Osvrt O. Rivettija

Ne vjeruj Slavoncima ni kada kulen i graševinu donose

Orlando Rivetti



Punoljetne su Gračanove suze (i cijele Rijeke!), osamnaest je godina prošlo otkako su Slavonci došli Riječanima u posljednjem kolu čestitati na naslovu prvaka… Ne vjeruj Slavoncima ni kada kulen i graševinu donose. Odigrali su neriješeno i slavilo se u Maksimiru! Druga vremena, ali 25.000 ljudi nikad neće zaboraviti tu utakmicu. Osječani danas ne dolaze čestitati Riiječanima na osvojenom naslovu prvaka Hrvatske, učinili su to početkom kolovoza na svom Gradskom vrtu tako da su im nanijeli prvi prvenstveni poraz ove sezone.


Osijek je danas ozbiljan europski klub s jasnom vizijom. Prošla su vremena kada su putovali na dan utakmice, nisu stajali na benzinskim crpkama jer nisu imali za kavu i sendvič, vremena kada su Riječani kupovali osječke ngometaše da bi klub s obale Drave preživio… Danas se Osijek pojačava. Stvorio je svoj stil igre pod komandnom palicom trenera Zorana Zekića. Želi pomrsiti račune prvaku, Rijeci, ali isto tako vodećem Dinamu i Hajduku, kojega je svladao na svom terenu. U Maksimiru je Dinamo u prošlom kolu pobjegao iz osječke vrše u četvrtoj minuti sudačkog vremena. Nije bilo pobjednika, ali je Osijek ostavio sjajan dojam. Rijekini analitičari imali su što prenijeti Matjažu Keku. Vidjeli smo nekoliko paklenih kontri…


Rijeka je ove sezone iskoristila sve bonuse izgubivši čak tri utakmice (Osijek, Dinamo, Istra 1961) i sada je osuđena na – pobjeđivanje. Večeras protiv Osijeka pa u sljedećem susretu s Dinamom u Maksimiru… Ako želi obraniti naslov prvaka. Igra prikazana u Beču, naravno ona je ta koja donosi rezultat, nudi navijačima Rijeke puno razloga za optimizam. Razoružani su katastrofičari koji su u pulskom porazu vidjeli kraj šampionske Rijeke. Igrači Rijeke, međutim, to moraju potvrditi večeras u nikad težoj utakmici s Osijekom.




Sedam godina Osječani nisu pobijedili na riječkim travnjacima, Kantridi i Rujevici, upisali jedanaest poraza! Sada je to nova momčad iza koje stoji ozbiljno vodstvo kluba i najavljuje velike stvari. U Osijeku u prvoj utakmici jedini strijelac bio je Borna Barišić s bijele točke, nakon što je sudac Jović dosudio problematičan kazneni udarac. Nervozni Riječani zaradili su i dva crvena kartona (Vešović i Maleš), utakmica za zaborav. Delete mogu napraviti samo pobjedom u večerašnjem susretu.


Kod Riječana zbog trećeg žutog kartona neće biti Eleza, kod Osječana iz istog razloga Lope. Riječani liječe slatke bečke ozljede (Gorgon, Bradarić, Mišić…), ali nikad se ne zna tko će istrčati. U zadnjoj liniji novi stoperski par Župarić-Punčec, ispred njih Maleš i Mišić kao zadnji vezni, a loptački pjesnik Pavičić iza prvog napadača. Kao Gavranovićeva druga špica. U rezervi za obje pozicije je Puljić! Matjaž Kek ima nekoliko opcija u igri prema naprijed, kada je riječ o imenima, ali samo je jedna ona sigurna – visoko i agresivno na loptu i suparnika. Po bečkom modelu iz prve dionice utakmice. Hoće li Acosty, desno ili lijevo, zaigrati od početka, zaslužio je nakon Beča. Rijeka – Osijek jamačno je zanimjiva koliko i neizvjesna utakmica. Osječani imaju što kazati i pokazati, Riječani na bečkim krilima žele do nove pobjede. O kartonima koji mogu utjecati na sljedeću utakmicu Kek nikad ne razmišlja unaprijed, ovog će puta morati. Šestorica su pod »modrim pritiskom«, susreta s Dinamom – Gavranović, Mišić, Pavičić, Vešović, Žuta i Župarić imaju po dva žuta kartona.