Stasiti napadač

Pregovori u tijeku: Čolak ipak ostaje na Rujevici?

Denis Frančišković

Mirko Antonio Čolak / Foto: V. KARUZA

Mirko Antonio Čolak / Foto: V. KARUZA



RIJEKA – Iako s Rujevice još nema »bijelog dima« oko produžetka suradnje s prvim klupskim napadačem Antonijom Mirkom Čolakom, pregovori se finaliziraju i drugi klupski strijelac ove sezone s 12 golova po svemu sudeći mogao bi i naredne sezone nositi dres Rijeke.


Čolak je na Rujevicu stigao u siječnju prošle godine kao posuđeni igrač Hoffenheima i ostavio traga, poglavito golovima u vrijeme dolaska Igora Bišćana što mu je u konačnici i podiglo vrijednost na tržištu prema Transfermarktu na dva milijuna eura.


Nijemci su svojevremeno istakli odštetni zahtjev od milijun eura za otkup Čolakovog ugovora, što je za Rijeku i hrvatske prilike pozamašan iznos pa je za očekivati da će Hoffenheim pristati za novu posudbu što je u ovom trenutku možda i najoptimalnije rješenje u trokutu pregovarača. Uostalom, Čolak je i igrač koji je tijekom svoje karijere osuđen na »vječite posudbe«, nakon Lechije Gdanjsk, bio je u Kaiserslauternu, Darmstadtu, Ingolstadtu pa naposlijetku u Rijeci. Zanimljivo, Čolaku je vrijednost najviše narasla u Rijeci, u Darmstadtu je ona bila milijun eura, u Hoffenheimu je pala na 600.000, a u Rijeci rasla od 750.000 do 1.1 i dva milijuna eura.




Pregovori oko Čolakovog ostanka počeli su još prije Uskrsa, a intezivirali se krajem prvenstva nakon osvajanja Kupa. Nije tajna da Čolak ima veliku želju ostati na Kvarneru i čini se da se priča zakotrljala u pozitivnom smjeru. Na Rujevici su očito procijenili i da ostankom Čolaka mogu puno više profitirati nego izgubiti. Poglavito jer je riječ o jedinom pravom napadaču u redovima »bijelih« izuzme li se »polušpica« Jakov Puljić koji se pokazao kao njegova dobra zamjena te mladi Milan Ristovski. S druge strane od Rijeke se ove godine očekuje i europski iskorak, za što će čak trebati čak možda i dodatno ojačati napadačku liniju.


Čelnici »bijelih« ovih su dana već učinili jedan kvalitetan potez po pitanju ugovora, na četverogodišnju suradnju obvezao se kapetan Alexander Gorgon. Udaren je time važan temelj novo-stare momčadi, Gorgon jasno označen igračem koji je sadašnjost i budućnost kluba. Gorgon na tržištu s istom cijenom kotira kao i Čolak, njih su dvojica najvrediji klupski eksponati, veću vrijednost ima jedino Domagoj Pavičić s 2.25 milijuna eura.


Ovih dana odluku o potpisu novog ugovora treba donijeti i vratar Andrej Prskalo, u klubu žele da vrsni čuvar mreže ostane i dalje među »bijelima«, poglavito jer je Simon Sluga jedan od prvih na listi mogućih izlaznih transfera.