi protiv nas dodatno motivirani.


Riječanima u subotu neće trebati dodatnih motiva. Uostalom, kud ćeš veći motiv od toga da možeš pred svojim navijačima pobijediti izravnog rivala za naslov prvaka i odjuriti na velikih sedam bodova prednosti.


– Ući ćemo u tu utakmicu maksimalno koncentrirani i od prve minute s jednim ciljem da je pokušamo dobiti kao i svaku drugu utakmicu. Ako budemo pravi onda vjerujem u dobar rezultat. Međutim, i u slučaju naše pobjede neće biti ništa riješeno. U bubnju je još 30 bodova i sve je moguće. Daleko je još naslov prvaka… – poručio je vratar »bijelih«.