Benko&Maleš&Brezovec

Mi smo prošli Stuttgart, a zašto ne bi ova Rijeka nekog jačeg?

Denis Frančišković

Josip Brezovec, Mate Maleš i Leon Benko

Josip Brezovec, Mate Maleš i Leon Benko

Sad je pitanje koga će se i kada prodavati. Vidjet ćemo što će se dešavati kako vrijeme bude prolazilo. I pripreme su jako bitne. Rijeka je puno dobila ostankom Gorgona, a puno je i do trenera. Ja vjerujem u Bišćana - kaže Leon Benko



RIJEKA Nogometaši Rijeke početkom tjedna započeli su pripreme za sezonu velikih izazova. Svakako najveći je Europa i pitanje mogu li Igor Bišćan i igrači dohvatiti skupinu Europske lige. HNL je puno manji izazov u ovom trenutku, u domaćem prvenstvu Rijeka je konstanta, kako u osvajanju Kupova tako i pozicija doprvaka, u posljednjih šest godina uz povijesni naslov čak pet puta je momčad s Rujevice dohvatila drugo mjesto.


Je li Europa ove godine prevelik zalogaj za »bijele«, poglavito skupine EL-a? Sudeći prema izjavama trenera, kapetana, ali i svojedobno direktora Luke Ivančića, završnu fazu Europske lige bit će sve teže dosegnuti. Konkurencija je sve jača, puno se ulaže, samo natjecanje postalo je sve atraktivnije za klubove koji ne mogu u elitu… A sve sa sobom nosi ogromnu promociju i novac. Što je posebno važno za hrvatske klubove u popunjevanju budžeta.


Rijeka je dosad triput dohvatila skupine Europske lige i dostojno prezentirala boje grada i Hrvatske. A ponekad je nedostajalo malo da se ode i i dalje od završnice šesnaestine finala. Nekad se pod stijenama Kantride uživalo u okršajima s Real Madridom i Juventusom, nešto mlađe generacije u sudarima s Lyonom, Betisom, Stuttgartom, Sevillom… na Kantridi, Milanom, Austrijom Beč, AEK-om… na Rujevici.




U sezoni 2013/14. »bijeli« su u »play-offu« pomalo senzacionalno izbacili Stuttgart (2:1, 2:2) u utakmici za pamćenje, što im je donijelo oglede s Lyonom, Betisom i Vitorijom te četvrto mjesto u skupini. U sezoni 2014/15. završna prepreka bio je Sheriff kojeg je Rijeka superiorno izbacila (1:0, 3:0) što joj je donijelo u konačnici treće mjesto u atraktivnoj skupini u kojoj su još bili Feynoord, Sevilla i Standard. U kvalifikacijama Lige prvaka sezone 2017/18. posljednja prepreka bio je Olympiacos (1:2, 1:0), nakon ispadanja »bijeli« su zauzeli treće mjesto u skupini natjecavši se s Milanom, AEK-om i Austrijom Beč.


Vrijeme i odgovori


– Bilo je to jedno od ljepših razdoblja moje karijere, bili smo prezadovoljni jer je to ipak bila neka nova Rijeka dolaskom Damira Miškovića. Baš mi je bilo drago zbog svega toga – ističe Leon Benko, koji je sudjelovao u rušenju Stuttgarta i izborenom premijernom plasmanu u skupnu fazu EL. – A što se tiče sadašnje Rijeke tek treba vidjeti kako će se razvijati stvari. Po meni, Bišćan radi odličan posao i uz malo sreće ako se prođe to bi bilo jako dobro za hrvatski nogomet. Sreće uvijek u sportu treba. Mi smo prošli zvučni Stuttgart, a zašto ne bi i ova Rijeka nekog jačeg? Pogotovo ako bude dobro posložena, u što ne sumnjam.


Po bivšem »topniku« Riječana odgovore će dati vrijeme.


– Sad je pitanje koga će se i kada prodavati. Vidjet ćemo što će se dešavati kako vrijeme bude prolazilo. I pripreme su jako bitne. Rijeka je puno dobila ostankom Gorgona, a puno je i do trenera. Ja vjerujem u Bišćana i da će on to dobro posložiti – naglašava Benko, koji vjeruje da je klupska operativa zadužena za roster i momčad dobro zna što radi.


