Prva HNL

PREOKRET U NASTAVKU Maxwell Acosty bio je ključni čovjek koji je odveo Rijeku do pobjede u Koprivnici

Ivana Vaupotić

Slavlje Riječana nakon utakmice u Koprivnici/D. KOVAČEVIĆ

Slavlje Riječana nakon utakmice u Koprivnici/D. KOVAČEVIĆ

U završnici su obje momčadi tražile pobjedu, a pri tome se Fortuna široko nasmiješila gostima. Naime, u 90. je minuti iz slobodnog udarca s desne strane stigao ubačaj u srce kaznenog prostora Slaven Belupa. Ježina je boksao loptu, koja je zatim stigla u Acostyjeve noge...



KOPRIVNICA Maxwell Acosty još jednom je bio ključni čovjek Rijeke. Preciznije, on je u 90. minuti gostovanja kod Slaven Belupa snažnim prizemnim udarcem sa dvanaest metara pogodio mrežu i usmjerio bodove prema Kvarneru.


Početak utakmice jasno je pokazao da Tomislav Stipić nije govorio u prazno kada je najavio da njegova momčad ide na pobjedu. Pod vodstvom novog šefa struke, Slaven Belupo je odmah zauzeo beskompromisni gard, bez imalo strahopoštovanja prema suparniku. Pri tome je Stipić složio zadnji red s trojicom stopera, kojima su se, u fazi obrane, priključivali bočni igrači, Bruno Bogojević i Miloš Radivojević.


Obje momčadi su u početnim minutama spojile nekoliko obećavajućih akcija bez konkretne završnice, a zatim je na scenu stupio spomenuti dvojac. Nakon brzog prebacivanja težišta igre s lije na desnu stranu, Bogojević je uputio centaršut na drugu stativu, a tamo je Radivojević glavom pospremio loptu u mrežu, sa četiti metra. Bilo je to u 14. minuti – 1:0.





Rijeka se brzo pribrala od šoka, no nikako nije uspijevala doći do situacije koja bi otvorila priliku za udarac po golu. Zapravo, kod svake akcije po krilima nedostajalo je precizno ubacivanje u srce kaznenog prostora. Bolje rečeno, tri koprivničkih stopera uvijek su bila dobro postavljena, zatvarajući prolaz lopte prema gostujućim napadačima.


S druge strane, Koprivničani se nisu zavukli u mišju rupu. Doduše, nakon vodstva nisu bili toliko agresivni, ali i dalje su pokazivali jasnu želju za napadanjem, koristeći otvorenu igru Rijeke. Tako je u 37. minuti Mateus Lima iskoristio prostor u obrani gostiju i probio se u kazneni prostor po desnoj strani. Na sreću Rijeke, Andrej Prskalo odlično je reagirao na udarac sa deset metara.


Zbunjenost


Već u idućem napadu gosti su konačno uspjeli nadmudriti obranu Slaven Belupa. Niz brzih dodavanja dao je Stjepanu Lončaru dovoljno prostora i vremena za udarac iskosa, s lijeve strane. Baš poput Prskala, Antonijo Ježina je bio na visini zadatka. Završnica prvog dijela donijela je udarac Jakova Puljića s vrha kaznenog prostora. No, tu nije bilo ni siline, ni preciznosti. Na suprotnoj strani udarac je iskušao Bogojević, sa dvadeset metara iskosa, s desne strane. U tom udarcu je bilo puno siline, ali nedostajala je preciznost.


Sudeći po uvodnim minutama nastavka, tijekom petnaestominutnog odmora u svlačionici treneri nisu odustali od svojih inicijalnih ideja. Igrala se 53. minuta kada je obrana Rijeke pokazala zavidnu razinu zbunjenosti, dopustivši Slaven Belupu stvaranje opasne situacije iz ničega.


Tom je prilikom Bogojević s desnog krila uputio loptu prema petercu, s time da samo on zna je li htio uputiti centaršut ili pucati na gol. U svakom slučaju, taj je potez izazvao veliki uzdah s tribina. Naime, lopta je preletjela prskala i liznula prečku na suprotnoj strani gola.


Opasnija Rijeka 


Rijeka je, pak, u nekoliko navrata pokušala napasti kroz sredinu, i to čak nije bilo loše. Međutim, te akcije ubijali su ili prejaki zadnji pasevi, ili loše primanje lopte u situacijama kada je prijetnju trebalo pretvoriti u nešto opipljivo. Takav razvoj događaja natjerao je Simona Rožmana na brzopotezno trošenje zamjena.


Preciznije, u razmaku od 57. do 66. minute, trener Rijeke je iz igre povukao Roberta Murića, Luku Capana i Jakova Puljića, a umjesto njih na teren su istrčali Acosty, Domagoj Pavičić i Antonio Mirko Čolak. Igra gostiju poprimila je puno opasnije konture, no to još nije bilo dovoljno opasno i konkretno.



Gradski stadion Ivan Kušek Apaš. Gledatelja: 1.156. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 6. Pomoćnici: Tomas (Vladislavci), Šarić (Županja). Strijelci: 1:0 Radivojević (14′), 1:1 Gorgon (74′), 1:2 Acosty (90′).


SLAVEN BELUPO: Ježina 5,5 – Božić 6, Paracki 6,5, Mikulić 6 – Bogojević 6 (od 90′ Ejupi -), Jajalo 6, Glavčić 6,5 (od 67′ Zirdum -), Puclin 6, Radivojević 6,5 – Krstanović 5,5, Lima 6 (od 75′ Delić -).


RIJEKA: Prskalo 6,5 – Tomečak 6,5, Župarić 6, Punčec 6, Smolčić 5,5 – Capan 6 (od 61′ Pavičić 6,5), Lončar 6 – Murić 5,5 (od 57′ Acosty 7), Andrijašević 6, Gorgon 6,5 – Puljić 5,5 (od 66′ Čolak -).



No, i tu su se stvari brzo promijenile. Zapravo, sve se odigralo po nepisanom nogometnom pravilu da će momčad koja ne realizira svoje prilike biti kažnjena golom. Igrala se 73. minuta kada je nesmotreno dodavanje Hrvoja Smolčića gurnulo Ivana Krstanovića u situaciju koja se u nogometu kolokvijalno naziva “mrtva šansa”.


 No, sjajna reakcija Prskala izvukla je Rijeku koja je taj propust ekspresno kaznila. Ubacivanje Ivana Tomečaka, s desnog boka, uhvatilo je domaću obranu na spavanju, a Alexander Gorgon to je, uz dosta sreće, iskoristio za egzekuciju vrijednu izjednačenja, s time da se nalazio u zaleđu – 1:1.


U završnici su obje momčadi tražile pobjedu, a pri tome se Fortuna široko nasmiješila gostima. Naime, u 90. je minuti iz slobodnog udarca s desne strane stigao ubačaj u srce kaznenog prostora Slaven Belupa. Ježina je boksao loptu, koja je zatim stigla u Acostyjeve noge…