Analiza

Pet detalja remija u Koprivnici: Ima i dobra vijest – definitivni preporod Žute

Ivan Volarić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović



“Rijeka” je u subotu u Koprivnici izgubila dva boda, odigravši sa “Slaven Belupom” 1:1. Srećom po Riječane, remizirali su jučer i “Dinamo” u Puli, odnosno “Hajduk” protiv “Lokomotive”, pa nema veće štete.


Analizirali smo subotnju utakmicu i odabrali pet detalja.


STRANO TIJELO


Mario Gavranović djeluje u posljednjim utakmica kao »strano tijelo« u momčadi. Očita posljedica »afere Dinamo«, odnosno nespretnih reakcija odgovornih klupskih ljudi koji su svojim izjavama sav bijes navijača usmjerili prema igraču, a onda valjda mislili da će »metodom nečinjenja« sanirati štetu. Neće ići!




Mariju su osim dijela navijača na »koketiranju« s »Dinamom« zamjerili i suigrači pa je cijela ta priča otišla u neželjenom smjeru. »Rijeka« bi bez svojega napadača mogla ostati i prije početka zimskog prijelaznog roka…


NEMA STRASTI


Marko Vešović definitivno više ne igra za »Rijeku« punim srcem kao prošle sezone kada je bio jedan od kotača zamašnjaka šampionske momčadi. Daleko od toga da crnogorski reprezentativac profesionalno ne odrađuje svoje obveze, ali nema u tome one dodatne strasti koja pokreće suigrače i navijače.


Nekoliko je uzroka od činjenice da (još) nije produžio ugovor preko toga da nije zadovoljan time što je odlaskom Stefana Ristovskog prisiljen igrati na poziciji desnoga beka. »Vešo« jednostavno smatra da će se puno lakše prodati kao krilo…


TRI VEZNJAKA


Matjaž Kek je odlascima Bezjaka, Andrijaševića i Ristovskog (prebacivanje Vešovića na njegovu poziciju), bio prisiljen razbiti kvartet napadača koji je odveo momčad do duple krune. Vratio se pritom i igri s trojicom klasičnih veznih igrača, što je donijelo rezultata u nekim utakmicama ovoga ljeta. Opet, nije isto tako igrati protiv »Salzburga«, »Hajduka« na Poljudu ili – »Slaven Belupa«. Dojam je da je »Rijeci« u utakmicama poput koprivničke potrebniji igrač više u završnici nego na sredini terena.


POJAČANJA


Brazilac Heber još uvijek je jedino pojačanje (Kvržić je povratnik s posudbe…) koje je do sada osiguralo mjesto u momčadi Matjaža Keka. Igrao bi u Koprivnici vjerojatno i Punčec da nije ozlijeđen.


Obojica su stigla na Rujevicu praktički na početku priprema i uspješno prošli kroz Kekov uobičajeni proces privikavanja. Kek ostale prinove još uvijek ne vidi u prvom planu, tvrdi da su nespremni i da će trebati još neko vrijeme da ih nestrpljivi navijači vide u startnoj postavi. Problem je u tome što do tada »Rijekine« ambicije u prvenstvu i EL mogu doživjeti teške udarce.


ŽUTIN PREPOROD


Leonard Žuta ponajbolji je igrač »Rijeke« u posljednjim susretima. U Koprivnici je lijevonogi branič asisitirao Heberu za vodeći pogodak. U vrhunskom nogometu se malo toga događa slučajno pa ni Žutin igrački preporod nije slučajno počeo kada je na njegovo mjesto doveden Australac Jason Davidson.


Dokaz da je svakome potrebna konkurencija i da su na Rujevici pogriješili što nisu ranije reagirali. Ako će se Žuta ovako nastaviti dizati u svojoj izvedbi onda se Davidsonov angažman već isplatio!