Trogodišnji ugovor s "Rijekom"

PREDSTAVLJAMO DAMJANA ĐOKOVIĆA Nizozemski Zagrepčanin mogao bi biti novo iznenađenje “bijelih”

Ivan Volarić

Damjan Đoković na pripremama u Kranjskoj Gori / Foto: R. BRMALJ

Damjan Đoković na pripremama u Kranjskoj Gori / Foto: R. BRMALJ

U Nizozemskoj sam prošao nogometnu školu, a onda sam krenuo svojim putem. Pokušavao sam uvijek krenuti u neki novi izazov i u tom smislu »Rijeka« je  novi izazov za mene – kaže Đoković



KRANJSKA GORA Tko je Damjan Đoković? Veznjak rođen u Zagrebu 1990. godine, nogometno odrastao u »Sparti« iz Rotterdama, koji je nakon Slovačke, Italije, Francuske i Rumunjske prošloga ponedjeljka potpisao trogodišnji ugovor za prvaka svoje rodne zemlje – »Rijeku«. Iako ima vrlo sadržajan životopis i nije »no name«, igrač za većinu navijača »Rijeke« ipak je njegov potpis donio mnogo upitnika.


– Svugdje sam bio pa je došlo vrijeme da odigram i u svojoj rodnoj zemlji! Mislim da sam odabrao dobar trenutak budući  da je »Rijeka« aktualni prvak, da je u vrlo konstruktivnom procesu i kao ekipa i kao klub – govori 27-godišnjak koji je odradio tek nekoliko treninga s »bijelima« u Kranjskoj Gori. – U Nizozemskoj sam prošao nogometnu školu, a onda sam krenuo svojim putem. Pokušavao sam uvijek krenuti u neki novi izazov i u tom smislu »Rijeka« je  novi izazov za mene.


Nastupili ste kao junior sa »Spartom« na Kvarnerskoj rivijeri?




– Nastupio sam, ali morao ranije kući zbog škole. Moji suigrači su u finalu izgubili od »Dinama«.


Pokušali ste se nakon toga nametnuti u nekim klubovima iz Zagreba i okolice?


– Trebao sam otići u »Lokomotivu«, ali nisam dobio slobodne papire iz mojeg bivšeg kluba iz Slovačke (Spartak Trnava op.a). Postojala je ideja da nastavim trenirati u »Gorici«, međutim krenuo sam svojim putem i završio u Italiji.


I ta odluka se pokazala kao pun pogodak, igrali ste u »Monzi« pa s »Cesenom« ispali iz Serie A iako ste imali odličnu momčad s Candrevom, Iaquintom, Mutuom…?


– Imali smo možda i previše dobrih igrača ha, ha… Ekipa nije bila dobro izbalansirana. U napadu smo imali Iaquintu, Mutua, Candrevu, Parola…, a iza ipak manje poznata imena i nažalost na kraju smo ispali.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Ligue 1 zanimljiva


Uslijedila je epizoda u »Bologni« pa posudba u rumunjski »Cluj«?


– »Bologna« je imala puno igrača na popisu, a ja sam želio ići negdje igrati i zato sam odabrao »Cluj« koji je sezonu ranije igrao play off Europske lige. Nažalost, upali su u neke probleme i vratio sam se u »Bolognu«, gdje me je zatekao novi direktor kluba. I sami znate da svatko ima svoje igrače i ideje. Kada sam to vidio krenuo sam dalje svojim putem i odigrao sezonu u »Livornu«. Cilj je bio da se vratimo u Serie A. Pojavila se nakon toga mogućnost povratka u »Bolognu«, no opet se promjenio direktor, a ja nisam želio čekati već sam prihvatio ponudu iz Francuske, iz »Ajaccija«, koja mi se svidjela. Francusko prvenstvo je jako zanimljivo. Možda nije taktički jako kao talijansko, ali je zato fizički vrlo zahtjevno.


Prije dolaska u »Rijeku« igrali ste u njemačkom drugoligašu »Greuther Fürthu« i članu talijanske Serie B »Speziji«?


