Pred 2000 gledatelja

PRIJATELJSKI OGLED NA KRIMEJI Orjentašima pljesak, Riječanima Kekova jezikova juha

Orlando Rivetti

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Orjentašima pljesak, Riječanima Kekova jezikova juha. Četvrtoligaš s Krimeje držao je korak s europskom Rijekom. Hrabrom igrom, dobro posloženi, taktički disciplinirani (vidi se ruka mladog stručnjaka Danila Butorovića), primili su prvi gol nakon više od pola sata igre. Drugi početkom nastavka. Mogli su i zabiti. Rijeka u kombiniranim sastavima. Dobra vijest je povratak Gorgona, manje od pola sata igrao je Vešović. Predstavio se Gomelt u paru s Mišićem. Do odmora su igrali Maleš i Pavičić. Cijelu utakmicu odigrao je samo Matei. Ali kako je Rijeka igrala Kek je  mogao isprovati još desetak igrača…Neki nisu iskoristili priliku. Takve su to utakmice. Lako je kazati da su profesionalci, ali…Dobra proba, slabosi pod povećalom, uoi utakmice u subotu na pulskom stadionu Drosina gdje će travnjak sigurno biti puno gori nego na Krimeji. Teren je bio kao tepih, ali malo mekan…


Na tribinama dvije tisuće gledatelja, Rijeka je prešla most na Rječini nakon devet godina. U neka stara vremena bili su žestoki gradski derbiji u drugoj jugoslavenskoj i prvoj hrvatskoj ligi. Nedostajao je samo legendarni Josip Pino Glažar koji je sudio jedan žestoki derbi. Žestoko se igralo i danas. Orjentaši motivirani, Riječani odrađivali posao.


Na tribini i na klupi Rijekini članovi koji su nekada bili u dresu Orijenta – Damir Mišković, Ivan Mance, Mladen Žganjer, Danko Matrljan, Vjekoslav Miletić i – Gaši. Prisjetio se Miletić kako je tada bila – Kao da prelazim iz C.zvezde u Partizan…«. Žestoko rivalstvo djelila je Rječina…Predsjednik Emilijo Margan sa svojom savjetnicom Danijelom Bradamante, zaduženo za omladinski pogon, u kojem Orijent ima 250 djece, govori kako »Orijent više nije klub slučaj…Prije tri godine stai smo na svoje noge. Možemo kandidirati i za Treću ligu, ako će lokalna samourava stati iza našeg projekta. Orijent je danas veselje«.

Imao je Margan razloga za zadovoljstvo poslije utakmice. Orijent je bio ravnopravan suparnik prvaku države. Riječani su odradili posao, ostalo pomalo dužni, ali u Kekovu miksanju momčad neki su se igrači izgubili. POstava iz prve dionice igrala je ispod očekivanja, bez prave akcije, u nastavku je bilo više događanja, promjena pozicija igračima, ali učinak isti. Samo jedan gol kao u prvom poluvremenu…Premalo s obzirom da je razlika u kvaliteti oceanska, tri razreda dijele dvije momčadi. Zato pljesak orjentašima, pokazali su zube. Trener Butorović je u nastavku do završnih minuta promijenio cijelu momčad.




Dobra zabava, prodefiliralo je četrdesetak igrača, ali od početka do kraja igralo se punom snagom.