Zaokret na Rujevici

NOVI RIJEČKI VAL Ovih osam mladića pokušat će uvjeriti Keka da je došlo njihovo vrijeme

Ivan Volarić

Zanimljivo je da se na Rujevici nisu odrekli visokih ambicija, što znači da je pred klubom vrlo intrigantno proljeće u kojem će Rijeka prvi put u novijoj povijesti pokušati zadržati visoke ciljeve i pritom promovirati svoje mlade igrače



RIJEKA Predsjednik »bijelih« Damir Mišković najavio je istekom prošle godine svojevrstan zaokret u promišljanju klupske sportske i politike, odnosno kako će se u njegovoj idućoj »petoljetki« puno više prostora pružati mladim igračima poniklim u vlastitom omladinskom pogonu. Navijači uvijek vole čuti takve populističke poruke, a posebno navijači »Rijeke« koji su unatoč velikim uspjesima, trofejima i europskim iskoracima, svih ovih godina nerijetko znali konstatirati kako u svemu tome ipak nedostaje bitan sastojak: domaći igrač.


Ne treba naravno »tog istog navijača« uvijek uzimati zdravo za gotovo jer svi bi prije šest godina, kada je »Rijeka« u visokom postotku sa svojim snagama jurila prema nižem rangu, odmah potpisali da u prvoj momčadi nema niti jednog domaćeg igrača, ali da se momčad bori za vrh i trofeje. Navijački svijet je takav, ponekad pomalo prevrtljiv, no u konačnici on ne bi smio presudno utjecati na provođenje klupske sportske politike.


Naravno, sve to pod uvjetom da su na Rujevicu doista naumili sustavno promicati vlastite igračke vrijednosti. Zanimljivo je da se pritom ne odriču visokih ambicija što znači da je pred klubom vrlo intrigantno proljeće u kojem će »Rijeka« prvi put u novijoj povijesti pokušati zadržati visoke ciljeve i pritom promovirati svoje mlade igrače.




Damir Mišković i Social sport u pet i pol godina uložili su veliki novac u omladinski pogon. Nikada u povijesti kluba mlađe uzrasne kategorije nisu uživale bolje uvjete za rad, imale oko sebe više trenera i putovale na veći broj turnira… Značajan novac uložio se u dopunsku selekciju igrača, odnosno mlade igrače koji su dovedeni iz drugih hrvatskih sredina, pa čak i iz inozemstva.



Neće svi mladi igrači koje su na Rujevici označili kao perspektivu na proljeće biti u krugu prve momčadi. Procjena je da se neke od tih igrača (Mulac, Lepinjica…) pokuša u proljetnom dijelu sezone razvijati u nekoj seniorskoj sredini.



Ulagalo se dosta i u trenerski kadar, ali je taj segment u proteklih pet godina doživljavao (pre)velike i (pre)česte promjene (posljedica niza nepromišljenih poteza bivšeg šefa Predraga Stilinović, odnosno sportskog direktora Srećka Juričića), da to ne bi ostavilo veliki trag. Da je Srećko Juričić tako često mijenjao trenere prve momčadi kao trenere u školi nogometa »Rijeka« vjerojatno nikada ne bi bila postala prvak države! Problem struke u omladinskom pogonu doduše nije stvar od jučer. »Rijeka« još od vremena kada je školu u drugoj polovici 90-tih godina uspješno vodio Marijan Brnčić nije uspjela podići razinu »proizvodnje« mladih igrača na malo višu razinu.


S prvom momčadi »Rijeke« pripreme su ove zime počela osmorica mladih igrača poniklih u omladinskom pogonu koji bi trebali na simboličan način predstavljati novi riječki val.


S vratarima »Rijeka« nikada nije imala većih problema, na tom tragu je i 17-godišnji Ivor Pandur, koji bi mogao biti dostojan nasljednik Andreja Prskala i Simona Sluge, dvojice vratara pri prvoj momčadi koji su također ponikli u omladinskom pogonu »bijelih«. Pandur je doduše za razliku od njih dvojice rođeni Riječanin, u klubu od najranijih dana (2011.). Branič, odnosno defanzivni veznjak Jasmin Čeliković doveden je u kadete »Rijeke« (iz Zagreba) u ljeto 2015. godine. Kapetan mladih reprezentacija Bosne i Hercegovine već je druge sezone pri prvoj momčadi. Debitirao je još prošle sezone u Parku mladeži.


Motorični veznjak Adrian Liber još je kadet, također je doveden u omladinski pogon (iz Istre) kroz dopunsku selekciju. Veznjak Anton Svetić i napadač, mladi reprezentativac Josip Mitrović, stigli su na Rujevicu prije godinu, odnosno dvije godine iz »Cibalije«. Iza Mitrovića je nezgodna ozljeda (stres fraktura pete metatarzalne kosti) uslijed koje će se brzonogi krilni napadač postepeno uvoditi u rad ove zime. Još jedan riječki dečko, veznjak Matej Šantek, je poput Čelikovića već duže vremena u trenažnom procesu prve momčadi i još čeka na seniorski debi. Makedonski reprezentativni (U-19) napadač Milan Ristovski doveden je na posudbu još prošle zime, a debitirao je ove sezone protiv »Slaven Belupa«. »Osmi putnik« u »Rijekinu« budućnost je Filip Dangubić, 22-godišnji napadač, kojega su na Rujevici odlučili vratiti s posudbe i pružiti mu na proljeće priliku da iskaže svoj potencijal u dresu kluba u kojem je proveo cijelu karijeru. Moguće je da se do Portugala popis proširi za još neko ime.


Osam putnika u Rijekinu budućnost


Ivor Pandur


Pozicija: vratar


Godina: 17 (Rijeka)


Jasmin Čeliković


Pozicija: branič


Godina: 19 (Bihać)


Adrian Liber


Pozicija: vezni


Godina: 17 (Zabok)


Antun Svetić


Pozicija: vezni


Godina: 18 (Vinkovci)


Matej Šantek


Pozicija: vezni


Godina: 18 (Rijeka)


Josip Mitrović


Pozicija: krilni napadač


Godina: 17 (Osijek)


Milan Ristovski


Pozicija: napadač


Godina: 19 (Skoplje)


Filip Dangubić


Pozicija: napadač/polušpica


Godina: 22 (Rijeka)