Četvrti remi Rijeke

NIŠTA OD POBJEDE Prskalo spasio Riječane od poraza, Rožman nije dočekao vatromet dobrodošlice na Rujevici

Denis Frančišković

Nogometaši Rijeke ponovo su pali u nastavku utakmice/Foto R. BRMALJ

Nogometaši Rijeke ponovo su pali u nastavku utakmice/Foto R. BRMALJ

Debi Simona Rožmana na Rujevici tako nije prošao priželjkivano u tolikoj mjeri da bi nebo nad Rujevicom nakon dugo vremena opet bilo prošarano vatrometom. Novi Rijekin trener nije previše eksperimentirao niti ovaj put, izmjene su stigle u samoj završnici, a igra nije bila na razini one pulske i varaždinske. No i Lokomotiva je puno tvrđi protivnik. Više od četvrtog ovosezonskog remija na Rujevici nije išlo.



RIJEKA Nakon dvije vezane gostujuće pobjede nogometaši Rijeke vratili su se remijima, “bijeli” kao papirnati favoriti nisu uspjeli slomiti vrlo dobre “lokose” u utakmici s dva različita poluvremena. U prvom su opet dominirali i stvorili mnoštvo šansi, u drugom su opet posustali i ispustili cijeli bodovni plijen. Debi Simona Rožmana na Rujevici tako nije prošao priželjkivano u tolikoj mjeri da bi nebo nad Rujevicom nakon dugo vremena opet bilo prošarano vatrometom. Novi Rijekin trener nije previše eksperimentirao niti ovaj put, izmjene su stigle u samoj završnici, a igra nije bila na razini one pulske i varaždinske. No i Lokomotiva je puno tvrđi protivnik. Više od četvrtog ovosezonskog remija na Rujevici nije išlo.


Drugo poluvrijeme počelo je hladnim tušem za Riječane, Uzuni je neshvatljivo ostao sam na širokom prostoru, odmah nadomak šesnaesterca i odmjerenim udarcem s 18 metara svladao Prskala za poravanje – 1:1. Izjednačenje je bitno poremetilo sklad riječki linija, Rijeka je izgubila na tečnosti i prepoznatljivosti igre iz prvog poluvremena. Kao po ustaljenom obrascu ove sezone “bijeli” su opet vidno pali u nastavku, “lokosi” izgledali sve opasniji i prodorniji u kontrama. No, Rijeka je ipak malo trgla, igrala na refule i 68. minuti imala najbolju prigodu za poravnanje. Kvržić je na vrhu šesnaesterca prošao dva igrača i prizemno tukao, lopta pogodila vratnicu, a Rijekin desni bek uhvatio se glavu. “Bijeli” su blizu pogotka bili i u 77. minuti, Halilović je s 22 metra silovito tukao, lopta fijuknula kraj vratiju.


Kvržićeva vratnica


Do kraja susreta “lokosi” su zaigrali poprilično otvorenog garda i propustili priliku za pobjedu. U 89. minuti Budimir se našao sam ispred Prskala, istina malo iskosa, a Rijekin vratar u padu izbio loptu i sačuvao mrežu. I sačuvao bod.




Prvo poluvrijeme donijelo je dominaciju “bijelih”, mnoštvo upućenih udaraca prema vrataru Grbiću, jednu veliku, stopostotnu šansu “lokosa” i pogodak Andrijaševića pred odlazak na odmor. Počelo je upravo velikom prigodom za goste, Sammir je u 16. minuti majstorski gurnuo loptu za Kastratija, on izašao sam ispred Prskala i tukao prizemno, ali netočno. Lopta je prošla kraj vratnice…


Rijeka je brzo uzvratila. I od tada držala “lokose” stiješnjene na tridesetak metara od vratiju. “Bijeli” su pritiskali, a Zagrepčani se više orijentirali na kontre preko Kastratija koji je često bio usamljen u riječkom obrambenom gustišu. Sammir je dobro asistirao, a istureni Budimir djelovao dosta statično. No, pokazao je da zna jako dobro zadržati i primiriti loptu.


Kastratijeva šansa


Ton riječkoj igri je pak davao razigrani Halilović s nekoliko dobrih driblinga, minijatura i proigravanja, ali i brzonogi Acosty koji je otvorio lepezu riječkih šansi kada je (18′) s 20 metara tukao u kut, a Grbić izbacio loptu u korner.



Stadion: HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Igor Pajač (Zelina) – 5,5. Gledatelja: 4.835. Strijelci: 1:0 Andrijašević (45′), 1:1 Uzuni (49′). Žuti kartoni: Halilović, Acosty (Rijeka), Marković, Jakić, Cokaj, Mbodji, Uzuni (Lokomotiva).


RIJEKA: Prskalo 7, Kvržić 6,5, Župarić 6, Escoval 6, Smolčić 5,5, Halilović 6,5, Lončar 6 (od 90′ Babić -), Acosty 6 (od 64′ Pavičić 5,5), Andrijašević 7, Gorgon 5,5 (od 89′ Iglesias -), Puljić 6


LOKOMOTIVA: Grbić 6,5, Moharrami 6, Karačić 6, Kolinger 6, Marković 6, Jakić 6 (od 66′ Mbodji 6), Cokaj 6, Kastrati 5,5, (od 79′ Drožđek -), Sammir 6 (od 84′ Tolić -), Uzuni 7, Budimir 5.



U razdoblju dvadesetih minuta Riječani su stvorili tri prigode, Escoval je s četiri metra tukao preko grede (22′), Andrijašević (25′) na dodavanje Puljića visoko preko gola, a Kvržić (29′) iskosa kraj vratnice. Slično je bilo i u tridesetim minutama, Puljić (31′) je pucao slabo glavom na ubacivanje Andrijaševića, Gorgon (33′) s 18 metara iznad rašlji, Kvržić (35′) u reprizi kraj gola…



I onda u samoj završnici poluvremena dva trenutka na svakoj polovici. Prvo je u 45. minuti Escoval po ubačaju Jakića umalo matirao Prskala i zabio autogol, da bi ubrzo na drugoj strani stiglo zasluženo vodstvo “bijelih”. Acosty je tukao s iskosa s lijeve strane, Grbić se dobro protegao i odbio loptu, a čovjek iz drugog plana je Andrijašević. Lako je i rutinski pospremio otpadak u mrežu – 1:0.