Bivši branič ''Rijeke''

Mitrović o ponudi koja se nije mogla odbiti: ‘Nisam mogao reći ne, a Rijeka će biti prvak i bez mene’

Ivan Volarić

Foto www.bjk.com

Foto www.bjk.com



RIJEKA Matej Mitrović postao je novi stanovnik Istanbula, zimsko pojačanje aktualnog prvaka Turske »Bešiktaša« potpisao je unosan ugovor na kojemu mu mogu zaviditi brojne HNL kolege, osuđene uglavnom na skromna i neredovita primanja (čast izuzecima u Dinamu, Rijeci…), ali se nije lišio jedne navike. Mitrović se za svoje u tri i pol godine na Rujevici promaknuo u jednog od najvećih klupskih spavalica. Nikada mu nije bilo strano jutro provesti u krevetu, ako, naravno, nije imao obveza u klubu. Doduše, ovoga puta imao je dobre razloga za produženi »spavanac«, iza njega su bila dva naporna dana prožeta pregovorima, liječničkim pregledima i onime što 23-godišnji branič iz požeškog kraja najviše ne voli – intervjuima i poziranju za brojne fotoreportere. Cijena dolaska u veliki klub, a »Bešiktaš« definitivno spada u top tri turska kluba.


Kvalitetna liga


– Četvrtak je stvarno bio naporan jer sam kasno stigao, pa dugo bio na liječničkom, kasnije sam letio za Antalyju gdje se nalazi momčad i praktički iz zrakoplova došao sam na trening pa jedva dočekao krevet. Sad sam već u punom pogonu, trening, ručak… Jedva čekam da krenu utakmice! – započeo je Mitrović, koji se, tvrdi, neovisno o interesu brojnih klubova za njegove usluge nije baš nadao da će otići početkom siječnja.


– Iskreno, računao sam da ostajem u »Rijeci« do kraja sezone, ali ponuda se jednostavno nije mogla odbiti. Radi se o vrhunskom klubu, vrhunskim uvjetima… Turska liga možda nije među pet najjačih u Europi, ali je liga kvalitetna. Osim toga, ovdašnji klubovi imaju zapažene rezultate i u Europi, ima dosta poznatih igrača tako da se veselim izazovima koji su ispred mene. Liga petice? Prvi cilj mi je bio napraviti prvi korak prema inozemstvu, a što će se dalje odvijati to ćemo tek vidjeti. Prirodno je da se nadam da će biti još velikih transfera u mojoj karijeri.Mitrović je u šest mjeseci prošao put od igrača koji je trenirao odvojeno od momčadi, zbog toga jer nije mogao pronaći zajednički jezik s klubom oko novoga ugovora, preko sjajne polusezone u kojoj je pogotkom obilježio reprezentativni debi pa do odlaska u veliki klub kao što je »Bešiktaš«. – U karijeri su mi se neke stvari uvijek tako brzo događale, ali bilo je i trenutaka kada je trebalo biti strpljiv, šutjeti i trenirati kako bih spreman dočekao priliku kada se ukaže. Sada sam fokusiran na to da se što prije uklopim, da pohvatam ideje trenera Senola Günesa koji je veliko ime. Očekivanja navijača su velika. Brani se prošlogodišnja titula, svaku utakmicu se ide na pobjedu i normalno da se traži maksimum od svakog igrača, pa tako i od mene. Razgovarao sam s trenerom Günesom, predstavio me novim suigračima, raspitivao se za moje fizičko stanje. Prvi dojam je stvarno dobar, veliko je trenersko ime, a na treninzima će biti prilike da me upozna sa svojim idejama i zahtjevima.Tu se, doduše, ništa nije promjenilo u odnosu na boravak u »Rijeci« koja je jesen zaključila bez poraza i na čelu ljestvice. Bez obzira na platežnu moć »Bešiktaša«, uložili su Mitrovića gotovo deset milijuna eura što jasno sugerira da su i očekivanja velika.

Rijeka prekretnica


– Sve to pokazuje da se na mene računa ozbiljno, a ja im to želim vratiti na najbolji način.Zanimljivo, »Bešiktaš« će u proljeće na lov za liderom »Istanbulom Beseksehirom« s kojim se Mitrović već susreo prošlo ljeto u dresu »Rijeke«.– Sigurno da još uvijek pamtim te dvije utakmice u kvalifikacijama za Europsku ligu kada su sretno prošli dalje. Sada ću imati dodatni motiv da im uzvratim. Sigurno se nije bilo lako rastati od »Rijeke« u kojoj je proveo tri i pol godine i u potpunosti se afirmirao. – »Rijeka« je stvarno bila velika prekretnica u mojoj karijeri. »Rijeka« mi je sve omogućila, proveo sam na Kantridi i na Rujevici tri i pol prekrasne godine i mogu biti zahvalan svim ljudima u klubu. Od Miškovića i Juričića koji su me doveli iz Vinkovaca, do trenera Keka, stožera i svih suigrača s kojima sam igrao i koji su mi omogućili napredak. Dva domaća trofeja i nastupi u Europi su stvarno nešto posebno, posebno ću pamtiti atmosferu iz »Rijekine« svlačionice. U nogometu nikad ne znaš, bit će mi drago ako me jednog dana put ponovo dovede u Rijeku. Može li »Rijeka« izdržati do kraja bez mene? Siguran sam da će »Rijeka« i bez mene biti prvak. Gledat ću svaku utakmicu kada budem mogao, bit ću veliki navijač i ako budu igrali kako smo do sada igrali, vjerujem da neće imati problema obraniti bodovnu prednost na čelu ljestvice – rekao je Mitrović.