Trener Rijeke

Matjaž Kek: Još uvijek nas boli koprivnička lekcija u polufinalu Kupa

Ivan Volarić

Podrška navijača donosi veliku energiju - Matjaž Kek / Foto Silvano JEŽINA

Podrška navijača donosi veliku energiju - Matjaž Kek / Foto Silvano JEŽINA

Normalno je da ću tražiti od igrača da razmišljaju na jedini ispravan način, a to je da utakmica počinje od 0:0. Nikakvo drugačije razmišljanje ne smije doći u pitanje – rekao je Kek



RIJEKA – Ubrzani raspored utakmica nije na Rujevici ostavio previše vremena za osvrtanje na još jedan jadranski derbi, koji je i ovoga puta sobom donio niz repova. Pred Riječanima je sutra (17 sati) uzvratna utakmica polufinala Kupa Hrvatske. »Bijeli« u Gradski vrt donose pobjedu (3:1) iz prve utakmice, zapravo jedan pogodak prednost jer Osječanima je dostatna pobjeda od dva gola razlike bez primljenog gola za prolaz u varaždinski finale.


»Rijeku«, dakle, remi ili poraz od gola razlike (uz, naravno, pobjedu) dijeli od finala Kupa Hrvatske i prilike da u izravnom ogledu s »Dinamom« (modri su praktički već izborili finale) riješe pitanje vlasništva nad još jednim nacionalnim trofejom ove sezone.


– »Osijek« je za nas sigurno najvažnija utakmica u ovom dijelu sezone. Ovo je polufinale Kupa, otvara nam se mogućnost ulaska u finale i igranja za trofej. Parola je – idemo dalje! Protivnika dobro poznajemo jer smo već igrali s njima. Sigurno su ih posljednje dvije pobjede podigle na planu samopouzdanja i unatoč prednosti koju imamo iz prve utakmice moramo biti izuzetno koncentrirani, angažirani i agresivni da bismo došli do našeg cilja, a to je u ovom trenutku finale – rekao je Kek i osvrnuo se na zdrastvene probleme u svlačionici.


Povratnici




– Ima dosta posljedica nakon utakmice u Splitu – nastavio je trener »bijelih«. – Martić čeka na detaljnije preglede koljena, Prskalo je dobio bolan udarac, Elez ima problem sa zadnjom ložom, Andrijašević s leđima i zglobom, Maleš nije mogao trenirati zbog zgloba, a Črnicu je netko stao na stopalo. To je dosta bolno, ne može staviti kopačku…


Sudeći prema brojnim ozljedama, ponovo ćete morati posegnuti za značajnim promjenama u momčadi?


– Vraćaju nam se Ristovski i Vešović. Župarić je također već duže vrijeme u treningu s ekipom. Neka rješenja tražit ćemo u treningu iako je još uvijek naglasak na rekuperaciji jer put iz Splita je bio dosta težak. Možemo tražiti neka rješenja koja bi nam donijela čvrstinu i agresiju, ali i naglašenu želju da postignemo pogodak.


Spomenuli ste stopera i mogućeg povratnika Župarića. Brine li vas činjenica da ste ponovo primili pogodak?


– Brine me način na koji primamo golove. No, greške su dio nogometa, a moramo ih rješavati kolektivno, ne s promjenom jednog igrača ili po linijama. Opet se dogodila vezana reakcija lošeg postavljanja i reagiranja. Događa nam se da iz svake prve prilike primimo gol. Dobro je dok to kompenziramo, dok smo toliko moćni da to anuliramo. Slažem se da ćemo u sljedećem razdoblju tražiti rješenja da to poboljšamo. Župarić je jedna od alternacija. Neko vrijeme je u treningu s ekipom i vidjet ćemo. Trening je taj koji donosi najbolju informaciju.


Splićani se pumpaju


Sigurno ste prije pripreme utakmice u Gradskom vrtu analizirali sve ono što se dogodilo na Poljudu?


– O tome smo pričali u nedjelju, a nakon toga smo se okrenuli onome što predstoji. Rekao sam odmah nakon utakmice u Splitu što nije bilo dobro. Ono što je vidljivo i što se može čuti to je samokritičnost i objektivnost igrača, što ima posebnu težinu. Međutim, moramo gledati prema naprijed, nemamo puno vremena za pripremu utakmice u Osijeku.


Je li pad na planu agresije u Splitu uvjetovan većom energetskom potrošnjom igrača u posljednjim utakmicama ili je u pitanju nešto drugo?


