Rijeka - Split

Matjaž Kek: “Danas tražim Rijeku još agresivniju nego protiv Dinama’

Orlando Rivetti

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Protiv Splita je još jedna utakmica koju mora odigrati – ekipa. Moje je da pripremim momčad, a na dan utakmice na potezu su igrači. Izuzetno sam zadovoljan kako je ekipa djelovala na treninzima. To je najvažnije. Glad i strast! Ova je momčad pokazala karakter i kvalitet.



RIJEKA – Rujevica. Subota. 15 sati. Rijeka – Split! Nogometaši Rijeke s prve pozicije, plus četiri u odnosu na Dinamo, nastavljaju borbu za bodove protiv »crvenih iz splitskog škvera« – RNK Split. Zaliječene su rane derbija, više one zbog »lažnog krajnjeg ishoda« (remija), nego zbog igre… Zapravo prikazani nogomet u derbiju s Dinamom je najbolja najava nastavka žetve bodova. U glavama Matjaža Keka je samo – Split!


– Normalna je glad za bodovima u posljednjoj četvrtini prvenstva. Naš gost ne dolazi s bijelom zastavom, dapače, u Osijeku je Split igrao veoma dobro u razdoblju do odmora. Ne treba govoriti da samo maksimalno angažirani i koncentrirani možemo do cilja. Očekujem pozitivnu energiju s tribina, kao što je to bilo u derbiju.


Mišić ne može igrati zbog trećeg žutog kartona, ali nije jedini koji će na tribine?




– Ristovski se nije oporavio od upale stopala. Dva mjesta su upražnjena. Nisam zadovoljan onim što sam vidio u prijateljskom ogledu s Vinodolom… Jednostavno nisam dobio prave odgovore. Vidjet ćemo… Veseli me silna energija i motiv kod svih igrača u svlačionici.


Podrška navijača


Rješenje za desnu stranu obrane četiri, gdje neće biti Ristovskog?


– Martić može uskočiti kao rezervna varijanta, a Vešovića možemo povući s »krila na beka«. Vidjet ćemo kompoziciju momčadi. Vešović je protiv Dinama igrao lijevo, sada bi mogao desno… Vraća se Zuta. Tražim rješenje i u vezom redu. Andrijašević, Maleš i Čanađija u kombinaciji su da zaigraju u paru s Bradarićem.


Navijači daju dodatnu podršku na treningu?


– Još jedna lijepa gesta  kojom pokazuju svoju ljubav prema klubu, na nama je da im uzvratimo igrama i bodovima. Navijači pokazuju koliko im je klub važan, koliko poštuju to što su igrači napravili u dosadašnjem dijelu sezone. Veseli nas da dolaskom na trening pokazuju da stoje iza igrača.


Andrijašević u paru s Bradarićem?


– Ostavimo to za svlačionicu. Spada u domenu taktičkog djela pripreme za utakmicu. Split je veći dio utakmice u Osijeku veoma dobro stajao na terenu. Moramo biti koncentrirani i spremni za zahtjevnu taktičku utakmicu s puno agresije.


Iz Maksimira šalju neke čudne šifrirne poruke u smislu da je Dinamo najoštećeniji klub u HNL-u?


– Bez komentara.


U subotu će vam biti 200. utakmica na klupi Rijeke?


– Možda za nekoga previše… Odradit ću je kao svaku do sada. Protiv Splita je još jedna utakmica koju mora odigrati – ekipa. Moje je da pripremim momčad, a na dan utakmice na potezu su igrači. Izuzetno sam zadovoljan kako je ekipa djelovala na treninzima. To je najvažnije. Glad i strast! Ova je momčad pokazala karakter i kvalitet.


Proces koji traje


Koliko je momčad potrošena fizički i mentalno u susretu s Dinamom?


– Ne toliko da nakon sedam dana ne bi mogla odigrati utakmicu u visokom ritmu. Onako kako igra Rijeka! To je naš zaštitni znak. Znaju igrači da ću tražiti još agresivniju igru nego što je to bilo protiv Dinama. Svako opuštanje je – samoubojstvo… Možda je intenzitet igre bio malo pao na kraju susreta s Dinamom, ali nemoguće je stalno držati papučicu na gasu… Zadovoljan sam kako igramo i kamo sve to ide. Što je najvažnije. Stvaranje igre je, naime, proces koji traje, teži i dugotrajniji nego primjerice postavljanje defenzivnog bloka, betoniranja obrane. Čekanje greške suparnika. Puno je veća potrošnja snage u stvaranju igre, nego u – čekanju. Da bismo odmarali kada nam je lopta u nogama.


Kapetan Maleš je zdrav?


– Trenirao je redovito cijeli tjedan nakon što je imao dugo problema. Jedan je od kandidata da zaigra u paru s Bradarićem.


Humanitarna akcija »Sve za našu djecu«?


– Klub je nebrojeno puta pokazao senzibiletet u takvim situacijama, uvijek spreman pružiti ruku potrebitima. Moramo pomoći svima koji trpe u životu, a blagdani su pred nama.. Usput, ako mi dozvolite, svima bih poželio Sretan Uskrs. Nije previše humanitarnih akcija, uvijek se mora naći vremena. Previše ljudi pati. Pomoći drugima je čak i bitnije od onog suhoparnog rezultata… Nikad veće zadovoljstvo pomoći onome koji se nada mojoj pruženoj ruci…


Zvučite kao svećenik, ima li u vašoj obitelji čovjek s oltara?


– Ima, vi to znate. U obitelji moje supruge.


Naravno riječ o divnom čovjeku, Dominikancu Marijanu Jurčeviću. Svaka njegova riječ je duboka poruka. Poput jučer Kekove o humanosti…