OSVRT by Orlando Rivetti

Osječani istukli Riječane i uzeli im bodove

Orlando Rivetti

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Osječani su treći puta ove sezone uzeli bodove Riječanima. Kao i početkom kolovoza, utakmica je bila žestoka. Tada su Riječani izvukli deblji kraj nakon što je Vešović isključen nakon pola sata, a Maleš u sudačkom vremenu. Jučer su u Gradskom vrtu Riječani igrali devedeset minuta (sa sudačkim vremenom), s igračem manje. U šestoj minuti splitski sudac Strukan pokazao je Župariću crveni karton jer je povukao Grezdu… Pravilo posljednjeg igrača. Zanimljiva je bila pozicija Žute. U liniji (?). Ako je isključenje Župarića opravdano, jamačno kazneni udarac iz kojega su Osječani u 56. minuti postigli drugi pogodak – nije postojao! Tvrdi mi jedan sudački ekspert da nema govora o kaznenom udarcu. Navodno je Strukan pokazao na bijelu točku na intervenciju suca iza gola, Frana Jovića, onog istog koji je u kolovoškom ogledu ovih dvaju klubova isključio dva Riječana i pokazao na bijelu točku za 1:0 pobjedu Osječana. Riječani su prvo poluvrijeme odigrali dobro u fazi obrane, ali su im početkom nastavka, petnaest minuta, iskočili su svi osigurači. Kratki spoj na oba boka koji je doveo do totalnog nereda u kaznenom prostoru. Osječani su cijelu utakmicu s igračem više bili bolja momčad, nisu realizirali nekoliko sjajnih prigoda, a onda su sretno ugurali prvu loptu u Sluginu mrežu. O kaznenom udarcu je smiješno govoriti.

Taktika skovana u svlačionici Rijeke raspala se u šestoj minuti. Bradarić je do ulaska Escovala igrao stopera (jednom je to dobro odradio u Maksimiru), a na klupu je morao joker za kontranapad – Acosty. Matjaž Kek morao je presložiti momčad nakon što je isključenje Župarića srušilo sve zamišljene taktičke planove. Rijeka je u rasporedu 4-5-1, odnosno 4-3-2-1, u obliku božićnog drvca, sa Pavičićem malo ispred zadnjih veznih Bradarića i Grahovca, bliže Čolaku, željela imati kontrolu na središnjem dijelu terena. Nakon osvojene lopte otvarati se prema krilima Kvržiću i Acostyju. Ostalo je sve na papiru nakon šest minuta… Debitirao je nakon »dva treninga« Srđan Grahovac, koji je u četvrtak trebao igrati za Astanu. Dokaz da prilagodba nije toliko bitna ako je igrač spreman i ima kvalitetu koji treba ekipi.


Osječani su bili bolji, agresivniji, napravili su više prekršaja (15) od Riječana (12), koji su imali igrača manje praktički cijelu utakmicu. Jednostavno, Riječani su dobili batine (pitajte Kvržića!) i ostali bez bodova. Prečesto su stajali daleko od igrača, nije bilo prave suradnje u fazi obrane. Prema naprijed su teško izlazili i zbog grube igre Osječana. Nisu se prilagodili kriteriju suca Strukana, koji je puštao tvrdu igru. Kasno je sada plakati, trebali su odgovoriti na terenu, pa što bude… Sve to ne može biti opravdanje za slabu predstavu.