Trener nogometaša Rijeke

Matjaž Kek pred dvoboj sezone: Idemo se pofajtati s Bikovima

Orlando Rivetti

RIJEKA JE POKAZALA KVALITETU – Matjaž Kek / arhiva NL

RIJEKA JE POKAZALA KVALITETU – Matjaž Kek / arhiva NL

Salzburg je pravi izazov za ovu Rijeku nakon onog nesretnog ispadanja od Turaka, ali i sramotne eliminacije od Škota. Austrijanci su momčad koju ne treba hvaliti. Igra prema naprijed, izuzetan presing, okomito... Ne drže loptu u nogama nego izravno s njom idu prema suparničkom golu. Bit će zanimljivo pratiti njihov put do Rijeke – kaže Matjaž Kek, trener Rijeke 



 Svi su utonuli u noć. Jedni od umora, drugi od dosade. Prije će vrijeme proletjeti na noćnom letu iz Manchestera za Krk. Samo je kod Matjaža Keka gorjelo svjetlo iznad glave. Crtao je nešto. Vjerojatno linije kretanja presinga. Zatvorio je blok-notes. Razgovor na deset tisuća metara i osmijeh na Kekovu licu. Živi nogomet. Rijekin trener voli utakmice koje se igraju u četiri poluvremena, sa štitom ili na njemu. S Velšanima je bilo tri puta po 1:0, a onda zabava za sve. Četiri gola za konačnih 5:1 kao na Farskim otocima… The New Saints shvatili su lekciju. Rijeka je druga galaksija.


Oswesty. Kek je u jednom trenutku rekao da mu je to bilo najgore europsko putovanje…


– Mislio sam na podlogu. Imali smo nekoliko dana za pripremu, ali »plastična trava« ubija nogomet. Trebalo nam je malo vremena za adaptaciju, neki su igrči dosta trpjeli. Najvažnije je da nije došlo do nekih ozljeda. Odradili smo posao, sada predstoji regeneracija.




Tri startne utakmice, dvaput Velšani, u sendviču Slaven Belupo, tri pobjede?


– Planirano. Znao sam da neće momčad odmah biti u formi koja nudi raskošne predstave. Umirati u ljepoti. Lako objašnjivo, prevelika je bila poštrošnja prošle sezone, a premalo vremena za odmor. Kasnije su došli reprezentativci, pa novi igrači… Tko malo razumije nogomet zna da je nemoguće sve uglazbiti preko noći. Pobjede su, međutim, najbolja satisfakcija, doping za sljedeće utakmice. Pobjede su naša droga…


Novi procesi


Rezutati bolji od igre?


– Da je drugačije ne bi valjalo. Nije bilo puno promjena, ali otišla su dva ključna igrača, Bezjak i Andrijašević. Nedostaje nam silna trka Romana Bezjaka, kao i efikasnost, inteligentno postavljanje Andrijaševića. Na prvi pogled, onako površno, netko će kazati da su otišla samo dvojica… Ali, izgubili smo koncepciju, jednu organizaciju igre. Ne tražim alibi, želim biti samo pravedan prema igračima, ali dovoljno objektivan zbog samoga sebe. Svaki dan sam s igračima, sve mi je razumljivo i očekivano. Ovi rezultati uz traženja u igri govori koliko smo moćni.


Ovo je vaša peta europska Rijeka. Dvije fenomenalne skupne faze Europske lige pa onda ispadanje od Aberdeena i Basaksehira. Sada ste izgubili samo dva igrača?


– Nedostaje nam onaj Bezjakov pritisak koji je otvarao prostor Andrijaševiću. Bitno se mijenja sistem, druge su individualne vrijednosti pojedinaca. Nema više tako visokog presinga s Heberom. Upozorio je na sebe, ali Rijeka je nešto drugo, treba mu dati vremena. Bitno bi se sve promijenilo, bili bi na tragu prošle sezone. Neću odustati od onog nogometa, igre u kojoj su gledatelji uživali.


Gavranović je ušao tek u nastavku utakmice, zabio dva gola. Gladan igre i golova. Nakon »terapije«?


– Zna se tko je i što može Gavranović. Mora, međutim, biti koncentriran i rastrčan kao što je bio protiv Velšana. Imao je malu ozljedu… U nekim situacijama je bolje sačekati, možda ući u mali konflikt da bi se izvukao maksimum. Ponavljam, kratka je bila pauza nakon nevjerojatne potrošnje prošle sezone. Još uvijek tražimo kombinatoriku, ali i ubojitost u napadu. Malo imamo problema i u veznom redu. Malo predugo držimo loptu. Možda zbog toga što želimo biti sigurni u tom pasu… Napomenuo sam nekoliko stvari, proces je to treninga.


