Pod riječkom urom O. Rivettija

PRIJATELJSKA UTAKMICA U KRANJSKOJ GORI Kek predstavlja svoju petu europsku Rijeku!

Orlando Rivetti



Matjaž Kek neće danas skočiti s Planice, ali će prijateljskom utakmicom s Makedoncima u obližnjoj Kranjskoj Gori krstiti svoju petu europsku Rijeku! Predstavit će momčad bez Franka Andrijaševića s novim imenima… Rijeku koja brani dvostruku krunu, ali više od svega želi ostaviti dubok trag (i zaraditi!) na europskoj pozornici. Odraditi dva pretkola pa onda na Rujevici gledateljima ponuditi »himnu svih himni« – Lige prvaka!


Osvajanje naslova prvaka i detroniziranje jedanaesterostrukog prvaka Hrvatske zaredom, Dinama, naravno, bila je čarolija koja je trajala mjesecima. Na jesen i na proljeće. Osvajanje Rabuzinova sunca, Kupa Hrvatske, u Varaždinu, bila je demonstracija sile! Kvalitete Kekove momčadi. Dinamo je ostao bez utješne nagrade… Razumljiv je bio Mamićev bijes, »ovo ste vidjeli sada i nikad više…«. Bit će što bude! Osvajanje prvenstva u »obaranju ruku« s Dinamom graniči s čudom. Rijeka je igrom kontrolirala ljestvicu, čuvala vrh i bodovnu prednost tako da je posljednja utakmica u Maksimru bila – revijalna. Finale Kupa je druga priča. Biti ili ne biti, jedna utakmica, gladni vukovi iz Maksimira… Kek je anestezirao suparnike (Vešović je »pojeo« Soudanija!), bolje nego što to u bolnici prije kirurških zahvata čini doktor Boban Dangubić. Bila je to jedna od najboljih utakmica sezone. U taktičkom smislu nepobitno, ali i u svemu onome zbog čega obožavamo nogomet.


Jedna utakmica je uvijek dojmljivija od dugog užitka na putu do naslova prvaka. Damiru Miškoviću, kreatoru tvornice radosti na Rujevici, još uvijek, dvostrukoj kruni unatoč, najdraža je utakmica ona u Mercedes Areni u Stuttgartu kada je eliminiran veliki njemčaki i europski gigant. Sjećate se ludila kada je Mujanović zabio na asistenciju Močinića? Novinare Radio Rijeke samo što nisu odveli u ludnicu. Zbog divljanja… Na južnoamerički način! U ništa boljem stanju nije bio ni Mišković. Povijesno.




Europa je upoznala Rijeku! Izborila je skupnu fazu Europske lige. Ponovila godinu dana ksnije. U četiri Kekove Europe nogometaši Rijeke odigrali su 28 utakmica. Na Kantridi su padali Standard i Feyenoord (prvak Nizozemske nakon 18 godina), provukla se Sevilla… Crna mrlja je Aberdeen (0:3), a nesretan slučaj jedina europska utakmica na Rujevici s turskim Basaksehirom (2:2), nakon dvostrukog vodstva, odnosno remija bez golova u prvom susretu. Nakon 18 godina Rijeka je u kvalifikacijama Lige prvaka, ali sada kao – prvak. Tada se već raspadala nakon slučaja Krečak (oteto ili prodano?), sada je nedvojbeno najbolja momčad na prostorima bivše Jugoslavije. Put do Lige prvaka je utopija, ali… Preskočiti prvu prepreku, velški The New Saint ili gibraltarsku Europu, trebao bi biti samo rutinski posao. Bez obzira na Kekov oprez i one floskule da danas svi igraju nogomet. Velšani, naime, primjera radi, imaju proračun od pola milijuna funti, kojega zatvaraju nastupima u pretkolima Lige prvaka. Momčad s Gibraltara će biti domaćin na »Rijekinu terenu« u Faru, Portugalu, gdje je osvojen Atlantic Cup, kao početak žetve.


Novine i portali vrištali su. Pet milijuna za Eleza, isto toliko za Bradarića od Schalkea odnosno Bologne, Genoa nudi četiri milijuna za Ristovskog… Pljusak novca od kojega se Mišković nije mogao obraniti! Navali narode, još malo pa nestalo… Otišao je samo Andrijašević, a dovedena su četvorica – Heber, Punčec, Gomelt i Đoković. Prijelazni rok traje do 31. kolovoza za ozbiljne klubove. Matjaž Kek danas u Kranjskoj Gori popočinje potragu za Andrijaševićevom zamjenom. Za njegovih 16 golova i pet asistencija. Bio je svjetionik igre Rijeke. Kek je savršeno miran. Natječaj je otvoren. Vremena nema puno, u drugom tjednu mjeseca srpnja na programu su dvije utakmice na Rujevici. S prvakom Walesa ili Gibraltara, a onda stiže Slaven Belupo u premijernoj utakmici nove sezone HNL-a!


Nakon Stuttgarta u HNK Rijeka više ništa nije isto kada je riječ o Europi. U Ligi prvaka je slava i novac! Rijeka je zasad na okupu. Mišković i Kek žele Europi naplatti dvostruku krunu.