Teže od očekivanog

POBJEDA U DRUGOLIGAŠKOM RITMU Antonio Mirko Čolak povratničkim pogotkom slomio otpor fenjeraša u nastavku susreta

Marko Cvijanović

Nogometaši Rijeke pobjegli su trećeplasiranim Osječanima na šest bodova prednosti/V. KARUZA

Nogometaši Rijeke pobjegli su trećeplasiranim Osječanima na šest bodova prednosti/V. KARUZA

Riječani su olako primili gol na postavljenu obranu (44’) i u značajnoj mjeri kompromitirali stečenu prednost (2:0). Sreća je njihova da je u Čolaku u pravom trenutku (69’) i protivničkom šesnaestercu proradio istančan osjećaj za gol pa ipak nisu morali strepiti za konačni ishod. 



RIJEKA Nogometaši Rijeke na Rujevici su očekivano svladali Rudeš (3:1) i na drugom mjestu zadržali šest bodova prednosti u odnosu na pratnju (Osijek), ali je momčad koja se odavno pomirila s drugoligaškom stvarnošću zadala “bijelima” neočekivano puno problema. U prvom redu zato što su Riječani u dobrom dijelu susreta prihvatili drugoligaški ritam utakmice koja se izrodila u pretposljednjoj minuti prvoga poluvremena.


Riječani su, što zbog izostanka pravodobnog bloka (Mamić), što zbog jedne krive procjene (Župarić), olako primili gol na postavljenu obranu (44’) i u značajnoj mjeri kompromitirali stečenu prednost (2:0). Sreća je njihova da je u Čolaku u pravom trenutku (69’) i protivničkom šesnaestercu proradio istančan osjećaj za gol pa ipak nisu morali strepiti za konačni ishod. Pitanje je, međutim, što bi bilo u završnici Sluga nije obranio udarac Lisakovicha iz blizine (83’), a usamljeni Filipović na drugoj vratnici promašio loptu (84’). U kontekstu borbe za drugu poziciju pet kola prije kraja prvenstva ionako se piše i pamti samo pobjeda.


Riječani su u razmaku od samo četiri minute stekli komotnu rezultatsku situaciju uslijed pogodaka Lončara (35’) i Puljića (39’). Uoči prvoga trebalo je odigrati dva točna pasa (Pavičić, Puljić) prije negoli je Lončar zaključio akciju iz udžbenika, a uoči drugoga uhvatiti u raskoraku protivničke braniče i dočekati golgeterski momentun prvoga strijelca lige (Puljić). Uz opasku da je Puljićeva pozicija u najmanju ruku bila na rubu zaleđa. U većem dijelu prvoga poluvremena riječka je momčad iskazivala slabosti na planu igre, ponajviše zato što se mučila s protokom lopte i personalnim pogreškama tehničke prirode.




Riječani su previše griješili u pasu da bi uspjeli poremeteti sklad protivničkih linija u čvrstom gostujućem obrambenom bloku, koji je odolijevao dovoljno dugo da se među “bijele” ne bi nepotrebno uvukla nervoza. Izražena pojedinačna kvaliteta u riječkim redovima (Pavičić, Lončar, Puljić) morala je, međutim, prije ili kasnije isplivati na mokrom rujevičkom travnjaku. Kronologija događaja pritom sugerira da je prije primljenih golova Rudeš promašio najbolju priliku na utakmici (Juranović 18’) i pokazao da može smišljeno doći u završnicu.


U kontekstu drugoga poluvremena domaći trener Igor Bišćan može biti zadovoljan činjenicom da se momčad nije pretjerano energetski potrošila pred (ne)izvjesnu završnicu prvenstva i da je dobio igrača više u rosteru. Antonio Mirko Čolak postigao je gol poslije 148 dana (posljednji je zabio u Gradskom vrtu protiv Osijeka 1. prosinca) i otvorio nove napadačke mogućnosti. Pogotovo u kontekstu Acostyjeve nestalne forme i činjenice da je Gorgon zbog ozljede izgubljen do kraja sezone. Pred utakmice što slijede Bišćana pak najviše mora brinuti činjenica da obrambeni blok protiv prvoligaških momčadi u utakmicama što slijede mora biti puno kompaktniji.



Stadion Rujevica. Gledatelja: 2.846. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 6,5. Strijelci: 1:0 Lončar (35’), 2:0 Puljić (39’), 2:1 Lisakovich (44’), 3:1 Čolak (69’). Žuti kartoni: Mamić, Lepinjica, Capan (Rijeka), Lisakovich, Obanor, Mrkonjić (Rudeš). 


RIJEKA: Sluga 6,5, Kvržić 6, Župarić 5,5, Punčec 6, Mamić 6, Lepinjica 6, Murić 6,5, Pavičić 7, Lončar 7 (od 79’ Capan -), Acosty 5 (od 64’ Čolak 6,5), Puljić 7 (od 88’ Bušnja -). 


RUDEŠ: Banić 5,5, Filipović 5,5, Pejović 5,5 (od 66’ Pantalon -), Smoljo 5, Obanor 5,5, Vuco 5,5 (od 46’ Halilović 5,5), Joao Erick 5,5, Kovačević 6 (od 75’ Mrkonjić -), Lisakovich 6,5, Juranović 5,5, Štrkalj 5