Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4n
Sutra: 12° 12° 4n
14. studenoga 2019.
Kolumna

Nogometno ogledalo Orlanda Rivettija: Srbi nacrtali svastiku na Poljudu

Usprkos stotinama kamera na Poljudu, još uvijek (!), nije otkriveno tko je nacrtao svastiku / Foto REUTERS
Usprkos stotinama kamera na Poljudu, još uvijek (!), nije otkriveno tko je nacrtao svastiku / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2017. u 17:34 2017-07-24T17:34:17+02:00

Nulta je u Europi tolerancija na rasističke i fašističke ispade navijača. Na hrvatskim prostorima dobro je znano iz iskustva. Prije više od dvije godine (12. lipnja 2015.) hrvatska reprezentacija igrala je na Poljudu s Italijom bez gledatelja. Stadion je izgledao sablasno, kao krater na mjesečevoj površini...

Rijeka, Hajduk i Osijek preskočili su svoje europske prepreke, u avanturu kreće i Dinamo. Hrvatski nogomet ima razloga za zadovoljstvo. Posebice raduje što je ekipa Hajduka pokazala da njena igra ima glavu i rep. Jedan novi Hajduk trebao bi biti osvježenje u HNL-u, nakon što je godinama zaostajao za Rijekom i Dinamom više od dvadeset bodova... Za naslov prvaka borio se do Svih Svetih! Ako je suditi po tome kako izgledaju momčadi, po njihovim ambicijama, ali i organizaciji, dobili smo hrvatsku »veliku četvorku«. Natjecanje u kojem svako svakoga može dobiti, a da u naslovnoj ulozi ne budu – suci!

Lijepo je bilo gledati kako su Splićani u Sofiji razmontirali nekad slavnu »bugarsku igračku«. Bilo je samo pitanje vremena kada će Levski kapitulirati u sofijskoj pustinji bez gledatelja. Ali, slavlje je pomutila UEFA-ina kazna od 55.000 eura i jedna utakmica igranja bez gledatelja. Zbog »skandiranja« Ubij Srbina, protiv istog suparnika u prvoj utakmici u Dugopolju. Navodno je trajalo samo tridesetak sekundi, i nije bilo orkestrirano nego samo manja skupina, ali... Nacionalna netrpeljivost kao recidiv. Raspitao sam se, vjerojatno se ništa ne bi dogodilo da su navijači vikali – Ubij Hercegovca! Tko je »špijun« iz FARE-a (Football Against Racism in Europe) koji je Hajduku iz džepa izbio zarađeno u Sofiji (460.000 eura), jer igranje bez publike na Poljudu je gubitak od 400.000 eura... Ipak, sve je to samo novac, uvijek se da nadoknaditi, ali navijači, oni istinski (u većini), ostali su prikraćeni za istinski spektakl. Momčad Hajduka bez podrške s tribina. Nemjerljivo novcem.

Nulta je u Europi tolerancija na rasističke i fašističke ispade navijača. Na hrvatskim prostorima dobro je znano iz iskustva. Prije više od dvije godine (12. lipnja 2015.) hrvatska reprezentacija igrala je na Poljudu s Italijom bez gledatelja. Stadion je izgledao sablasno, kao krater na mjesečevoj površini... U poluvremenu su talijanski novinari otkrili da je na terenu nacrtan kukasti križ. Usprkos stotinama kamera na Poljudu, još uvijek (!), nije otkriveno tko je nacrtao svastiku. Bez obzira na to što se promijenilo nekoliko ministara policije. Hrvatska je reprezentacija odigrala još dvije utakmice bez gledatelja...

Divljaju ultrasi diljem Europe, ali Balkan je pod posebnim povećalom. Zbog ogromne količine nacionaizma u nogometu. Sjećate se pjevanja Joea Šimunića i hrvatskih navijača u Maksimiru u »ekstremnom desničarskom zanosu« nakon kvalifikaciskog susreta s Islandom prije tri četiri godine? Preskočio je mundijal, hrvatsko ga je pravosuđe kaznilo s 3.140 eura... Navijači Hajduka uspjeli su napraviti puno veću štetu voljenom klubu, sramotu hrvatskom narodu.

Lako je s palicom trčati za sucem Poljudom, junaštvo je udariti s leđa Zdravka Mamića i baciti ga u more, udarati po Janici Kostelić prljavim jezikom, paliti bugarske automobile... Otužne su to naše priče primitivaca u potrazi za nekoliko minuta slave. Europa nema milosti.

Za sve je kriv Hrvatski nogometni savez! Opet? Upravo tako. Disciplinski pravilnik nije za sve isti. Mnogim se klubovima gleda kroz prste. Jednom, Dinamu, zbog »viših interesa«, drugi put Hajduku, nije dobro zamjeriti se. U škarama kompromisa Izvršni odbor HNS-a napravio je kupleraj. Izvršni odbor vodi sve, ali gledajući samo svoje interese. Dolazimo da apsurda da su petorica iz Šukerove vlade podnijela ostavke jer sukladno Zakonu o sportu kao državni službenici ne mogu biti u upravljačkom tijelu Saveza. Izvršni odbor spao je na 11 članova. Navodno može funkcionirati s devet ruku... A HNL je još uvijek bez Disciplinskog suca! Novi čuvar regularnosti i poštenja na našim nogometnim prostorima, Darko Kolesarić, »policajac« iz Osijeka, ne želi se uhvatiti novog posla dok ne dobije dopuštenje Ravnateljstva policije.

Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje pa tako i hrvatski nogometni svijet. Europa nema razumijevanja za primitivna ponašanja. U HNS-u će se i dalje bojati Hajduka dok budu služili Dinamu... U konačnici su svi gubitnici. Prije svega gledatelji, onih kojih neće biti na Poljudu!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.