Ususret derbiju

NENAD GRAČAN ‘Rijeka nema što izgubiti u Maksimiru, može igrati rasterećeno i dokazati kvalitetu’

Orlando Rivetti

Nenad Gračan / Foto: Ivica Tomić

Nenad Gračan / Foto: Ivica Tomić

Dinamo je pobjedom u Splitu stavio ruke na naslov prvaka, ali Rijeka nema što izgubiti, ima prigodu dokazati da ima kvalitetu, najaviti borbu za naslov iduće godine – uvjeren je Nenad Gračan



RIJEKA Prvenstvo juri prema kraju, ali još je na programu nekoliko dvoboja klubova iz elitne skupine. Jedan se igra u subotu, Dinamo – Rijeka u Maksimiru od 17 sati. Nenad Gračan bio je igrač Rijeke i Hajduka, trenirao je Rijeku, Hajduk i Dinamo… Znalac, igrač kojem se lopta lijepila za nogu. Specijalist za slobodne udarce. Trenutačno je izbornik U-21 selekcije Hrvatske.


Za nama je utakmica Hajduk – Dinamo?


– Poljud je proključao, veoma dobar derbi. Prevelik je bio psihološki pritisak na igračima Hajduka. Zbog značaja utakmice, mogućnosti da Dinamu dođu na dva boda, ali i zbog navijača koji su ih od silne ljubavi – zagušili! Dinamo je pokazao individualnu kvalitetu, ali djelovao nakon dugo vremena i kao momčad, dobio i napravio veliki korak prema naslovu prvaka.


Karakterna momčad




TV komentator Joško Jeličić ustvrdio je da bi se Rijeka i ove sezone prošetala kroz ligu da je ostala kompletna?


– S obzirom na kvalitetu i raznovrsnost Rijeke prošle sezone, jamačno bi isti sastav obranio naslov. Puno je bilo promjena igrača, nije bilo one prepoznatljive kompaktnosti i tranzicije u prvom dijelu sezone. Ali niti je Dinamo bio dominantan, niti je Hajduk bio zreo za naslov prvaka. Zbog toga je bilo zanimljivo do prošlog kola HNL-a. Hajduk je puknuo, Dinamo se posložio u glavi.


Je li Rijeka na tragu prošlih vremena, stvaranja momčadi za europsku scenu, ali i napada na titulu prvaka iduće sezone?


– Apsolutno. Rijeka ima dobru, i što je najvažnije, karakternu momčad. Sada imaju kontinutet rezultata i širinu kadra. Imaju klub, trenera, navijače… Ambijent. Bez obzira na to što se kod nas nikad ne zna kakva će biti situacija prije početka sezone, tko će krenuti s kakvim snagama. Jer, Rijekina je parola Sveto pismo: »Živjeti od svog rada!«. Stvori i prodaj… Utoliko ljepše ako se na tom putu uzme naslov prvaka, ostavi trag u Europi. U Rijeci su jasno zacrtali prioritete. Rujevica nudi zabavu i užitak.


Od novih igrača Rijeke tko je ostavio najbolji dojam?


– Pavičić. Grahovac je uhvatio kontinuitet, pohvatao konce igre Kekove Rijeke. Pavičić je riješavao utakmice, zabijao golove, dok je Rijeka tražila svoj izgubljeni identitet. Napravi višak, dominantan je u igri jedan na jedan. Pa Čolak, koji je donio nešto novo u igri prema naprijed. Zabio pet golova i upisao isto toliko asistencija. Sve su to igrači koji posjeduju kvalitetu. Pitanje je samo koliko će trajati prilagodba. Koliko vidim, postali su bitne karike, dio momčadi. Grahovac dobro procjenjuje situacije.


Čolak zabija, ali igra i obranu?


– Inače ne bi bio u sastavu. Kod Keka je to normalno. Rijeka ima svoj stil igre, svoj presing, posebice na Rujevici.


Nema pritiska


Pred nama je susret Dinama i Rijeke, na Maksimiru gdje je Rijeka dobila samo šest puta u 72 godine u nadmetanju za prvenstvene bodove. Jedini ste trener koji je dvaput dobio Dinamo. Posljednja pobjeda bila je 31. srpnja prije osam godina?


– Sjećam se i one najbitnije utakmice, kada je Balaban zabio za 1:0, borili smo se za naslov prvaka. Specifične su utakmice u Maksimiru. Govore brojke… Dinamo je pobjedom u Splitu stavio ruke na naslov prvaka, ali Rijeka nema što izgubiti, ima prigodu dokazati da ima kvalitetu, najaviti borbu za naslov iduće godine. Bit će rasterećenija od domaćina u psihološkom smislu. Bit će izjednačena utakmica, odlučit će neki potez.


Dinamo bez Ademija, Doumbije, Rrahmanija i Fiolića zbog kartona, Rijeka bez Hebera zbog ozljede?


– Neće igrati ni Moro, za njih bitan igrač. Ali Dinamo ima širok kadar kvalitetnih igrača. Oni koji čekaju prigodu mogu biti opasniji… Nedostajat će Heberov dinamit u kopačkama, brzina njegove reakcije u kaznenom prostoru.


Veza mora dominirati


Može li Rijeka konačno dobiti prvenstvenu utakmicu u Maksimiru?


– Može! Rijeka ne smije praviti taktičke greške u fazi obrane, teško se nakon toga vaditi protiv Dnama. Očekujem šahovsku partiju, Rijeka mora čekati situaciju za poentiranje, a ima igrače za raskošne individualne poteze prema naprijed.


Bradarić, Grahovac i Pavičić drže ključeve utakmice?


– Na tom prostoru Rijeka može biti dominantna, bitno je da se lopta ne gubi, Riječani ne smiju dozvoliti Dinamu brzi prelazak na trideset metara terena.


Rijeka mora već u subotu najaviti novi juriš na naslov prvaka iduće sezone?


– Apsolutno. Sigurno će netko otići, ali i doći neko pojačanje. Kek je opet stvorio kostur momčadi. Snaga Rijeke je u glavama koje su skupa… Kolektivu.