Talijanski stručnjak

On je zadužen za kondicijsku pripremu šampionskog tima: Ljubav između mene i Rijeke ide dalje

Ivan Volarić

MALO ODMORA, PUNO OBVEZA – Matjaž Kek i Ugo Maranza / Foto HNK Rijeka

MALO ODMORA, PUNO OBVEZA – Matjaž Kek i Ugo Maranza / Foto HNK Rijeka



RIJEKA Rade Ljepojević najstariji je član aktualnog saziva stručnog stožera »bijelih« po stažu, odnosno neprekidnom vremenu provedenom na toj funkciji. Ljepojević je na radno mjesto tim menadžera stupio u proljeće 2012. godine kada je prvu momčad od Ive Ištuka preuzeo Dragan Skočić, odnosno prvi trener koji je angažiran u eri predsjednika Damira Miškovića i sportskog direktora Srećka Juričića. Na ljeto iste godine formiran je novi stručni stožer pod vodstvom Skočićeva nasljednika Elvisa Scorije, a u njemu je svoje mjesto pronašao i kondicijski trener iz okolice Brescije – Ugo Maranza. Talijanski stručnjak (rođen 1961. godine), koji je radio u nizu klubova iz Serie A, B i C (s Luigijem Del Nerijem je primjerice surađivao u Romi i Portu), nakon povijesne sezone riječkoga nogometa, a uoči ljetnih priprema produžio je na još godinu dana ugovor s riječkim prvoligašem.


– Budući da sam u Kranjskoj Gori mislim da je sve oko produženja ugovora prilično jasno. Ljubav između »Rijeke« i mene ide dalje… – govori Maranza na čijem primjeru je najbolje dočarati važnost kontinuteta struke što se u hrvatskom nogometu nerijetko zanemaruje.


– Da, a ja ulazim u šestu godinu… Jesam li očekivao da ću se toliko zadržati u »Rijeci«? Sjećam se da je predsjednik Damir Mišković kada sam došao u klub želio da potpišemo dvogodišnji ugovor, ali rekao sam mu da je poštenije da to bude na godinu dana, da vidim kako ću se snaći, da klub vidi je li zadovoljan onime što radim. A za nastavak suradnje trebat će nam samo stisak ruke. Tako je bilo!


Lovran, Učka…




Sada ste stekli uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva?


– Raspitat ću se malo što je potrebno, još jedna putovnica će dobro doći, ha, ha….


Dobro se osjećate u Rijeci?


– Najčešće sam u Ičićima i Lovranu, tamo živim, penjem se na Učku i uživam…


Bliži se kraju udarni dio priprema u Kranjskoj Gori?


– Sve je proteklo u najboljem redu, svi su normalno radili, nije bilo posebnih problema s ozljedama osim Gomelta koji je u Kranjsku Goru došao ozlijeđen.


Specifičnost je da više nema toliko onog suhog trčanja na pripremama, ali je zato intenzitet rada veći?


– To sve ovisi o raznim faktorima, stanju igrača, kakva je bila prethodna sezona, koliko je trajao odmor… Imali smo samo desetak dana pauze i igrače nije trebalo pritiskati. Bilo je nešto suhog trčanja u prvom tjednu kada smo razdvojili grupe igrača na one koji su igrali više i manje.


Specifičnost je u tome da ste u pripreme ušli s grupom igrača koja je stalno igrala, jednom koja je malo igrala i dijelom novih igrača. Jasno je da svi oni nisu mogli raditi zajedno u istom režimu?


– Morali smo zbog toga na različiti način svakome programirati prvi dio priprema kako bi u Kranjskoj Gori svi bili na sličnoj razini.


Karakteristika je da imate sve manje ozljeda kako tijekom sezone tako i pripremnog perioda. Kontinuitet struke dolazi do izražaja?


– Ako se sjećate još od prve godine mojega rada jedna od karakteristika je bila da nismo imali većih ozljeda. Naravno, i tu se puno toga poklopilo, od neizbježnog faktora sreće, timskog rada svih u stručnom stožeru što zajedno daje takav rezultat koji je za mene dobar.


Dodatni motiv


Koliko ste zadovoljni fizičkom razinom spreme momčadi desetak dana uoči početka nove sezone?


– Imamo još desetak dana za napraviti još neke stvari, tako da mogu reći da sam vrlo zadovoljan.


Očekuju vas ponovo europski izazovi, a vi imate iskustvo »igranja« u Ligi prvaka s »Romom« i »Portom«?


– S »Romom« je bilo posebno iskustvo jer smo došli do osmine finala gdje smo ispali od »Reala« s Ronaldom, Beckhamom, Robertom Carlosom… Sam pogled na takvu momčad izazivao je respekt i iako je »Roma« bila dobra nismo imali šanse.


Bilo bi lijepo vratiti se u tu europsku elitu kao član stručnog stožera »Rijeke«?


– Tome ćemo apsolutno težiti i sve usmjeriti prema tom cilju.


Koliko će biti zahtjevno motivirati igrače nakon prošle sezone koja je sobom donijela silno emotivno pražnjenje?


– Ne mislim da će to biti problem. Sada ulaziš u sezonu i utakmice kao prvak, drugi te moraju zbog toga respektirati i to igračima mora samo biti dodatni motiv. Sada će svaka utakmica biti teža nego prošle sezone, svi će željeti skinuti prvaka.


To znači i da će »Rijeka« morati biti na višoj razini?


– Svih ovih godina igrači bi, kada izađu na travnjak, napravili korak unaprijed. Mislim, nadam se i želim da se u novoj sezoni to ponovi – rekao je Maranza.