Rijeka svladala Lokomotivu

POTVRDA DRUGOGA MJESTA Rijeka na krilima vratara Sluge odjurila na sedam bodova prednosti

Ivana Vaupotić

Riječani su pogocima Alexandera Gorgona i Jakova Puljića osvojili važne bodove/Foto L. STANZL/PIXSELL

Riječani su pogocima Alexandera Gorgona i Jakova Puljića osvojili važne bodove/Foto L. STANZL/PIXSELL

Specifičnost ovog derbija predstavlja i činjenica da je Igor Bišćan praktički do kraja utakmice na terenu držao istih jedanaest igrača. Naime, Joao Escoval zamijenio je Roberta Murića tek u sudačkoj nadoknadi.



ZAGREB Još jedna golgeterski učinkovita večer Alexandera Gorgona i Jakova Puljića Rijeci je donijela puni plijen u derbiju s Lokomotivom, zacementiravši je na drugom mjestu HT Prve lige, sa sedam bodova prednosti pred trećeplasiranim Osijekom. Specifičnost ovog derbija predstavlja i činjenica da je Igor Bišćan praktički do kraja utakmice na terenu držao istih jedanaest igrača. Naime, Joao Escoval zamijenio je Roberta Murića tek u sudačkoj nadoknadi.


Početne minute protekle su u međusobnom ispitavanju snage i moći, uz povremene pokušaje nešto hrabrijih napada. Međutim, nedovoljno dobro odmjerena dodavanja u završnicama tih akcija u korijenu su suzbijala svaki oblik opasnosti. Prvi opasan udarac stigao je u 18. minuti, kada je Gorgon s lijeve strane odapeo iz sve snage. Međutim, Ivo Grbić bio je siguran na golu Lokomotive.


Samo dvije minute kasnije domaći golman bio je u božićnom raspoloženju i Rijeci je darivao gol. Preciznije, Luka Ivanušec u svom je kaznenom prostoru vratio loptu Grbiću koji jeu panici odigrao pas Gorgonu u noge, na sedam metar od gola, iskosa, s lijeve strane. Kapetan Rijeke taj je dar objeručke prihvatio – 0:1.




Vodstvo gostiju donijelo je podizanje tempa utakmice,označivši usput kraj razdoblja ispitivanja snaga. Lokomotiva je složila dva-tri obećavajuća napada koji su upropašteni zbog lošeg zadnjeg pasa, a Rijeka je pokušavala iskoristiti otvaranje prostora na suprotnoj strani. Igrala se 29. minuta kada su tri domaća igrača krenula u kontru, i to na dvojicu braniča. Međutim, Kristijan Jakić je u ključnom trenutku odigrao neprecizan pas prema Đorđu Rakiću.



Pritisak Lokosa iznjedrio je još jednu priliku za izjednačenje, s time da je ovoga puta došlo i do udarca prema golu. Nakon kornera s desne strane, Myrto Uzuni gurnuo je rolicu za Dejana Radonjića koji je sa deset metara odmah pucao. Srećom po Rijeku, Simon Sluga je odlično reagirao, obranivši desnom nogom, i to u padu. U tom trenutku igrala se 37. minuta.


Povratak s odmora između dva poluvremena donio je novi nalet Lokomotive koja je već nakon devedeset sekundi igre zaprijetila iz prekida preko Denisa Kolingera. Već tu se dalo naslutiti da Rijeka, boksačkom terminologijom rečeno, visi na konopcima, a ubrzo se pokazalo da je taj dojam točan. Nakon kornera, koji je u 49. minuti izveo Mario Burić, nebeski skok i snažan trzaj glave Ante Majstorovića donijeli su izjednačenje – 1:1.


U tim trenucima Rijeka se našla u nokdaunu i teškom mukom je hvatala dah, a imala je sreću što Lokosi to nisu znali iskoristiti. Desetak minuta kasnije gosti su se uspjeli pribrati i krenuli su prema naprijed. Međutim, niti jedan njihov napad nije okončan udarcem prema golu. Lokomotiva je, pak, opasno zaprijetila u 65. minuti kada je Radonjić propustio Uzunijevu povratnu loptu za Jakića, čiji je udarac s vrha šesnaesterca Sluga jedva skrenuo u korner.


Rijeka je uzvratila ubojitom kontrom u 72. minuti. Tibor Halilović povukao je loptu kroz sredinu, pričekavši dolazak Zorana Kvržića po desnom boku. Uslijedilo je proigravanje baš na tu stranu i prizemno ubacivanje iza leđa domaće obrane. Puljićev lagani dodir bio je dovoljan za novu promjenu stanja na semaforu – 1:2.


Lokosi su bili prisiljeni na novi lov za izjednačenjem, no znali su da se još uvijek ne smiju potpuno otvoriti. Njihovi napadi u tom razdoblju nisu bili pretjerano opasni, a dodatno ih je uništavala i kombinacija brzopletosti i davanja prednosti silini ispred preciznosti kod dodavanja.


Poučena iskustvom s početka drugog dijela, Rijeka si nije dozvolila novo propadanje u pasivnost, već je tražila način za povećanje vodstva, čime bi definitivno potvrdila pobjedu. Kada je Sluga u sudačkoj nadoknadi bravurozno obranio udarac Lorena Maružina, bilo je jasno da bodovi odlaze na Rujevicu.



ZAGREB Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 750. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) 6. Pomoćnici: Petrović (Valpovo), Grgić (Osijek). Strijelac: 0:1 Gorgon (20′), 1:1 Majstorović (49′), 1:2 Puljić (72′). Žuti karton: Halilović, Capan (Rijeka).


LOKOMOTIVA: Grbić 5 – Karačić 6, Kolinger 6, Majstorović 6,5, Lecjaks 5,5 – Ivanušec 6,5, Jakić 5,5, Burić 6 (od 73′ Drožđek -), Uzuni 6,5 – Radonjić 6, Rakić 6 (od 68′ Maružin -).


RIJEKA: Sluga 7 – Kvržić 6,5, Župarić 6, Velkovski 6, Mamić 6 – Capan 6 – Murić 6 (od 90′ Escoval -), Pavičić 6, Halilović 6,5, Gorgon 6,5 – Puljić 6,5.