Trener »Rijeke«

Matjaž Kek bez dlake na jeziku: ‘Nisam za bombastične izjave, nikad nije dobro biti euforičan’

Ivan Volarić

Matjaž Kek, Foto: Vedran KARUZA

Matjaž Kek, Foto: Vedran KARUZA

Nije dobro biti euforičan, bolje je biti samouvjeren u svom radu i na svom putu. Može te napuniti energijom. Moramo raditi za onaj trenutak koji svi želimo, biti spremni. Na sve – kaže trener bijelih



 Matjaž Kek bez dlake na jeziku. Poslije portugalskih priprema, četvrtih zimskih u njegovu mandatu, prvi put na najvišem postolju. Dok su svi oko njega u oblacima euforije Matjaž se ne odvaja od vatrogasnog aparata. Vjeruje u ono što radi, zna što hoće i kako do cilja. O stanju njegova duha često govori izraz lica, riječi su ponekad opake otrovne strelice, ali Kek zna kako s kime treba u kojem trenutku komunicirati. Kome što poručiti. S Matjažom Kekom smo razgovarali poslije osvajanja prvog mjesta na Atlantic Cupu. Tvorac riječkog loptačkog čuda, čovjek kojemu je Damir Mišković dao kamenu stijenu i rekao hoću »Davida«, na putu je ostvarenja sna navijača »Rijeke«. Osvajanja naslova prvaka, ali nemojte žuriti. Uvjerljiva pobjeda u finalu protiv Čeha. Trenerski dojam?


– Slabo smo igrali u prvom poluvremenu. Nije to bila »Rijeka« koja teče… Ona momčad koju pripremamo za nastavak sezone. Bili smo bez organizcacije igre, bez sustava… Presložili smo se za vrijeme odmora, počeli igrati kako smo se dogovorili i pripremili utakmicu. Kada smo počeli igrati, pobjeda više nije bila upitna. A uvijek je dobro – pobjeđivati.


Bez ozljeda


Zbog čega je bilo loše prvo poluvrijeme?




– Stajali smo predaleko. Nismo bili dovoljno dinamični, posebice na sredini terena, u veznom redu. Zadnja linija, obrana, stajala nam je preduboko, u krilu vrataru. Linije su nam tada razvučene na 60, 70 metara…


Zbrojimo svih 270 minuta u tri utakmice?


– Dobili smo puno informacija. Vidjeli smo da nismo još u ritmu svih 90 minuta, ali bilo je jako dobrih razdbolja na svakoj utakmici, što me posebno veseli. Jasno, povremene crne rupe nam govore da moramo još puno raditi da bi se stroj podmazivao svih devedeset minuta. U radu moramo tražiti rješenja, otklanjanja problema, a ne u medijima, po novinama…


Ako svih trinaest portugalskih dana stavimo u paket?


– Izuzetno sam zadovoljan. Svaka čast logistici, dobro je odradila posao, imali smo ono što smo tražili, kraljevski uvjeti. Najbolje otkako sam trener »Rijeke«. Nikakav glamur, nikakva bahatost, samo ono što smo trebali. Igrači su maksimalno odradili treninge. Pristup svakoj utakmici bio je onakav kakav želim i zahtjevam. Na sreću, prošli smo bez ozbiljnih ozljeda. Što nije nebitno.


Na kojoj je razini ekipa deset dana prije početka prvenstva. Na kojem postotku?


– Bili ste na svakom treningu, zaključite sami. Lakše ćete »odvagati« nego što bih to ja. Ja takvo mišljenje moram podijeliti sa svlačionicom.


Rekli ste na početku priprema da želite ubrzati igru?


– Put do toga je složen. Najveća je to tajna nogometa. Zadovoljan sam kako napredujemo. Lakše je pričati po novinama.


Nekoliko je golova na ovom turniru, protiv Šveđana i Čeha, bilo na tom tragu…?


– Puno je dobrih stvari bilo u tom dijelu priprema. Što nas veseli, ali bilo je i onog zbog čega sigurno nećemo zaspati na lovorikama zadovoljstva ili pogleda na ljestvicu. Slabosti smanjiti, ono dobro još poboljšati.


Puno mogućnosti


Odlično igra Mišić. Što je s Bradarićem?


– Drukčije sam vidio utakmicu. Kroz cijeli turnir. Nikad ne radim individualne analize.


Zadovoljan igrom obojice?


– Recimo kako u nekim fazama igre funkcionira ekipa. I nisam zadovoljan nekim stvarima.


Igra prema naprijed. Gorgon prva špica, lijevo, desno…?


– Puno kombinacija, puno mogućnosti. U oređenim trenucima utakmica trebat će odabrati pravo rješenje koje će odgovoriti zahtjevima igre.


Puno kombinacija u očekivanju »jokera«, mislimo na Jelavića?


– To ste vi rekli. Govore oni koji neke stvari vide drukčije. Sportski direktor i njegov zamjenik, Juričić i Mance, rekli su što misle, nemam što dodati na tu temu. Druga je stvar da li se slažem s time…


Ne volite o pojedincima, ipak jesu li Črnic i Šofranac najveći dobitak ovih priprema?


– Na svakim pripremama neki igrači bolje reagiraju, drugi ranije dolaze u formu. Nismo zabetonirani na drugoj poziciji kao nekada, u vrhu smo i tako se moramo ponašati. Svi će protiv nas ići maksimalno. Drago mi je da nije bilo ozljeda, osim što je otpao Župarić, zbog čega mi je posebno žao. Problem je u tome što mi nitko ne zna kazati kada je moguć početak njegovog treninga. Što vuče za sobom druge probleme…


Obrana nije primili nijedan gol na turniru?


– Ekipa nije primilija pogodak!


Znači, zadovoljni ste kako je igrao Šofranac?


– Nisam to rekao, samo da momčad nije primila gol.


Najteža utakmica


Dobro je, međutim, popunio rupu?


– Ne bih o tome. Protivnik nam je u nastavku prelako ulazio u kazneni prostor. U sljedećim utakmicama može biti problem.


Izuzetno motiviran je bio i Gavranović?


– Cijela ekipa. Svi su željeli tu pobjedu. Željni su dokazivanja. Glad na treninzima u pojedinim gfazama igre dobro se vidi.


Predsjednik Mišković rekao je da je »Rijeka« najjača momčad HNL-a?


– Čuo sam izjave predsjednika i sportskog direktora, neću ništa dodavati na tu temu. Ljudi su to koji vode klub i odgovaraju. Druga je priča mislim li ja isto… Nekoliko sam puta rekao da mi nedostaje igrača u zadnjoj liniji. Sada imamo drug tip igrača u odnosu na one prethodne koji su dobivali malo kartona. Kada si svaki dan s ekipom možda imaš drugi pogled na stanje stvari. Zadržat ću za sebe. Nije dobro biti euforičan, bolje je biti samouvjeren u svom radu i na svom putu. Može te napuniti energijom. Moramo raditi za onaj trenutak koji svi želimo, biti spremni. Na sve. Nisam za bombastične izjave. Znam što me čeka. Moje jedino razmišljanje je »Osijek«. Najteža utakmica u posljednjih nekoliko godina.


Snježana Mišković je rekla prvi od tri trofeja?


– Najlakše je nuditi bombone za medije… Riječi ugodne za gladne uši. Trener drukčije na sve gleda, zadržat ću sve za svlačionicu. Ako se ne slažemo… Vjerujem samo u rad i otvorenu komunikaciju. Izuzetno sam zadovoljan, dugo nisam bio tako, zadovoljan sam kakvu informaciju dobivam od igrača.