Rijeka na Poljudu

Mogu li Carrillo i Almeida prekinuti Kekovu dominaciju u Jadranskim derbijima?

Orlando Rivetti

Matjaž Kek, Foto: V: KARUZA

Matjaž Kek, Foto: V: KARUZA

Hajduk igra dobro, na svom terenu nije još primio pogodak. Istina odigrao je samo dvije utakmice (Slaven 1:0 i Istra 2:0), ali ima organizaciju igre i sada Huga Almeidu, Portugalca od kojega očekuju da im donese naslov prvaka



Mišo Krstičević, Igor Tudor, Stanko Poklepović, Goran Vučević, Hari Vukas, Damir Burić, Marijan Pušnik, Igor Lozo i – Joan Carillo (devet imena, prva stranica). Sergije Krešić, Jens Andersson, Goran Vučević i Marfio Branco (četiri imena, druga stranica). Marin Brbić, Marijana Bošnjak i Ivan Kos (tri imena, treća stranica). Nije riječ o telefonskom imeniku jer imena nisu složena po abecedi, već o trenerima, sportskim direktorima i predsjednicima Hajduka, kako su izvukli kolege iz Splita, koji su prodefilirali Poljudom (do onih sadašnjih), a da nisu osjetili zadovoljstvo pobjede nad Matjažom Kekom i HNK Rijeka u četiri i pol godine (17 utakmica!).


Razumljivo je stoga da je Poljud pod uzbunom. U goste, naime, dolazi prvak Hrvatske. Bio je jednom uoči jadranskog derbija na Poljudu Hajduk i na prvom mjestu, a onda je stigla Rijeka koja je nosila sve pred sobom. Kekova Rijeka. Reći će Carillo kako su Riječani razmišljali o Hajduku dok su igrali s Grcima…


Kek nije glavoč, ne grize svaku udicu. S Atenjanima je ratovao do kraja. Dok je tinjala vatra nade. Poštuje Carilla, kaže Kek jučer, ali vjeruje samo sebi i svojim igračima, o Hajduku počeo je razmišljati dan poslije. Na presici je oduševio Pavičić. Na servirane podatke o nepobjedivosti Rijeke u susretima s Hajdukom (19 utakmica), Pavičić je s osmijehom na licu dodao – Neće izgubiti ni sada!




Domagoj Pavičić mogao bi se danas naći u početnom sastavu Rijeke. Umjesto Mišića ili Gorgona, koji nisu trenirali, ili kako je dodao Kek – Bradarića. Pavičić postaje prva opcija vezne linije. Zbog rada na treninzima, zbog kvalitetne lopte, pregleda igre… Zbog toga što može povezati konce pokidane Rijekine igre u susretu s Grcima. Što će u početnom sastavu i igri mijenjati Kek, zaigrati s agresivnim Malešom i arhitektom igre Pavičićem, zna samo on. U četiri dana Europa i Poljud, AEK i Hajduk, dvije utakmice visoke energetske potrošnje, jamačno će Kek rotirati u potrazi za svježinom i kvalitetnim rješenjima.


Splićani su nakon nesretnog poraza u trećoj minuti sudačke nadoknade u Osijeku dodatno napaljeni na Rijeku. Riječani su im crvena krpa. Jurišat će poput bikova u Carillovoj koridi…


U posebnom ambijentu Poljuda, tamo gdje je Kek nekoliko puta pokazao mudrost i taktičku inteligenciju. Uhvatio bikove za rogove, svezao ih čvor.


Hajdukovcima je do sada Rijeka bila uragan Clara ili Irma. Kek je za sobom ostavljao pustoš. Uvjereni su da je došlo vrijeme naplate računa, posebice jer bi u slučaju poraza zaostali pet bodova za Rijekom i zbogom – šampionski snovi.


Hajduk igra dobro, na svom terenu nije još primio pogodak. Istina odigrao je samo dvije utakmice (Slaven 1:0 i Istra 2:0), ali ima organizaciju igre i sada Huga Almeidu, Portugalca od kojega očekuju da im donese naslov prvaka.


Rijeka prvi put na Poljud dolazi kao prvak. Tako će se Kek i postaviti. Hajdukovci za sada s Rijekom plaše malu djecu. Ako ne budeš dobar doći će Kek…