Sutra gostovanje u Zaprešiću

Matjaž Kek uoči “Intera”: ‘Kvaliteta naše igre i pozitivan rezultat su jedino što me zanima u Zaprešiću’

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Jedino i isključivo o čemu se smije pričati u »Rijekinoj« svlačionici je kvaliteta igre, kvaliteta suradnje igrača na terenu i želja, motiv koji imamo. Sve ostalo me ne zanima!  – rezolutan je Kek



RIJEKA Matjaž Kek debitirao je na riječkoj klupi  9. ožujka 2013. godine. Na Kantridi je gostovao zaprešićki »Inter« koji je u prvoj minutu utakmice poveo pogotkom Mislava Oršića (kasnije igrača Rijeke prodanog u Južnu Koreju za inkaso od 900 tisuća eura!), da bi Kekov debi spasili svojim pogocima Damir Kreilach i Danijel Cesarec.


Na Rujevici više nema niti jednog igrača (Ivan Mance je s gola preselio u urede, a Kristijan Čaval među trenere u omladinski pogon), koji je odigrao tu utakmicu. No, zato se na svojoj poziciji zadržao Matjaž Kek, koji je u protekle četiri godine pomaknuo mnoge klupske granice i rekorde.


Trener »bijelih« osvojio je u tom periodu s »Rijekom« apsolutno sve HNL stadione osim – »Interova« u Zaprešiću. S tri  gostovanja kod »Intera« Kekove momčadi donijele su tri boda nakon tri remija uz samo jedan postignuti pogodak!




– Pred nama je novo iskušenje, izuzetno izazovna utakmica – započo je Kek na presici uoči tradicionalno neugodnog gostovanja u Zaprešiću. – Normalno da sve počinje s koncentracijom na protivnika koji je bio dosta neugodan u posljednjim utakmicama, koji se uvijek znao postaviti protiv nas. Međutim, mi prije svega moramo razmišljamo o sebi i kako da kvalitetnom igrom dođemo do pozitivnog rezultata. Izuzetno sam zadovoljan kako je ekipa reagirala u Osijeku gdje nismo došli do pozitivnog rezultata na silu ili uz pomoć sreće, već samo zahvaljujući kvaliteti igre. To je jedini put koji će nas voditi, naravno uz želju za pozitivnim rezultatom.


Trener »bijelih« pored duže ozlijeđenog Župarića, sigurno sutra neće moći računati na veznjaka Filipa Bradarića koji je u Gradskom vrtu zaradio treći žuti karton.



Znamo da ne čitate novine, ali sigurno vam je netko rekao…?– Nemojte tako, ponekad i pročitam nešto!Onda ste sigurno upućeni u posljednji medijski istup vašeg bivšeg igrača Marka Leškovića. Požalio se da »Rijeka« nije bila fer prema njemu i da ste trener kod kojega nema puno priče, koji je strog…?– Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Mogao bih i ja svašta reći, imam mišljenje o svakom igraču, ali ni ne pomišljam da bih to dijelio s javnošću. Ponekad je to dobro reći, a ponekad nije. Ostat ću pri tome da razmišljam samo o igračima koje ja vodim i koje imam u svlačionici. Neki igrači su uvijek zadovoljni, a neki nisu. Samo znam da nastojim prema svima biti isti. E, sad, jesam li strog, imam li dobru komunikaciju… Mi treneri imamo različite puteve, ne možeš biti nečiji indigo jer onda si slaba kopija.Čudi Leškovićeva reakcija jer većina igrača je po odlasku iz »Rijeke« govorila biranim riječima o bivšem klubu?– Otkud toliko gorčine u Leškoviću? Ne znam. Pitaj Boga što ću ja govoriti kada budem otišao iz »Rijeke«… – rekao je Kek.


Povjerenje Žuti


– Kroz tjedan su poteškoće imali Elez i Vešović, a određene odgovore u tom smislu donijet će nam posljednji treninzi – nastavlja Kek. – Što se sastava tiče siguran sam da će tko god da ga postavim dati sve od sebe na putu da dođemo do našeg cilja.


Tko će umjesto Bradarića?


– Kao i uvijek trening će mi dati informaciju koju tražim. Ima tu igrača koji mogu uskočiti. Dosta dobro je u pojedinim dijelovima djelovala kombinacija Mišić – Bradarić. Međutim, imamo igrača koji ih mogu zamijeniti. Ulazimo sada u zgusnuti program utakmica i sigurno će doći do nekih pomaka i traženja novih varijanti.


Je li varijanta s Vešovićem na lijevom beku, koju ste aktivirali u Osijeku, nešto o čemu razmišljate na duže staze ili…?


