Čarobnjak sredine terena

Priča koja je razigrala maštu navijača “Rijeke”: Essien – marketinški potez ili pojačanje?

Orlando Rivetti



RIJEKA Priča o Michaelu Essienu, za reprezentaciju Gane odigrao je 58 utakmca i zabio 9 golova, nosio dres Lyona, Chelsea, Milana, Panathinaikosa (u rujnu posljednji nastup)… zaintrigirao je riječku nogometnu javnost. Kraljevski igrač sredine terena kojemu iskustva ne nedostaje. U listopadu napunit će 35 godina. Je li Essien marketinški potez predsjednika Damir Miškovića ili – pojačanje?


U prošlosti pamtimo nekoliko slučajeva. Pojačanje je bio Josip Skoblar kojega je Ljubo Španjol doveo u 34. godini i nekoliko mjeseci iz Marseillea. Zlatna kopačka Josip najbolji je igrač koji je ikada navukao dres Rijeke. Tako je i igrao. Dok se nije posvađao s trenerom Zecom… Marketinški potez bio je Fredi Bobic, trenutačno direktor Eintrachta iz Frankfurta gdje s Nikom Kovačem čini čuda. Doveli su ga Robert Ježić i Marinko Koljanin kada je imao 35 godina igrao je prije toga za Stuttgart, Borussiju Dortmund, Hannover, Herthu… Za Njemačku 37 utakmica (10 golova). Napadao me svaku večer ispred kuće iz ogromnog reklamnog panoa, reklamirao je mlijeko i jogurt, barem mislim. Noge su mu bile veteranske (zbog te dijagnoze stradao je i fizioterapeut Greblički), a slava ne zabija golove. U osam nastupa za Rijeku zabio je dva gola. Jedan Varteksu za 4:0 u prvoj utakmici finala Kupa 2006. godine. Presudan pogodak, jer je u revanšu bilo 5-1 za Varaždince. Trener Dragan Skočić uglavnom ga je »čuvao« pored sebe na klupi i trpio kritike vodstva kluba. Dok nije smijenjen… Bobic je bio samo dobra reklama za Rijeku. Za njemačko tržište.


Skoblar i Bobic dva su suprotna pola. A zanimljiv je slučaj Tariba Westa (rođen je 26. ožujka 1974.), koji je prije više od desetak godina došao kao pojačanje ali je stigao samo do klinike Nemec, gdje je doktor Boris Nemec u dvije minute ustvrdio da se koljeno raspalo… Nigerijac (41 utakmicu za reprezentaciju) igrao je za Inter, Milan i Partizan… U Milanu ima crkvu »Sklonište u oluji«, a osnovao je i fondaciju za pomoć potrebitoj djeci u Nigeriji. Zanimljiv je slučaj Tariba Westa. Nije imao dokumente za prijelaz hrvatske granice, ali je ipak na kraju ušao u Hrvatsku nakon intervencije šefa riječke policije… Preko Slovenije i – Rupe!




Je li se Damir Mišković zagrijao za Essiena i koliko može bit spreman ako nije igrao pola godine, pitanje je za stručnjake i liječnike. Ali, ako je u treningu mogao bi biti – atrakcija. Keku se već diže kosa na glavi u kojoj je samo – Osijek. Essien je (bio), veliki igrač, ali Rujevica nije »groblje slonova«. Kod Keka ni Essien ne bi imao povlašteni status.


Lijepo je pričati o takvim igračinama… Pustiti maštu da se razigra kao pravi vezni igrač. Roberto Baggio je proslavo 50. rođendan. Od lopte je napravio umjetnost.