Nove mogućnosti


Mišić i Bradarić nisu još na razini prošle sezone, kada su bili srce momčadi?


– Ne bi bilo dobro da su u formi. Nisu toliko sigurni pa predugo drže loptu. Bez obzira na to što pojedinci hvataju ritam, za tjedan dana nas čeka utakmica sa Salzburgom u kojoj moramo pokazati ili jesno ili nismo… Rijeka snova. Tri uvodne pobjede dobro su došle. Lakše je trenrati, koncentrirati se na posao.


A da zamijenite uloge, Gorgona na prvu špicu, a Gavranovića iza njega?


– Ne. U drugom poluvremenu susreta protiv Velšana Gorgon je bio veoma dobar kada je imao prostora. To su bile prave stvari. Počeo je davati golove. Napadači moraju ulaziti u prostor, tražiti loptu. Kao u nastavku, kada smo imali dubinu. Našli pravu kombinatoriku. Napadati nakon izgubljene lopte nije baš jednostavno, ako to ne činimo kolektivno. Neće biti lako. Puno očekujem od Kvržiča. Volim takav tip igrača koji napada prostor. Tu su Ristovski i Vešović uvijek spremni na trku i zatvaranje. Otvaraju nam se nove mogućnosti. Tražimo ih. Nema više Andrijaševića koji će raditi pritisak na loptu, nema Bezjaka…


Matei i Črnic?


– Matei izuzetan kada ima loptu, minutaža mu je donijala samopouzdanje. Na višoj razini, u igri s više ritma, morat će pogledati prema nazad. Črnic je moj veliki posao. Ubrizgati mu hrabrost i odlučnost. Znam kako je igračima koji manje igraju. Ali, osvojili smo prvenstvo i Kup, rotacije nisu bili toliko potrebne. Želim biti praktičan, rezultat i sustav, ili kako vi kažete sistem, postaviti na temelju onog što vidim na treningu. Jedini moj putokaz.


Klupa nije kratka


Salzburg?


– Težak suparnik, ali »pofajtat« ćemo se. Salzburg je pravi izazov za ovu Rijeku nakon onog nesretnog ispadanja od Turaka, ali i sramotne eliminacije od Škota. Austrijanci su momčad koju ne treba hvaliti. Igra prema naprijed, izuzetan presing, okomito… Ne drže loptu u nogama nego izravno s njom idu prema suparničkom golu. Bit će zanimljivo pratiti njihov put do Rijeke, njihovu filofoziju, razmišljanja… Ali i Sveci su samo jednom u osamnaest godina izgubiili tako visoko na svom terenu. Rijeka je pokazala kvalitetu.


Klub je sjajno organiziran?


– Suradnja s Leipzigom gazde Mateschitza je čvrsta karika, imaju fenomelanan skauting, čudesnu akademiju, rad s mladima, osvojili su juniorsku Ligu prvaka. Organizacija i sustav kao tajna uspjeha. Možda nemaju sada atraktivna imena, ali vidjet ćete kakva je to momčad. Baš ću uživati u analiziranju njihove igre.


Četiri sigurne utakmice u Europi kao temelj za obranu naslova u HNL-u?


– Druga priča. Igra se 36 kola prije podvlačenja crte. Ali Hajduk je odmah pokazao da ima potentnu momčad, najavljuje velike stvari, Dinamo se prestrojava, ali glava te zaboli od imena pojedinaca, Osijek je sve jači. Tu su Lokomotiva, Istra, Belupo… Bit će uzbudljivo.


Imate dovoljno igrača za igranje na tri kolosijeka?


– Nije klupa kratka… Volio bih da oni koji ne igraju stalno daju više kada dobiju prigodu. Imat će moju potporu dok budu tako radili… Povremeno se pojavi nezadovoljstvo. Znam nešto i dobaciti, ali jedina i najvažnija briga je ekipa. Napravit ću sve da imaju uvjete za rad. Još je važnije da ću se boriti za njih jer oni to zaslužuju. Dok budu bili gladni uspjeha i napredovanja. Protiv Rudeša možda dobiju prigodu neki igrači koji su manje igrali.