Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 4n
Sutra: 6° 6° 4n
20. siječnja 2020.
Alen Obrez

Pričali smo s Rožmanovim analitičarom: Objasnio nam je zašto je "laptop" danas toliko važan za nogomet

Foto Denis Frančišković
Foto Denis Frančišković
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2020. u 18:59 2020-01-13T18:59:49+01:00

Za vrijeme prvog poluvremena ja već režem utakmicu. U 40. minuti dolazim u svlačionicu i pripremim pet, šest isječaka za trenera, a on odluči hoće li to pokazati igračima - objašnjava Alen Obrez

RIJEKA - O njima se malo, gotovo ništa ne zna. Zovu ih »nevidljivim« članovima stožera, a često mogu biti ključni u pripremi momčadi i utakmice kao i u skautiranju protivnika. Neki ih nazivaju čak i »laptop trenerima«.

I Rijeka ima takvog svog »laptop stručnjaka«, odnosno stručnog analitičara i to u osobi Alena Obreza, mladog Slovenca koji zajedno s Alešom Kačičnikom, Dankom Matrljanom, Arisom Naglićem i Gojkom Mrčelom čini stručni stožer »šefa« Simona Rožmana.

Nogomet kao i sve ostalo grabi velikim koracima naprijed, a usporedo s tim slijedi primjena novih tehnologija i u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Neki, moderniji treneri to smatraju opravdanim i korisnim, drugi staromodniji pak i ne toliko potrebnim, misleći da tehnologija previše »ubija« nogomet. U tom smislu dvojako se gleda i na ulogu analitičara.

- Svi znamo da je nogomet sport koji se vrlo brzo mijenja, da stalno dolaze neki noviteti što je neminovno i u trenerskom poslu. Sve više pozornosti se pridaje podacima i analizi onoga što se dogodi na travnjaku. Moj djelokrug rada je stvarno širok, počevši od video analiza naše momčadi do one protivničke - kaže Alen Obrez i nastavlja:

- Kad je riječ o video analizama radim u četiri segmenta, uoči utakmice, kroz tjedan, za vrijeme utakmice i nakon nje. Svakog protivnika pogledam i napravim izvještaj od približno pola sata. Znači kako protivnik igra obranu, kako napad, što radi u kontuinuiranom napadu, kontri, tijekom prekida, kornera, slobodnih udaraca...

Tu se traže protivnički plusevi i minusi i što sve to znači za nas. Nakon toga sve uspoređujemo s našom igrom i našim sadržajem i što želimo napraviti. Svi želimo doći do razine gdje je najbitniji naš sadržaj.

Rezanje poluvremena

Obrez ističe i značaj inividualnih analiza za svakog igrača.

- Teško je držati igrače na analizi pola i više sata i zato napravimo posebne klipove s najbitnijim stvarima. Imamo podijeljene i individualne analize, svaki pojedinac ima neke svoje osobnosti, tako da igrači dobiju još dodatne informacije. Na jednoj strani širu sliku protivničke momčadi, a na drugoj i neke detalje o pojedincima s druge strane - dodaje Rijekin analitičar i priznaje da na početku nije bilo nimalo lako. Trebalo se upoznati s momčadima, igračima, trenerima pa čak i stadionima. Sve to nosi specifičnosti u radu analitičara...

- Dobro je što sa svakim protivnikom igramo četiri puta u sezoni i što sve više igramo više saznajemo. Na početku je sve to za nas bilo novo jer nismo poznavali protivnike i specifičnosti stadiona te atmosferu oko kluba. To je iziskivalo puno više rada. U drugom segmentu tijekom tjedna neki segmenti treninga se prilagode protivniku.

Moj je zadatak da se svi treninzi tijekom tjedna snimaju, a nakon treninga sjednem s Rožmanom, pogledamo i napravimo nekakve isječke u pozitivnom ili negativnom smislu. To radimo i individulano s igračima i ujedno pokušavamo zajedno to ispraviti tijekom tjedna.

Cilj je svaki dan doći na što višu razinu. Primjerice svaki bi igrač želio igrati u Liverpoolu, onda tijekom videa možemo prikazati kako to radi Alexander-Arnold, a na drugoj strani kako to radi jedan naš bek - kaže Alen.

Obrez posebno spreman i učinkovit mora biti u prvom poluvremenu, a na odmoru već u svlačionici s dijelom montiranog materijala.

4255673

– Za vrijeme utakmice, točnije prvog poluvremena ja već »režem« utakmicu, recimo već u 40. minuti dolazim u svlačionicu i pripremim pet, šest isječaka za trenera, a on odluči hoće li i koju što pokazati igračima. I hoće li nešto mijenjati.

Rožman ima izuzetnu percepciju, a ja mu s mojim snimkama samo potvrđujem nešto što je on zasigurno već vidio tijekom utakmice. Igračima možemo pokazati i neku specifičnu situaciju koja je utjecala na rezultat. Slijedi »post-match« analiza, već drugi dan, posebno kad se igra ritam srijeda-subota.

Luton, Stoke City...

Smeta li ga što njega i ostale stručnjake-analitičare nazivaju »laptop trenerima«?

