Gostovanje kod "fenjeraša"

Pred Riječanima za vikend novi izazov: Vinkovčani će se bacati na glavu i bez modrih premija

Ivan Volarić

Ne ponovilo se – Alexandera Gorgona, koji je promašio penal prošle jeseni u Vinkovcima, tješi Matic Črnic / Foto Vedran KARUZA

Ne ponovilo se – Alexandera Gorgona, koji je promašio penal prošle jeseni u Vinkovcima, tješi Matic Črnic / Foto Vedran KARUZA

Igračima Slaven Belupa na Rujevici je osim bod(ov)a navodno izmakla i modra premija što objašnjava s kolikim nespokojem u Maksimiru dočekuju skorašnji veliki derbi na Rujevici



RIJEKA – U debeloj medijskoj zavjetrini na Rujevici »vidaju rane« nakon uvoda u proljetni dio sezone i pripremaju se za završnih 11 kola koliko je preostalo do kraja sezone. Iako su ispustili dva od ukupno šest bodova prednost nad »Dinamom«, koliko su namaknuli prošle jeseni, Riječani mogu biti zadovoljni s onim što su napravili u pet uvodnih proljetnih kola. Na stranu dojam, »Rijeka« je jesenas sigurno odigrala boljih utakmica nego u dosadašnjem tijeku proljeća, učinak je taj koji je u ovom trenutku najbitniji, a on je u granicama očekivanja. »Rijeka« je osvojila 13 od 15 mogućih bodova, te ostvarila plasman u finale Kupa.


Jedino je Poljud ostao neosvojiv za »bijele« ovoga proljeća. Javna je tajna da su se u Maksimiru ove zime nadali da će jesenski prvak prosuti barem četiri od šest bodova prednosti do prve međusobne utakmice na Rujevici. »Modri« su se uzdali u pomoć Zaprešićana, Osječana, Splićana, svoje druge momčadi i Koprivničanaca. »Rijeka« je imala izrazito zahtjevan raspored i iz njega izašla uglavnom neokrznuta.


Stimulacija


Na proljetni niz Riječana posebno svjetlo baca još jedna zanimljiva priča. Iz koprivničke svlačionice procurila je informacija da je igračima »Slaven Belupa« iz Maksimira obećana posebna novčana nagrada za pozitivan rezultat na Rujevici. Ako je ta informacija točna, onda to zorno objašnjava zbog čega su igrači »Slaven Belupa« onako bespomoćno popadali po travnjaku nakon što im je zamalo izmakao riječki bod – unosna premija (navodno ne samo njima…).




Ništa zabranjeno, ali to jasno pokazuje da u Maksimiru s krajnjim nespokojem očekuju skorašnji međusobni ogled na Rujevici koji bi mogao biti odlučujući u utrci za naslovom prvaka. Naime, površni pregled utakmica »Rijeke« i »Dinama« do kraja sezone sugerira da »bijeli« nakon velikog derbija ulaze u nešto lakši dio rasporeda, a »modrima« nakon gostovanja u Rijeci tek predstoje najveća iskušenja (gostovanja u Gradskom vrtu i Koprivnici, domaći ogledi s Hajdukom i Rijekom…).


Teški trenuci


Pod uvjetom da »Dinamo« i »Rijeka« u skorašnji međusobni sraz uđu s aktualnom bodovnom razlikom, momčad Matjaža Keka ima u svojim rukama prvu meč loptu i priliku da pobjedom riješi puno toga. »Rijeka« bi pobjedom otišla na sedam bodova razlike, stekla bolji položaj u međusobnim ogledima, ali u prvom redu na svojevrstan način prvi put ove sezone prešla psihološku granicu. »Dinamo« porazom, pa čak i remijem u Rijeci, više ne bi bio u situaciji da odlučuje sam o svojoj sudbini!


No, prije nego što na Rujevici započnu operaciju »derbi proljeća«, moraju odraditi gostovanje u Vinkovcima, jedno od onih koje se izlizanim nogometnim rječnikom naziva – »tradicionalno neugodnim«. Brojke su kada su u pitanju takve fraze – neumoljive. »Rijeka« je dobila samo jednu utakmicu kraj Bosuta u posljednjih 11 godina! Matjaž Kek slavio je u Vinkovcima 0:1 u ožujku 2013. godine, u svojoj prvoj gostujućoj utakmici na klupi »Rijeke«! Prije i poslije toga »bijeli« su nerijetko proživljavali teške trenutke u Vinkovcima.


U mandatu Damira Miškovića dvaput su treneri padali nakon utakmica s »Cibalijom« (Skočić, Scoria), a prošle jeseni i Matjaž Kek je nakon vinkovačkih 0:0 prolazio kroz teške trenutke. Prozvao je nakon utakmice igrače da nisu pružili sve od sebe, što nije odgovaralo istini. Većina je unatoč remiju bez golova pružila svoj maksimum u tom trenutku. Bila je to jedna od onih utakmica u kojima je »bijelima« sreća okrenula leđa. Igrači »Rijeke« su promašili pet, šest prilika, Andrijaševiću je poništen, ispostavilo se kasnije, regularan pogodak, a Gorgon je u posljednjim trenucima utakmice s bijele točke pogodio gredu!


Valjda će Riječanima sreća ovoga puta vratiti dio duga, a jedno je sigurno: vodstvo »Dinama« neće morati stimulirati igrače »Cibalije« da se »bacaju na glavu« jer njima je svaki bod potreban u pokušajima da osiguraju prvoligaški status.