– Imam puno povjerenje u Žutu, odigrao je puno dobrih utakmica na tom mjestu. Naravno da se uvijek može dogoditi da u ponekom periodu utakmice odigraš lošije. Pogledali smo i analizirali situacije iz Osijeka i daleko od toga da je samo on griješio. Dogodile su se vezane reakcije slabe komunikacije i postavljanja. Osim toga Vešovićevo postavljanje na lijevi bok nije bilo posljedice toga da mi je nešto sinulo u glavu. To sam isprobavao u nekoliko kontrolnih utakmica, pa čak i u generalci protiv »Domžala«. Ponekad ti neka promjena uspije, izađe na dobro, a ponekad ne. Vidite i sami kakva je sudbina nas trenera. Prije devet mjeseci bio si prvak Engleske, a danas te više nema. Ne zavaravam se s ničime. Glavno je da su igrači motivirani i da imaju komunikaciju koja ih vodi prema tome da budu još bolji, da suradnja između bude još kvalitetnija. Individualnih grešaka će uvijek biti. Uostalom, ako ste gledali europske utakmice kroz tjedan onda ste mogli vidjeti kako je danas teško igrati nogomet jedan na jedan. Zbog toga suradnja mora biti što bolja.


Kulušićevo iskustvo


Je li Kulušić korak bliže početnoj postavi nego uoči »Osijeka«?


– Lakše mu je što je duže s nama, a to je normalno. Budimo realni i pošteni, nije lako uletiti u sustav koji je dosta dobro postavljen. Sigurno je da kroz utakmice i treninge izgleda sve bolje. Ante je izuzetno pozitivan karakter, sportaš s iskustvom, koje itekako dobro dođe u svlačionici i na igralištu.


Gotovo deset godina prošlo je od posljednje pobjede »Rijeke« u Zaprešiću, stvara li taj podatak određenu nelagodu?


– Taj podatak može biti samo izazov za nas. No, tako je u nogometu, ponekad te uoči utakmice prati pozitivna, a ponekad negativna serija. Uvijek su to više priče za medije nego za nas u svlačionici ili na igralištu. Sigurno da je Zaprešić uvijek nezgodno gostovanje i uvijek je dobro prodavati priče o tome kako smo »mi mali i jadni, a oni veliki«. Međutim, mi znamo da oni imaju svoje kvalitete, da imaju organizaciju i igru koja ih krasi i da nisu nezasluženo na mjestu na kojem jesu. Normalno, izazov je puno veći jer »Rijeka« je sada na prvom mjestu.


Igrači »Intera« posljednjih dana pune novinske stupce žalopojkama, pričama o negostoljubivosti riječke publike, jedan od igrača priznao je da je primio »Dinamovu« stimulaciju za pobjedu nad rivalom »modrih« prije nekoliko godina. Doduše, vodstvo kluba iz Zaprešića je demantiralo priče o »modroj« stimulaciji uoči ogleda s »Rijekom«?


– Svatko ima pravo reagirati na svoj način, pripremati se na svoj način za utakmicu. Jedino i isključivo o čemu se smije pričati u »Rijekinoj« svlačionici je kvaliteta igre, kvaliteta suradnje igrača na terenu i želja, motiv koji imamo. Sve ostalo me ne zanima!


Vučemilović i Laljak


Te »medijske igrice« ipak pokazuju da ste mnogima »trn u oku«?


– Slažem se, to govori da smo očito nešto napravili i da radimo nešto dobro. U nogometu je puno različitih načina kako doći do nečega. Osobno se pokušavam kontrolirati i koncentrirati kako bi stvarno bio u komunikaciji s igračima što se tiče igrališta i igre, jer vidjeli smo i u Osijeku dva lica »Rijeke«. Jedno koje je pokazalo našu goropadnost i da smo izuzetno dobro posloženi, ali i neke segmente koji nam ne daju za pravo da budemo bahati ili da se ponašamo umišljeno. Mi smo sve analizirali i sigurno da ćemo pokušati još kvalitetnije reagirati. A što se tiče ovih priča to je tek početak!


Sudac nedjeljnog ogleda Ante Vučemilović je prema napisima u jednim novinama nakon derbija »Dinama« i »Rijeke« večerao s vodstvom »Intera« Brankom Laljkom i trenerom Toplakom, te ponudio svoju eskluzivnu ispovijest nakon loše odrađenog posla u Maksimiru. S obzirom na to da osječki sudac to nije demantirao logično je pitanje pribojavate li se lošega suđenja?


– Zamislite da se još bavim s time tko se s kim nađe u kojoj birtiji! Od toga možeš samo poluditi. Suci moraju preuzeti svoju odgovornost, a odgovornost je i na onima koji ih postavljaju. I tu ne vidim problem, niti ću postavljati išta pred igrače. Samo ću tražiti da ne dobivaju kartone kao što je dobio Bradarić u Osijeku jer nas to samo stavlja u probleme, a ne donosi nam ništa.


Što ako se Laljak, Toplak i Vučemilović nađu na nedjeljnom ručku uoči utakmice?


– Neka se dogovore tko će platiti!


Mislite na ručak?


– Ova je bila dobra… Čestitam. Mislim naravno na to tko će platiti ručak – poručio je trener »bijelih«.