Ponajviše zbog dosadašnjeg iskustva…


– Ljudi koji su zaduženi za struku svjesni su da će morati intervenirati u slučaju odlazaka i znat će reagirati. Vjerujem da razmišljaju o dovođenju jednog ili dva prava igrača, u svakom slučaju dobro je da je zdrava konkurencija, što bi osnažilo momčad. Istina, sve je teže ući u završnu fazu jer nogomet je jako napredovao, marketing je strašan, sve je jako medijski popraćeno… A Rijeka ima svoju publiku, Kantrida je imala posebnu dušu. Sva ta atmosfera pod stijenama nama je bila jako veliki plus. Navijači su nam bili dvanaesti igrač – zaključuje Benko.


Pojačanja


Josip Brezovec sudjelovao je u prolazu protiv Sheriffa što je donijelo drugi ulazak u skupine EL-a.


– To su jako lijepe uspomene, a i Rijeka je tada bila jako dobra. Pamtim uvijek kako nas je pratila Armada i navijači, to su nezaboravne uspomene. Meni je posebno ostao u sjećanju moj oproštaj na Kantridi. Ne može se puno igrača pohvaliti s takvim odlaskom iz kluba. Ono što su meni navijači priredili kad sam odlazio u Speziju prepričavat ću svojim unucima i ponositi se time – kaže Brezovec po kojemu je velika vrijednost ove Rijeke mlad trener.


– Sadašnja Rijeka je nešto sasvim novo. Nova momčad, novi trener. Forsiraju se više i mladi igrači, što je pravi putokaz. U ono naše vrijeme bilo je puno više pritiska, bili smo momčad srednjih godina i samo se tražio rezultat. Rijeka ima vrhunskog mladog stručnjaka koji zna što radi i koji je odličan čovjek. Siguran sam da će Bišćan s Rijekom uspjeti napraviti velike stvari, samo ne treba stvarati veliki pritisak – smatra Breza, koji vjeruje da će struka odraditi dobar posao po pitanju izlazno-ulaznih transfera.


– Pojačanja su svakako nužna za Europu želi li se napredovati. To je sastavni dio nogometa i ovog natjecanja, samo to treba odraditi pametno. Dosad su Juričić i Mance svih ovih godina pogađali s pojačanjima. Vjerujem da i sada dovesti igrače koji su potrebni, a bitno je zadržati srce ekipe – smatra Brezovec.


Sreća


Mate Maleš svjedočio je u bavarskoj bajci, igrao i u kvalifikacijama Lige prvaka kada je umalo na koljenima bio i Olympaicos.


– To su bili prekrasni dani, dani o kojima svaki igrač sanja. Nama su te utakmice bilo ono što se kaže sve. Bilo je posebno, nezaborvano, svi smo uživali u tim danima… – kaže Maleš. – Protiv Stuttgarta su nas svi već bili prekrižili, a poslije je bilo stvarno velikih utakmica. Teško mi je neku posebno izdvojiti.


Po Malešu Europa je uvijek nešto posebno. Niti jaka momčad automatski ne jamči uvijek prolazak. Puno stvari treba se poklopiti, a tvrdi, neulazak Rijeke u skupine ne mora biti neuspjeh.


– Nikad nije bilo lako ući u skupine Europske lige. Nije bilo ni prije, a neće niti ubuduće. No, Rijeka je uvijek posljednjih godina imala dobre igrače, pogađalo se s pojačanjima i dolazili su rezultati. Po meni ti uspjesi su fenomenalni i Rijeka može biti zadovoljna s onim što radi. A za Europsku ligu u malo jačim utakmicama treba i malo sreće – smatra Maleš koji je jasan i po pitanju eventulanih pojačanja.


– Rijeka dovodi što može i ispostavlja se da dovodi dobre igrače. Bišćan, Juričić i Mance su u toj priči važne karike, tu je dobra momčad zasad na okupu i Rijeka se ne treba bojati. Super potezi su zadržavanje Gorgona i Čolaka, pravi su profesionalci. Rijeka dovodi najbolje u zadanim gabaritima – zaključuje Maleš.