Stiže Varaždin

OPROŠTAJ OD RUJEVICE Rožman: ‘Mišković mi ne može birati sastav, igrat će uvijek najspremniji’

Denis Frančišković

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Damir Mišković i ja ne pričamo o tome tko bi morao, a tko ne bi trebao igrati. Biram igrače koji su najbolji u danom trenutku. S predsjednikom mogu razgovarati u svako doba, možemo pričati o svemu, ali ne i o tome tko da igra - kaže Simon Rožman



Nogometaši Rijeke danas se u ranom terminu od 15 sati utakmicom s Varaždinom opraštaju od Rujevice i svog gledateljstva u ovoj godini, do kraja prosinca »bijele« čeka još zaostala utakmica šestog kola s Dinamom u Maksimiru (18. prosinca). Utakmica koja će za sastav Simona Rožmana biti također s posebnim ulogom, u konačnici može značiti i proboj na drugo mjesto što bi barem kozmetički polusezonu učinilo puno dojmljivijom.


– Sigurno je bilo lijepo nakon utakmice s Istrom, pobjede i pjesme koja je sada dio nas – kaže trener Rožman. – Ovaj tjedan imali smo također sličan fokus, želimo opet doći do pobjedničkog osjećaja i zapjevati. No, neće biti lako. Suparnik je jako dobro organiziran, ako pogledate njihove rezultate, sve se to vrti oko jednog gola. Dobri su i čvrsti i u bloku, sa solidnom tranzicijom. Sigurno da ne želimo da utakmica krene u smjeru u kojem bismo mi bili zadovoljni dosad napravljenim. Svjesni smo da moramo biti bolji i bolji svaku sljedeću utakmicu. Sad imamo sadržaj koji na nešto sliči, ne živi se od povijesti i moramo sve pružiti u ovom posljednem domaćem ogledu. Igrači su vidjeli koliko ih tribine podržavaju ako »idu na glavu«.Rožman je debitirao upravo protiv Varaždinaca u gostima u kojima su »bijeli« slavili 2:0, ali zbog kazne je sjedio na tribinama.

– Već smo dva puta igrali protiv njih od kada sam trener, a pogledao sam i prvu utakmicu na Rujevici koja je završila 2:1. Sve je to bilo negdje blizu. Mi smo u Varaždinu u dvije trećine utakmica odigrali vrlo dobro i na visokoj razini, a u toj jednoj trećini nismo bili najbolji. Oni su to kaznili i to nam je dobra opomena – tvrdi trener Riječana.


Uoči dvoboja problem su ozljede. Gorgona i Halilovića, dok je Murić spreman nakon što je zbog grča ranije izašao protiv Puljana.




– Imamo probleme koji su vuku iz zadnje utakmice. Gorgon je dobio jak udarac u rebra, a Halilovića muči mišić. Alex nije na razini stopostotne spremnosti i njih dvojica su vrlo upitni. Vidjet ćemo kakvo će stanje biti poslije posljednjeg treninga, ako ne budu sto posto spremni, neće biti u kadru. No, imamo širok spektar igrača koji su spremni uskočiti. Kvržić? Vratio se u proces treninga tako da će biti na raspolaganju – dodaje Rožman.


Pitanje je hoće li i od prve minute zaigrati Murić, igrač koji posebno dobro odrađuje domaće utakmice.


– Igrači su svjesni konkurencije i smjera u kojem idemo. Sve otvoreno razgovaramo, ništa se ne skriva. Tko je najbolji u određenom trenutku, taj igra, nema tu neke velike filozofije. Među igračima nema nikakve ljubomore, radimo dobro, a dobra je i konkurencija. Murić dobrodošao u domaćim utakmicama? Nama je bitno da kvalitetu pojedinca dignemo na veću razinu, da dobro igra i u gostima, ne samo doma. Ozbiljnog igrača nitko ne pita gdje igra ili da li igra protiv zatvorene ili otvorene momčadi. Želio bih da utakmica ovisi isključivo o nama, a ne o suparniku – kaže Simon.


Predsjednik Damir Mišković znakovito je istaknuo da bi ga više obradovalo osvajanje Kupa nego drugo mjesto.


– Ne bih ulazio u to što je bolje i kako će biti. Ima još puno do kraja. Meni je samo bitno da se fokusiramo na sadržaj svakog treninga i razmišljamo kako biti bolji. Rezultat je po meni stvar svega u klubu, ne samo stvar igrača i trenera. Bitna je i atmosfera oko kluba, čak i mediji. Ne želimo bilo što kalkulirati, nego svaku utakmicu dobiti. Mene pogotovo najviše zanima razvoj igrača u svim segmentima – tvrdi Rožman.


Prvi čovjek istaknuo je i kako je vrijeme da proigraju Escoval i posebno Velkovski. No, Rožman nije previše zabrinut, ne smatra to nimalo zadiranjem predsjednika u njegov dio posla.


– Vjerojatno je to bilo rečeno u kontekstu nekog dužeg roka. Predsjednik i ja ne pričamo o tome tko bi morao, a tko ne bi trebao igrati. Biram igrače koji su najbolji u danom trenutku. Tako se treba ponašati do kraja ove sezone, a onda ćemo razgovarati o odlascima i dolascima te polako formirati momčad. Ne znam kako je u drugim klubovima, ali mi smo od prvog dana dogovorili kakva je sportska politika kluba i tko je za što zadužen. Daleko od toga da sam ja glavni šef, no govoreći o segmentu momčadi, tu se sve zna tko što radi. Zato je i Rijeka tako velik klub jer nema problema u smislu odnosa i hijerarhije. Svi radimo za klub i u normalnom sportskom klubu to je normalno. Mada znam primjere drugih klubova u kojima nije tako. Nikad nisam bio u klubu gdje bi bilo drugačije i nikad ne bih prihvatio neke stvari. Po meni, to nije sportski niti ljudski da s igračima razgovaram o nekim stvarima, a onda da netko za vikend određuje neke druge stvari. S predsjednikom mogu razgovarati u svako doba, možemo pričati o svemu, ali ne i tome tko da igra. Ja sebi to ne bih dozvolio – zaključuje Rožman.