– Raskinuo sam ugovor u Francuskoj, malo riskirao čekajući pravu ponudu, a onda sam krenuo u Njemačku. Igrao sam standardno u »Greuther Fürthu«, međutim nismo  borili smo se ni za ništa, nije bila naglašena ta natjecateljska strana pa sam prihvatio ponudu »Spezije« koja se tada borila za ulazak u Serie A. Dok sam igrao u »Speziji« pratili su me ljudi iz »Rijeke« i čim se ovoga ljeta otvorila mogućnost dolaska nisam htio ništa drugo čekati jer sam procjenio da je ovo najbolja opcija za mene.



Đoković je igrao zajedno s Florentinom Mateijem u »Ceseni«, protiv Ristovskog dok je Stefan igrao u »Latini«, a Damjan u »Livornu«. – Koji je najbolji Hrvat s kojim sam igrao? Što se talenta tiče – Livaja. Ima neke specijalnosti koje se rijetko viđaju, ali ima i svoju specijalnu glavu. Što se talenta tiče – top igrač! Ostali? Dosta sam naučio od Parola ili Candreve. Mutu je s druge strane fenomen. U stanju je svojim potezom preokrenuti utakmicu. Bilo je lijepo trenirati i sa svjetskim prvakom kao što je Iaquinta – kaže Đoković.


Kaže vaš bivši suigrač iz »Spezije«, Niko Datković, da ste s obzirom na svoje kvalitete zalutali u Serie B?


– Na meni je da to pokažem na terenu. Hvala mu na lijepim riječima.


Ivor i Niko


Zanimljivo da ste svojevremeno trenirali s bivšim igračem »Rijeke« Ivorom Weitzerom na hreljinskoj Lonji?


– Trenirao nas je jedan trener za fizičku pripremu iz Zagreba (Vajda).  Čujem se s Ivorom, vrlo zanimljiv tip! Je li zadovoljan što sam došao u njegov klub? Kako da ne, sretan je zbog toga.


Sigurno vam je i Niko Datković govorio puno toga govorio o »Rijeci«?


– Bili smo cimeri u posljednjih šest mjeseci pa smo dosta pričali o »Rijeci« i tom projektu. Kada je sve bilo blizu nazvao sam ga i Niko mi je dao posljednju potvrdu – zeleno svjetlo za prijelaz u »Rijeku«.


Na kojoj poziciji najviše volite igrati?


– Talijani bi rekli tutto campista. Vezni koji može igrati svugdje.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ




Po svemu sudeći Damjan nije u rodu s puno poznatijim prezimenjakom, tenisačem Novakom.– Pomaže prezime gdje god dođem jer svatko ima neku bazu da se počne pričati o nečemu. Ne, koliko znam nisam u rodu s Novakom, iako to nije tako često prezime. Nisam to istraživao, ali bilo bi mi drago upoznati Novaka – kaže Damjan.


Što to znači u Kekovu sustavu 4-2-3-1, možete li primjerice igrati i iza špice?


– Sve to će pokazati travnjak. Svaki novi igrač treba se prilagoditi ekipi.


Ptica selica


Odgovara li vam »Rijekin« način igre koji donosi puno agresije, trke, presinga…?


– Ne volim pričati previše o sebi, ali mislim da bih se mogao dosta brzo uklopiti u takvu igru.


Trenirate odvojeno od momčadi?


– Oni su malo ranije krenuli s pripremama, a ja sam ranije završio sa sezonom. Sigurno da naš stručni stožer vrlo dobro zna što radi. Vidio sam u ovih nekoliko dana da je rad na vrlo visokoj razini.


Gotovo u svim klubovima, osim »Cluja«, borili ste se za ostanak. Ambicije u »Rijeci« su puno veće, kako u Europi, tako i domaćim natjecanjima?


– To mi je bio cilj, da ako je moguće nađem projekt gdje se više igra, gdje se više napada. Mislim da bi ovo za mene mogao biti puno pogodak, iako ne volim unaprijed pričati o tome.


Budući da ste »ptica selica«, bilo bi dobro da se konačno negdje skrasite?


– To me svugdje pitaju i svima kažem isto, a na kraju jeb…


U Rijeci se lijepo živi?


– Ništa mi nemojte govoriti, sve znam! – poručio je Đoković.