– Zadnjih 20 minuta utakmice na Poljudu pokazalo je da smo na planu fizike apsolutno bolji od »Hajduka«. To su te utakmice gdje samo jedan detalj ne paše, recimo ulazak u utakmicu i odmah to krene neželjnim tokom. Međutim, ne mogu se baš složiti da su nas oni tako razbili kao što pričaju i na neki način sami sebe pumpaju. Ne slažem se s time, a posebno nakon što sam pogledao utakmicu.



Kamere svih triju nacionalnih televizija pojavile su se na presici uoči »Osijeka«, potaknute uglavnom zbivanjima na Poljudu. Kolegicu s RTL-a zanimalo je kako trener »Rijeke« gleda na performans pripadnika Torcide, koji je nekoliko minuta vitlao vatrogasnom hvataljkom za baklje poput mažoretkinje, te neadekvatnu reakciju redarske službe »Hajduka«.


– Budući je ovo presica povodom polufinala Kupa, nemam komentar na ovo pitanje. Ne bih želio da nam razmišljaju skrenu negdje drugdje van terena i igre. Oprostite, ali nećete me navući na tu temu – poručio je Kek.



Trener »Osijeka« Zoran Zekić pokušavao je neuspješno parirati u posljednjim utakmicama s brojnim promjenama igrača i sustava. Kakav »Osijek« očekujete ovoga puta?


– To je pitanje za svlačionicu i neću komentirati neke taktičke odluke. Pogledao sam njihove posljednje utakmice. Ekipa su koja je dosta iskusna, koja se zna postaviti i odigrati u kratko roku dvije utakmice. Posebno su protiv »Hajduka« u Gradskom vrtu pokazali izuzetnu agresivnost i igru prema naprijed. Normalno je da ću tražiti od igrača da razmišljaju na jedini ispravan način, a to je da utakmica počinje od 0:0. Nikakvo drugačije razmišljanje ne smije doći u pitanje. Osim toga, bila je dosta bolna lekcija koju smo dobili prošle godine u Koprivnici.


Gol sve usmjerava


Osječani su nakon prve utakmice na Rujevici sami sebe već prežalili iako imaju aktivan rezultat. Pobjeda od 2:0 vodi ih u finale?


– Kup utakmice su sigurno nosile već i puno veće rezultatske obrate. Nedavno smo doživjeli da ti ni 4:0 nije dovoljno ako ne uđeš u utakmicu na pravi način. Zato i kažem da je ovo za mene daleko najbitnija utakmica u ovom dijelu sezone. Od igrača ću tražiti da budu svjesni toga na planu psihe, a fizika ne bi smjela biti upitna jer sada imamo dan više za odmor od naših suparnika. Što se tiče ulaska i pripreme za utakmicu, nama su posljednje dvije pobjede »Osijeka« dovoljno upozorenje. Jedan gol na ovoj ili drugoj strani može puno toga odrediti. Moramo se apsolutno koncentrirati na ono što nas čeka. To je put onih ekipa koje su na vrhu i koje igraju na dva kolosijeka. U takvim okolnostima nema vremena za puno osvrtanja unazad ili filozofiranja već se moramo u hodu pripremati. Moramo prije svega biti psihički stabilniji.


Napominjete da je utakmica u Gradskom vrtu najvažnija u ovom dijelu sezone, netko će reći da se nakon »kiksa« u Splitu fokusirate na kup-natjecanje?


– Ako je ovo bio kiks na Poljudu, onda stvarno ne znam… Bila je to utakmica u kojoj je rezultat mogao ići u jednom ili drugom smjeru. Nije objektivno očekivati da će »Rijeka« dobiti sve utakmice i da će biti dominantna u svakoj utakmici. Mi smo željeli najbolje, ovoga puta nije tako ispalo i neće uvijek izaći na dobro. Ono što je meni najvažnije, uz naravno navijače kojima još jednom velika hvala, da su igrači još jednom pokazali karakter. Ovo je još jedna demonstracija karaktera, motiva i želje i moći jednog kolektiva. Izgurali smo neriješeno na Poljudu, a ako je to kiks, onda… Iako mi znamo i svjesni smo činjenice da nismo bili onakvi kakvi smo sami željeli biti i što smo željeli priuštiti našim navijačima koji su potegnuli u Split. A ta podrška nas izuzetno veseli i nije to neka kurtoazija, već nešto što nas mora vući dalje i što nam donosi veliku energiju. Netko bi puno platio za ono što mi imamo sada i što smo mi doživjeli s našim navijačima – rekao je Kek.