Nemirni dani na Rujevici

ODLAZI LI KEK? Trener Rijeke u ponedjeljak je ljutito napustio Rujevicu. Sve će se znati do srijede ujutro

Orlando Rivetti

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Matjaž Kek, trener Rijeke, ljutito je u ponedjeljak napustio Rujevicu. U klubu su objašnjavali kako niti je Kek samovoljno otišao niti je smijenjen. Župarić odlazi u Anderlecht, Robertu Punčecu prijeti suspenzija



RIJEKA Gradom je jučer oko podne prostrujila vijest: Matjaž Kek, trener Rijeke, ljutito je napustio Rujevicu i neće se vratiti. U HNK Rijeka su objašnjavali kako niti je Kek samovoljno otišao niti je smijenjen.


Nakon regeneracijskog treninga, naime, u deset ujutro, svi su dobili slobodno do srijede u isto vrijeme kada počinju pripreme za nedjeljni susret s Dinamom (21 sat), u okviru šestog kola HT Prve HNL. Tada na treningu možda ne bude više Darija Župarića, stopera čiji je ugovor Rijeka otkupila od Pescare za 800 tisuća eura, jer u završnoj su fazi razgovori oko njegova prelaska u belgijski Anderlecht. Pitanje dana…


Rijeka bi trebala dobiti triput više nego što je uložila, možda tri milijuna eura. Do srijede u 10 sati, kada je zakazan nastavak rada, neće se odlučivati o sudbini Roberta Punčeca, drugog stopera, Rijeke, koji bi trebao biti – suspendiran.




Ne zbog katastrofalne igre protiv Puljana, sudjelovao je u kuhanju kaše kod sva tri pogotka, nego zbog toga što je poslije utakmice reagirao na Kekovu primjedbu o nedopustivom ponašanju jednog stopera u nekoliko kriznih situacija. Puljani su zabili tri gola, imali još nekoliko prigoda, pogodili stativu, jedan gol je spasio Raspopović… Rijekina obrana se jednostavno raspala. Stoperi Župarić i Punčec izgledali su kao da su na klizalištu.


Rijekin je trener poslije utakmice sipao gorčinu, objašnjavao kako je teško igrati obranu ako ne može dobiti duel u zadnjoj liniji, ako igrači ispred obrane ne stignu u blok, ako… A sporo se izlazi iz faze obrane. Problem kojega treba tražiti i u voljnom momentu, možda zasićenju. Što mora riješiti otvorenom komunikacijom.


Mrak 


– Moramo razgovarati i donijeti neke odluke u interesu kluba. Nije bilo dobro, prvi sam koji je odgovoran za izgled ekipe, neke stvari moramo riješiti… Bit će i sankcija! – rekao je Kek poslije utakmice.


Jutro je pametnije od večeri, Kek je jučer nakon regeneracijskog treninga dugo razgovarao s čelnicima kluba, direktorima. Predsjednik Damir Mišković bio je zatočen na Rabu. Bura je bila jača od one na Rujevici… Nitko ne želi govoriti o razgovoru »dan poslije«. Organizirana defenzivna igra zaštitni je znak Kekove filozofije, s naglaskom na brzu tranziciju u visokom ritmu igre. Protiv Puljana igra bijelih bila je smiješna i neodgovorna. Kod sva tri primljena gola u kaznenom prostoru Rijeke stajali su – čunjevi. Poglavito je nevjerojatno da iskusna momčad poput Rijeke, nakon vodstva 3:2, primi pogodak zbog kakvoga se u veteranskom nogometu dobiva nogom u stražnjicu. Kratki spoj, iskočili su svi osigurači, nastao je totalni mrak u glavama i nogama.


Nije prvi put da se Kek naljutio i rekao kako neće doći na trening. Zbog toga se na Rujevici previše ne uzbuđuju. Definitivno će svima dobro doći odmor, da nitko nikoga ne vidi nakon stresnog razdoblja poslije eliminacije od Norvežana i poraza koji je ostavio dubok psihološki trag. Pobjeda nad Rudešom samo je donekle skrila »mentalnu oluju« u glavama igrača, da bi Puljani u nedjelju navečer održali lekciju ekipi Rijeke. Heber je postigao tri gola, doveo Rijeku u vodstvo, ali čovjek nije mogao sam zabiti koliko je njegova »pjevačka obrana« mogla primiti…


Još jedan čovjek u sastavu Rijeke zaslužuje pohvale – Lončar. Drugu utakmicu zaredom u početnoj postavi. Elegantan, okomit, rastrčan… Sam u pustinji sredine terena gdje su Čanađija i Pavičić bili samo promatrači zbivanja. Divili se kako su agresivni i žestoki u svakom duelu Cardozo, Segado i Ivančić. Argentinac Mierez je na leđima nosio oba Rijekina stopera, poigravao se s ljudima ispred kaznenog prostora, zabio dva gola… Punčec je prije drugog pogotka Argentinca izgledao kao baletan. Cijela obrana Rijeke bila je Labuđe jezero…


Izgubljeni 


Ako Župarić napusti Rujevicu, a Punčec bude suspendiran, u Maksimiru bi protiv Dinama Kek trebao izmisliti dva nova stopera. Uz Escovala mogao bi zaigrati Capan, ali i Žuta koji je već igrao to mjesto. U Švedskoj i kod Keka. Dok se ne oporavi Velkovski.


Nakon dva startna uspjeha (Gorica 2:0 i Inter 4:0), Riječani su se izgubili… Odigrali su donekle solidnu utakmicu u Sarpsborgu (1:1), da bi protiv Hajduka, Norvežana i sada Puljana, primili bolne golove, uglavnom iz prekida, u posljednjih deset minuta igre. Dekoncentracija ili taktički kaos, nedopustivo nakon što je momčad na okupu od desetog lipnja u kompletnom sastavu, odigrala petnaestak utakmica, pripremnih, u Prvoj HNL i Europi… Manijakalno pedantnom Keku vjerojatno ništa nije jasno. Fazu obrane je najlakše napraviti, igru stvoriti malo složenije…


Rijeka se danas ne zna braniti, a još manje napadati. Definitivno nije problem znanja i kvalitete, ista je momčad bez Lončara i Pavelića igrala u proljetnom nastavku prošle sezone, kada je oduševljavala. Ostvarila sedam pobjeda u isto toliko utakmica na Rujevici, u igri su uživali igrači i gledatelji. Sada igračima glave zuje kao sjemenke u praznoj bundevi… Muče sebe i gledatelje. Neke momčad imaju psihologa, možda bi na Rujevici mogli razmišljati o takvoj terapiji.


Od srijede na Rujevici počinje operacija Dinamo. U Maksimiru je teško tražiti iskupljenje, ali Rijeka nije tako loša kao što izgleda!