Rijeka vs. Dinamo

Ovaj Dinamo je čudesan, ali Rijeka ima svoj veliki adut u derbiju

Denis Frančišković

Franko Andrijašević zabijao je Dinamu na Rujevici/Foto Arhiva NL

Franko Andrijašević zabijao je Dinamu na Rujevici/Foto Arhiva NL

Rujevica je samo jednom u osam utakmica pala pod naletom »modrih« i to u kolovozu 2017., kad su gosti slavili golovima dvostrukog strijelca Fernandesa. Rijeka je na sadašnjem igralištu dobila četiri derbija



RIJEKA Rijeka i Dinamo u nedjelju (17.30 sati) igraju već okruglo 160. međusobnu utakmicu u povijesti. I jubilarnu stotu od kada je Hrvatska nezavisna. Zagrepčani su ukupno gledajući dosad slavili 82 puta, Rijeka 41, dok je 36 susreta završilo bez pobjednika. Dinamo tako ima točno dvostruko bolji skor od »bijelih«, a slično je i u hrvatskim natjecanjima u kojima sastav iz Maksimira ima prednost od 54:25 u pobjedama. Što se tiče samog HNL-a, i tu je Dinamo daleko odmaknuo sa 44 pobjede prema 17 Rijekinih. No, to je dio povijesti.


Što kaže ona bliža? Rijeka je, ukupno gledajući, u eri Damira Miškovića bitno popravila trend ogleda s nedodirljivim »modrima«, u 28 utakmica HNL-a šest puta je pobijedila, 11 utakmica završilo je bez pobjednika, isto onoliko koliko ih je otišlo na stranu zagrebačkog sastava. No, »bijeli« su pod Miškovićem u Kupu neugodnu tradiciju preokrenuli u svoju korist, u devet utakmica pet puta su matirali »modre« koji su slavili tri puta. I pritom im uzeli tri Rabuzinova sunca. I jedan Superkup.


Novija povijest zorno pokazuje i kako su Dinamo i Rijeka posljednjih godina rezultatski najbolji domaći klubovi. Dovoljno je reći da su »modri« pet puta bili prvaci, jednom drugi, Rijeka obrnuto jednom prva, pet puta druga. To je konstanta kakve nikad nije bilo. Zanimljivo jedina takva situacija dogodila se u sezoni 1998/99. kada je Dinamo bio prvi, a Rijeka druga u već poznatom, nikad  prežaljenom prvenstvu na Kvarneru.




Gledajući po mjestu igranja, očekivano Maksimir je najnesretniji za »bijele«, Kantrida najsretnija. Ali posljednjih godina pridružila im se u pozitivnim tonovima i Rujevica. Riječani su u Maksimiru, naime, dobili samo osam utakmica, 60 ih izgubili, dok je ukupno gledajući Kantrida bila teško osvojiva. Pod stijenama Riječani su slavili čak 27 puta, Zagrepčani 19.


Rujevica? Samo je jednom u osam utakmica pala pod naletom »modrih« i to u kolovozu 2017., kad su gosti slavili golovima dvostrukog strijelca Fernandesa. Rijeka je na sadašnjem igralištu dobila četiri derbija, a posebno se pamte dva. Onaj 2016. kada je bilo 5:2 golovima dvostrukih strijelaca Gorgona i Vešovića te Gavranovića, dok su za goste zabijali Soudani i Pavičić, te posljednja velika pobjeda od 4:1 iz 2018. kad su zabijali Heber (2), Pavičić i Puljić te Gavranović na drugoj strani.


Upravo je u novijoj povijesti prošla godina najučinkovitija kad su u pitanju sudari ovih dvaju klubova. Upravo nakon te utakmice Rijeka je slavila u Maksimiru golom Acostyja (0:1), potom remizirala na istom mjestu 1:1 (Gavranović/Raspopović) te pobijedila na Rujevici 1:0 (Čolak). Očekivano, bili su to tvrdi izjednačeni sudari, ali za »bijele« najplodonosniji.


Dinamo danas? Nakon 13 kola na vrhu bježi devet bodova »bijelima«. Igra skupinu Lige prvaka, ima atmosferu, nikad jači i širi kadar… I trenera koji je napravio svojevrsno čudo. Klub je najveći sinonim za uspjeh na prostoru bivše države. Rijeka? Bremenita problemima. Promijenila je trenera, upala je u labirint domaćih mršavih remija, spojila dva bolna poraza. I to nakon nekoliko gostujućih uspjeha s momčadima iz donjeg doma koje je drže na vrhu.


 OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU