Pod riječkom urom

Matjaž Kek pronašao izgubljenu formu

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Nakon Kekove objave da neće pobjeći otvorio sam najskuplji šampanjac. Zavrijedio je čovjek koji je snove pretvorio u stvarnost. Osvojio je naslov prvaka, u četiri i pol godine, još dva Kupa Hrvatske i Superkup, a treći puta igra skupnu fazu Europske lige. Živjeli, Matjaž! 



Sve osim pobjede Rijeke u Velikoj Gorici bila bi senzacija. Bez obzira na to što su kup natjecanja svuda u svijetu sinonim za iznenađenje. Uz dodatnu činjenicu da je Rijeka izgubila posljednja četiri domaća (HNL), susreta, a gorka je bila i poznata bečka torta. U raljama krize. Pa je nakon posljednjeg poraza (Lokomotiva), prije stanke zbog reprezentativnih radosti, svima pao kamen sa srca nakon Kekove izjave da neće pobjeći s Rujevice bez obzira na to što se dogodilo… Jer, osim moralne i profesionalne obveze, Štajerac je savio novo gnijezdo u Opatiji. Pobjeda drugoligaša Gorice bilo bi iznenađenje i zbog činjenice da je Rijeka momčad godine koja trči prema svome kraju, osvajač dvostruke krune. Krize su prolazne, posebice nakon velikih trijumfa, kakav je bio Rijekin, pa nema nikakve zabrinutosti niti kod Majke Tereze, predsjednika Uprave Damira Miškovića.


Nakon Kekove objave da neće pobjeći otvorio sam najskuplji šampanjac. Zavrijedio je čovjek koji je snove pretvorio u stvarnost. Osvojio je naslov prvaka, u četiri i pol godine, još dva Kupa Hrvatske i Superkup, a treći puta igra skupnu fazu Europske lige. Živjeli, Matjaž! Kek preuzima odgovornost za svoja (ne)djela, ali sklon je i dijeljenju lekcija pretpostavljenima. Ali »oni« su navikli na ta PMS raspoloženja, ne zamjeraju mu, previše je ugradio u Rijekinu godinu za pamćenje.


Ipak, nakon desetak dana gromoglasne šutnje, Kek je znakovitu izjavu dao u najavi utakmice s Goricom, koju nije smio izgubiti. Jer, neprijatelji, bolje rečeno neistomišljenici, imaju isukane mačeve. Zaobišao je komentiranje Miškovićeve propovjedi o restruktuiranju kluba (Predsjednik je sve pojasnio…) i naglasio: – Fokusirat ću se na probleme koje ima na terenu!




Osim očekivane pobjede Rijeke, najvažnija informacija iz Velike Gorice je činjenica da je trener Matjaž Kek vratio izgubljenu formu. Odbacio je onu »drugi puta pogriješiš«, ostao na prvom dijelu rečenice »jednom pogodiš«. Pogodio je, bolje rečeno analize i treninzi su mu iznjedrile najbolji sastav, napravio je pravodobnu pogođenu zamjenu (Gavranović), i boreći se s vjetrom odveo Rijeku u pobjedničku luku.


Rijekin festival golova u nastavku utakmice otvorio je Domagoj Pavičić, igrač velikih mogućnosti, koji će u nastavku sezone, na proljeće, ako ostane na Rujevici, biti jamačno jedan od ključnih ljudi Kekove taktičke filozofije. Nije Andrijašević, ali s loptom zna i može sve. Umjetnik u kopačkama, ima dugu loptu i kratki pas, dribling, udarac i pregled igre. Prvi iza jedinog napadača. Gorgona do odmora, Gavranovića u nastavku.


Gavranović je opet uskočio u nastavku kao i porazu protiv Lokomotive. Samo što je jučer igrao i zabio gol na svoj Gavranovićevski način. Kao na bečkom Prateru.


»Nemojte me ocjenjivati po tekstovima u novinama ili na portalima, cijenite me po svemu što sam dao do sada i napravio u dresu Rijeke, cijenite me po golovima i asistencijama… Ne znam gdje ću igrati nakon Rijeke, u Rijekinu dresu, pljeskali ili zviždali, dat ću sve od sebe kao i do sada, napisao je na kraju prijelaznog roka i »cirkusa s Dinamom«, na svom instagramu… U Gorici je asistirao i zabio. Poslovna je tajna je li Rijeka izgubila 1,5 milijun eura zbog toga što posljednjeg dana prijelaznog roka nije otišao u Dinamo. Samo zainteresirani znaju je li u Maksimiru potpisao ugovor na 900.000 eura po sezoni kao slobodan igrač.


Šteta što ga nećemo pamtiti po golovima u Maksimiru (Dinamu je zabio dva u finalu Kupa u Varaždinu), šteta što ga nije protiv Austrije na Rujevici… Šteta. Kada ga već skupo plaća, Rijeka je odlučila da igra umjesto da ga parkira kao svojedobno Leškovića, jer nije produljio ugovor. Gavran će odletjeti, pamtit ćemo njegove golove.


Ipak, na kraju, vijest dana je da je Rijeka pobijedila! Zvuči nevjerojatno nakon toliko svibanjskih slavlja i veselja, ali i to je – nogomet. Je li Kek uspostavio dijagnozu bolesti i počeo s terapijom Velikoj Gorici, vidjet ćemo već u idućim susretima s Interom, AEK-a, Hajdukom, Milanom…