- Meni to ne smeta. Nije to samo u nogometu, sve što se danas događa u svijetu donosi neke novitete. Ako najbolji svjetski treneri svaki dan pored sebe imaju laptop na terenu pored sebe, zašto ne bi i mi koji nismo na toj razini. Spomenimo Julian Nagelsmanna kao primjer laptop trenera koji je među najboljima trenerima na svijetu.

Zašto bi nama onda to smetalo? Trendovi idu u tom smjeru i inovacije su stalne. One uglavnom dolaze od onih koji nemaju resursa da bi nešto kupili. Odnosno od onih koji imaju manje pa se trebaju na neki drugi način snaći. I u biznisu, menadžmentu, marketingu... ti su podaci itekako bitni - smatra Obrez.

Spominjući Nagelsmanna treba reći da je riječ o treneru koji svoje treninge snima i dronom. Ima li Rijeka nešto slično?

- Što se tiče drona i s njim bi bilo dobro snimati treninge. Mi ih snimamo s »go pro« kamerom, tj. kamerom sa širokim kadrom. Znači u svakom trenutku možemo vidjeti sve igrače na terenu. Kad stavimo tu kameru iznad semafora pogled je gotovo sličan kao onaj kad se snima s dronom - tvrdi Obrez koji je u Prvoj slovenskoj ligi bio jedini trener analitičar.

- Znam da u Hrvatskoj Dinamo ima trenera analitičara, a trend u svijetu ide u tom smjeru. U Sloveniji? Bio sam jedini analitičar u Prvoj ligi. Barcelona je s analitikom primjerice počela u sezoni 2013./14. Budžeti klubova u Sloveniji još ne dozvoljavaju angažman analitičara.

No, vjerujem da će u sljećeih pet godina svi klubovi u regiji imati takvog zaposlenika i staviti fokus na njega - predviđa Obrez koji je do 14. godine igrao u Celju, potom u Kovinar Štoreu gdje sam i upoznao Simona Rožmana.

- Bio sam zadnji vezni, mogao sam puno trčati, ha, ha... S Rožmanom sam od 2014. u Celju, a što se tiče same analitike surađivali smo i godinu i pol u Domžalama. Radio sam i u nekim drugim segmentima u klubu. Sve je počelo privatnom inicijativom i to uz važnu potporu Rožmana koji je trener koji je u svakom trenutku fokusiran na svaki detalj.

Surađujem i s Luton Townom oko analitike već četiri godine, ali i sa Stoke Cityjem. Trendovi idu naprijed strašno brzo, stalno dolaze neki noviteti. Ne smijemo spavati po tom pitanju.

Direktor u Celju? Da vršio sam i tu funkciju i tada je sve i počelo. Tada je počela moja dodatna ljubav prema brojkama iako sam cijeli život uz njih i računalo - otkriva Obrez smatrajući da tehnologija neće uništiti čari sporta. Naprotiv.

GPS prednosti

- Ne bih rekao da je to tako. Kod nekih sportova koji rade trendove, posebno u SAD-u, kao što su NBA, NLF ili bezboj podaci i statistike imaju utjecaj već 15 ili 20 godina. Nogomet će se sigurno još detaljnije razvijati u tom smjeru.

Obrez je već boravio na usavršavanju u Barceloni, a surađuje i s još nekoliko klubova po pitanju analitike.

- Kad si mlađi zaljubiš se u neke klubove, kupiš neki dres... Meni je fascinantno ono što rade klubovi u Engleskoj poput Brendforda, QPR-a, u Danskoj Midtjyllanda, tu su i Borussia Dortmund, Hoffenheim... Puno je klubova koje volim pogledati što i kako rade, bio sam oduševljen i viđenim u Barceloni.

To je vrhunska razina, ne moraš navijati ta taj klub, ali jednostavno svidi ti se kako rade. Rijeka? Oduševljeni smo, u Sloveniji se možda samo jedan klub može s njom uspoređivati. Uvjeti su odlični za treninge, a i za moj rad - tvrdi analitičar »bijelih«.

GPS tehnologija poseban je dio priče, značajan za monitoring, opterećenja i prevencije.

- Svaki igrač svaku utakmicu i trening ima GPS čime dobivamo »gole« podatke. Tu kroz određene parametre možemo detaljnije pratiti njihov trenažni proces kao pojedinaca. Primjerice, znamo kako i koliko bi neki igrač tijekom tjedna trebao biti opterećen.

A kroz te podatke možemo vidjeti i koji su limiti igrača. Zanimljivo kad smo GPS koristili u Domžalama nismo imali velikih ozljeda jer imali smo potpuni monitoring nad igračima u smislu opterećenja. Znači sve je to bitno i u smislu prevencije. I u smislu različitih opterećenja igrača koji igraju i ne igraju.

Rujevica je i za Obreza i za ostatak struke još uvijek mjesto na kojem se provodi najviše vremena u pripremi utakmica.

- Zauzet sam stvarno cijeli dan. Došli smo ovdje sve napraviti da bi bili uspješni. Iskreno bio sam samo jednom u gradu i jednom na večeri u Kastavu s momčadi. Ovdje imamo sve uvjete, restoran, fitness, sve je na vrhinskoj razini, a uvjeti se stvarno mogu usporediti i s najvećim klubovima na svijetu - zaključuje Obrez.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.