Višestruki benefiti pobjede

POTVRDA KVALITETE Igrači Rijeke su dokazali da imaju potencijala krojiti sam vrh prvenstvene ljestvice

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

»Bijeli« su u najnoviju pobjedu utkali puno energije i srca. Pobijediti ovako moćan Dinamo nije mala stvar, pobjeda je ovo koja bi mogla osloboditi još zaliha pozitivne energije u dva teška sudara s Lokomotivom, Osijekom i Slaven Belupom do kraja godine.



RIJEKA S(p)retna i velika pobjeda »Rijeke«. Iako je kiša prijetila da sve pokvari. Nogometaši »Rijeke« jednim su potezom u utakmici u kojoj je sve bilo otvoreno bacili europski »Dinamo« u »knock-down«, a Igor Bišćan došao do svoje možda i najveće pobjede. Do pobjede koji su mnogi zazivali. U trenerskoj premijeri protiv »modrih« prizemljio je svoj bivši klub, nanijevši mu prvi ovosezonski poraz, razbudio prvog klupskog strijelca Antonija Mirka Čolaka i kupio neophodan mir tri kola prije kraja prvog dijela prvenstva.


»Rijeka« i dalje ne igra bajno, ali pobjeđuje. A ta je odlika riječke momčadi u ovom trenutku najvažnija. Bišćan je zasad »razoružao« skeptike, pod njegovim vodstvom »Rijeka« još nije doživjela poraz, ima pet pobjeda (Dinamo, Istra 1961, Rudeš, Inter, Varaždin u Kupu) i remi s »Hajdukom« na Poljudu. I nakon dugo vremena prestigla je »Goricu« i skočila na četvrto mjesto. Pobjedom nad liderom, ali prije svega nizom koji se protegao, »Rijeka« se vrlo brzo našla u situaciji da se može vratiti na drugo mjesto, tamo gdje je ovoj momčadi objektivno i mjesto.


Sluga i Čolak


A što je donijela sama utakmicama na skliskom, ali vrlo dobrom travnjaku Rujevice? Bišćan se odlučio tek za jednu promjenu u stražnjoj liniji (Punčec umjesto Escovala) te je obrana djelovala poprilično sigurno, kompaktno i dobra u skoku. Posebno se to odnosi na Župarića i Punčeca koji su opet bili »oni stari«. Pavičić i Lončar na pozicijama zadnjih veznih djelovali su poprilično poduzetno i živo, otupili su dobrim dijelom »Dinamovu« igru, a to je bio možda i najvažniji zadatak u sudaru s jačim protivnikom. Kvržić je izrazito raspoložen bio na desnoj strani u prvom dijelu, Gorgon također inicirao neke akcije, dok je Heber ostao bez prave prilike za isticanjem.




No, nedvojbeno dva junaka riječke pobjede bili su vratar Sluga i napadač Čolak. Sluga je »izvukao« sve što je trebao, kod »nule« obranio udarce iz matnih pozicija Gavranoviću (31′) i Stojanoviću (54′), a u završnici i Olmu (90′). Riječka mreža napokon je ostala »čista« nakon što su »bijeli« u svakoj od posljednjih pet utakmica dobivali gol. Takve Slugine obrane zasigurno su pridonijele i sigurnosti uže obrane koja je bila na visini, ali uvijek je to i dodatni impuls ostatku momčadi u igri prema naprijed.


U najboljem trenutku


Čolak se uoči utakmice prisjetio maksimirskog derbija (1:1) kada je pogodio vratnicu i znakovito najavio da bi ovaj put mogao matirati Livakovića. Obećano – ispunjeno! Osim što je zabio odlučujući gol, svoj šesti u isto toliko posljednjih utakmica, Čolak se i puno natrčao, istrpio puno teških duela s Dilaverom i Theophileom-Catherineom… Istina, bilo je kod njega i brzopletosti i loših dodavanja u obećavajućim situacija polukontri, no igrač je koji se pod Bišćanom definitivno razbudio.


Sve u svemu, »Rijeka« je odigrala strpljivo i pametno, dočekala svoj trenutak, iako u prvom poluvremenu nije uputila niti jedan ozbiljniji udarac prema Livakoviću. Problem »bijelih« bile su završnice akcija u koje često nije dolazio velik broj igrača. Ali možda je i to bio dio Bišćanovog plana da se ne ostavlja puno prostora iza leđa brzim »dinamovcima«.


»Bijeli« su u najnoviju pobjedu utkali puno energije i srca. I to im se nakon dugo vremena vratilo. Itekako je to važan zamašnjak u nastavku prvenstva. Pobijediti ovako moćan »Dinamo« nije mala stvar, pobjeda je ovo koja bi mogla osloboditi još zaliha pozitivne energije u dva teška sudara s »Lokomotivom«, »Osijekom« i »Slaven Belupom« do kraja godine.


»Rijeka« je dobila što je željela. Veliku pobjedu nad velikim protivnikom u najboljem trenutku. Bišćan može skinuti velik dio psihološkog tereta sa sebe, ali i momčad. Protiv »Dinama« je potvrdila da nije toliko limitirana koliko joj se spoticalo u posljednje vrijeme i da ima potencijala ozbiljno krojiti sam vrh ljestvice.