Povratak pod stijene

NOVA KANTRIDA Evo što za sada znamo o projektu koji bi mogao promijeniti Rijeku i “Rijeku”

P. N.

Predstavnici kluba i Grada Rijeke sastali su se ovih dana s kineskim investitorima koji su detaljno obilazili stadion na Kantridi. To je, između ostalog, potvrdio i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović



Senzacionalna vijest koja je jučer odjeknula Rijekom i Hrvatskom da će novi stadion na Kantridi graditi kineski investitori kod mnogih je izazvala veselje, ali kako je sve još uvijek obavijeno i velom tajne, razumljivo je da su mnogi oprezni. 


Evo što za sada znamo odnosno ne znamo o projektu koji bi mogao promijeniti i klub i grad:


1. Predstavnici kluba i Grada Rijeke sastali su se ovih dana s kineskim investitorima koji su detaljno obilazili stadion na Kantridi. To je, između ostalog, potvrdio i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, naglasivši da, osim toga, u ovom trenutku o tome ne može ništa više konkretno reći.




2. Iz kluba su poslali priopćenje u kojem se navodi kako “predstavnici tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. koja upravlja sportskom infrastrukturom koju koristi HNK Rijeka kao i predstavnici kluba, kako smo to već u više navrata naglašavali, intezivno razgovaraju s potencijalnim investitorima o izgradnji stadiona na Kantridi. Od dolaska u klub aktualna uprava ulaže znatne napore kako bi se ispunili uvjeti da se HNK Rijeka vrati na povijesnu lokaciju svog stadiona. O rezultatima ovih nastojanja javost će biti pravodobno obaviještena”.


3. Novi list je doznao iz krugova bliskih Vladi da bi pismo namjere za projekt nove Kantride trebalo biti potpisano u petak.


4. S obzirom da je dokumentacija već bila spremna, projekt ne bi kretao od nule. Projekt Kantrida, koji bi trebala realizirati tvrtka Stadion Kantrida, uključuje gradnju stadiona, komercijalne sadržaje na pomorskom dobru i hotela sa 120 soba na istočnom dijelu lokacije. Valja također podsjetiti na to da je 2104. godine sklopljen predugovor o pravu građenja za taj projekt s tvrtkom Stadion Kantrida. Nedavno je sklopljen i aneks toga predugovora kako u njemu ne bi istekli rokovi za njegovu realizaciju.


5. Koja bi kineska tvrtka bila investitor za sada nije poznato, kao ni eventualni rokovi izgradnje te visina investicije.


6. Kad će taj petak?