Treći poraz u nizu...

NEZAPAMĆENA PLJUSKA Povijesni poraz “bijelih”, “modrima” su zapljeskali čak i navijači Rijeke sa zapada!

Denis Frančišković

Slika i prilika derbija/V. KARUZA

Slika i prilika derbija/V. KARUZA

Kakva pljuska i kakva blamaža! Nogometaši Rijeke doživjeli su najveći domaći poraz u povijesti HNL-a! Ujedno na travnjaku najveću nogometnu lekciju u eri Damira Miškovića. Moćni, europski Dinamo, "modri" stroj prosto je samljeo "bijele", Zagrepčani su za 12 minuta prvog poluvremena zabili čak tri pogotka ošamućenim domaćinima. Nešto što se ne pamti! 



RIJEKA Kakva pljuska i kakva blamaža! Nogometaši Rijeke doživjeli su najveći domaći poraz u povijesti HNL-a! Ujedno na travnjaku najveću nogometnu lekciju u eri Damira Miškovića. Moćni, europski Dinamo, “modri” stroj prosto je samljeo “bijele”, Zagrepčani su za 12 minuta prvog poluvremena zabili čak tri pogotka ošamućenim domaćinima. Nešto što se ne pamti! Gubila je Rijeka od Dinama na različite načine, ali ovakvo nešto nije još viđeno. “Modri” predvođeni trostrukim strijelcem Mislavom Oršićem koji je došao do osmog gola lakoćom su i dojam je sa spuštenom “nogom na gasu” zabili pet lakih komada. I natjerali sve na Rujevici da se zamisle…


Ne pamti se ni kada je Rijeka doživjela tri poraza u nizu, Dinamo je nakon Gorice i Osijeka samo ogolio sve riječke slabosti ove sezone. Sada je sasvim jasno da u kratkom mandatu Simona Rožmana nema ni igre ni rezultata. I sva sreća za Riječane što stanka dolazi u najbolje moguće vrijeme kada momčad u pojedinim dijelovima utakmica djeluje potpuno neprepoznatljivo.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Rijeka je od Dinamo znala na domaćem travnjaku gubiti 0:3 (1994.) i 2:4 (1963.), a početkom nastvaka činilo se da će izbjeći i najveći potaz u HNL-u od 1:5 protiv Osijeka 2010. godine, no Oršić je bilo nemilosrdan, iz blizine je, ali dojam i iz zaleđa zabio u 70. minuti i svoj treći gol za konačnih – 0:5. I velik Rijekin potop nakon kojeg je ostala gorčina na Rujevici.


Nakon četiri gola u prvom dijelu “bijeli” su imali tri polušanse početkom nastavka (52′, 64, 65′), ali ništa se posebno nije dogodilo osim jedne maestralne Livakovićeve intervencije. Matjaž Kek bio je najavljen kao gost Rujevice. Srećom da nije došao i sve ovo vidio.


Druga dimenzija


Zaredale su potom u nastavku zamjene, a Olmo i Petković dobivali pljesak s centralne tribine prilikom izlaska s travnjaka. Zaslužili su. Ovaj Dinamo je pokazao da je ipak neka druga dimenzija za ostatak HNL-a.


 Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Rijeka je u prvom dijelu praktički igrala samo prvih deset minuta. Dosta visoko stisla “modre”, međutim brzo su se počele kidati niti takve igre. Dinamo se brzo oslobodio lakšeg pritiska, a Moro u 11. minuti opalio s 25 metara, lopta uzdrmala gredu ukopanog Prskala. I tada je počelo – riječka kalvarija i modra rapsodija. Dinamo je autoritetom kluba Lige prvaka preuzeo igru, neviđnom lakoćom i brzinom pregazio “bijele” u prvom dijelu. Rijeka nije ni pokušala.


U 14. minuti Lepinjica je izgubio loptu, iz te gostujuće akcije izrodio se vodeći pogodak Ivanušca koji je iskosa s petnaestak metara pogodio mrežu – 0:1. Potop prvog dijela dao je nagovijestiti Petković kada je silovito iskosa opalio, a lopta pogodila gredu. Toliko zvučno da je odzvonilo vjerojatno u glavama Riječamna. Neviđena panika i brojne greške samo su nagovijestili brzi drugi gol. Nakon brze kontre lopta je došla do Kadziora na desnom boku koji je odlično ubacio, a Oršić iskosa matirao Prskala – 0:2.


Šok za šokom


Šok za “bijele” se još nije niti stišao, a samo dvije minute potom na semaforu je zasvjetlio – 0:3. Bila je to majstorska malonogometna akcija na malom prostoru koju ju Stojanović okrunio rezantnim efektnim lobom pri čemu se lopta zakotrljala iza Prskala. Tako da je djelomično zapljeskala i zapadna tribina!


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Rijeka je mogla smanjiti omjer iz jedine prave prigode, no Čolak je zakasnio, odnosno promašio loptu sa šest, sedam metara ispred Livakovića. I onda četvrti pogodak Zagrepčana. Petković je podvalio fantastičnu loptu za Oršića, domaća obrana nevjerojatno zaspala i ispala misleći da je zaleđe pri čemu se nekadašnji igrač “bijelih” sjurio prema Prskalu, lakoćom ga zabišao i poentirao – 0:4. Dinamo je mogao do gola i u 41. minuti, Oršić je tukao kraj Kvržića, lopta prošla malo kraj vratnice.



Stadion: HNK Rijeka na Rujevici. Strijelci: 0:1 Ivanušec (14′), 0:2 Oršić (18′), 0:3 Stojanović (20′), 0:4 Oršić (26′). 0:5 Oršić (70′). Sudac: Mario Zebec (Varaždin) 7. Gledatelja: 5.517. Žuti kartoni: Mamić, Andrijašević, Lepinjica (Rijeka), Leovac, Perić, Kadzior (Dinamo)


RIJEKA: Prskalo 5, Kvržić 5 (od 46′ Tomečak 5,5), Župarić 5, Escoval 5, Mamić 5, Halilović 5, Lepinjica 5 (od 68′ Iglesias -), Gorgon 5, Andrijašević 5, Lončar 5 (od 74′ Murić -), Čolak 5.


DINAMO: Livaković 7, Stojanović 7,5, Dilaver 7, Perić 7, Leovac 7, Moro 7, Kadzior 7,5, (68′ Majer -), Ivanušec 7, Olmo 7 (od 73′ Hajrović -), Oršić 8, Petković 7,5 (od 77′ Atiemwen -).