Edo Flego

Mladi igrači su pokazali da se mogu ravnopravno nositi u seniorskom nogometu

Denis Frančišković

Edo Flego/Foto Arhiva NL

Edo Flego/Foto Arhiva NL

Dobro je i što ti igrači imaju veliku podršku koju ne bi nigdje imali kao u svom vlastitom klubu. Publika im je također pomogla, bila poticaj u tim prvim nastupima. To je bila bitna poticajna energija, mladim igračima to puno znači. Radimo sustavno, tim dečkima treba samo malo više vjerovati, treba im malo poticaja i pozitive – kaže Flego.



RIJEKA I to se dogodilo. Silom (ne)prilika, ali u HNK Rijeka sve više razmišljaju o mladima. U Pazinu se mogla vidjeti prava promocija Rijekine nogometne mladosti, a u susretu s Osijekom koji je odigran iznad očekivanja čak sedam mladih igrača bilo je u zapisniku. Hrvoje Smolčić na lijevom boku je dobro zamijenio kartoniranog Mamića u debiju, Ivan Lepinjica na poziciji zadnjeg veznog zapaženo odigrao i postigao prvijenac, dok je Denis Bušnja zadnjih petnaestak minuta zamijenio Acostyja na lijevom krilu. A na klupi su sjedili još Ivan Smlolčić, Milan Ristovski, Jakov Pintarić i još uvijek kadet Filip Braut. Teško se prisjetiti takve ili slične situacije…


Usponi i padovi


Dodaju li se njima još ozlijeđeni Matej Vuk, Adrian Liber, Josip Mitrović i Ivan Pandur, Rijeka može složiti respektabilnu jedanaestorku od samih mladih igrača! I zato je šteta što je ugašena Rijeka II. Jer dobro se vidi koliko znače minute seniorskog nogometa u nogama Vuka i Lepinjice koji su vraćeni s posudbe iz Intera i Zadra.


– Znali smo da je taj trenutak blizu i da će sve više naših igrača iz Omladinske škole dobivati prigodu. Istina, mislili smo da će se to i ranije dogoditi. Zadovoljni smo, ti igrači pokazali su da se ravnopravno mogu nositi u seniorskom nogometu. Sigurno da nedostaje više iskustva. Bit će i uspona i padova, ali to je razvojni put. Sadašnje naznake su pozitivne – kaže zadovoljni šef Omladinske škole Edo Flego.




I tribine su poticajno i s pljeskom dočekale prve minute mladih. Nagrađivan je svaki potez, svako uklizavanje, svaka osvojena lopta…


– I klupski planovi su bili da se nakon pet godina osvoji prvenstvo, a potom da se u sljedećem razdoblju promoviraju i afirmiraju naši mladi igrači. Dobro je i što ti igrači imaju veliku podršku koju ne bi nigdje imali kao u svom vlastitom klubu. Publika im je također pomogla, bila poticaj u tim prvim nastupima. To je bila bitna poticajna energija, mladim igračima to puno znači. Radimo sustavno, tim dečkima treba samo malo više vjerovati, treba im malo poticaja i pozitive – dodaje Flego.


Zasad je riječ uglavnom o igračima 2000. godišta koji su iz cijele Hrvatske pri čemu dominiraju Međimurje i Slavonija.


Riječki bazen


– Cijeli je niz igrača koji su konkurentni, samo ovisi koja pozicija će se u datom trenutku otvoriti. Isto tako puno ovisi o njima. I igrači se mijenjaju kako sazrijevaju. Ovi igrači rođeni 2000. i 1999. selektirali su se iz cijele Hrvatske, a igrači rođeni 2002. i 2003. su u jako velikom postotku iz Rijeke i okolice. To je neki put kojeg se držimo sada. Znači, igrači iz regije, eventualno s nekoliko pojačanja sa strane. To je sve dobro posloženo – znakovito zaključuje Flego.


Rijeka u ovom trenutku ima i velik broj igrača na posudbi. Praktički cijelu jednu momčad čiji se pojedinci mogu povući po potrebi. To su David Nwolokor (Sered), Ivan Nevistić (Varaždin), Samuel Ayodeji (Varaždin), Emanuel Črnko (Varaždin), Jasmin Čeliković (Inter), Danijel Štefulj (Krško), Gerald Diyoke (Dugopolje), Tomislav Turčin (Široki Brijeg), Benjamin Ivančević (Hrv. dragovoljac) i Antun Svetić (Hrv. dragovoljac).