Zagonetka

Osvrt Orlanda Rivettija: Riječani otvaraju karte desete Kekove ere

Orlando Rivetti

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Ovo će biti sigurno najintrigantnija sezona, najveći Kekov izazov, ali i svih ostalih u klubu



Nakon nešto manje od dva mjeseca zimske pauze vraća se na zeleni tepih Rujevice riječka lopta radosti. Prošle je kalendarske godine Rijeka utrčala u svoje snove, osvojila naslov. Rječinom je tekao pjenušac. Europski užitak zaslađen je povijesnim uspjehom nad Milanom… Život ide dalje, Rijeka u proljetnom nastavku HNL-a ima dva cilja. Pokušati preskočiti Osijeka i Hajduka, osvojiti drugo mjesto, dohvatiti finale Kupa, a put vodi preko Maksimira. Korak po korak…


Istra 1961 je prva prepreka. Minsko polje bio je jesenas travnjak na Drosini. Riječani su izgubili i krenula je crna serija (Osijek, Dinamo, Lokomotiva), tri uzastopna poraza. Sezona je bačena u – koprive. Dinamu u nastavku mogu staviti sol na rep, ali i obraniti jedan trofej, Rabuzinovo sunce. Izboriti Europu je, međutim, jedini imperativ.


Matjaž Kek će danas predstaviti svoju – desetu Rijeku u pet godina. Svake pripreme, zimske ili ljetnje, novi ljudi. Ovo će biti sigurno najintrigantnija sezona, najveći Kekov izazov, ali i svih ostalih u klubu. U očekivanju da zaigra spremni Božinov, povratnik Leovac i onaj koji treba tek doputovati, Grahovac… Slagati momčad u hodu Keku nije novo iskustvo. Majstor je u tome.




Danas bi od novih igrača mogao zaigati tek Capan. U paru s Bradarićem na poziciji zadnjeg veznog, ako se Kek odluči za Pavičića kao drugu špicu iza Puljića. Čolak je odigrao tek jedno poluvrijeme u prijateljskom ogledu s Krškom pa je pozicija »devetke«, klasične ili lažne, najveća enigma. U pripremnom razdoblju igra Rijeke bila je luk bez strijele… S Pavičićem, trećim veznim na sredini terena, Kek bi mogao dobiti raznovrsniju igru začinjenu maštovitošću. U situaciji kada Rijeka mora napadati sa svih strana da bi materijalizirala vjerojatni posjed lopte, pronašla put do mreže. Jer u vrhu napada nema svjetionika. Puljani imaju problema, ali igrači sve zaboravljaju na terenu… Igrat će iz inata!


Nova Rijeka je zagonetka. Od prve proljetne utakmice počinje borba za mjesto u momčadi, posebice za ona četiri mjesta prema naprijed. U svakom slučaju danas ćemo vidjeti Rijeku na prednji pogon. Momčad koja želi igrati i zabijati. Bez obzira na sastav koji će istrčati. Došao je trenutak istine.