Nastavak sezone

Mario Gavranović uoči nastavka sezone “puca” od samopouzdanja: ‘Čude me bahate izjave iz Maksimira’

Ivan Volarić

Mario Gavranović / arhiva NL

Mario Gavranović / arhiva NL

Samo ako budemo uspješni kao ekipa, onda će se svatko od nas istaknuti u individualnom smislu. Ono što nas je jesenas činilo jakima jest upravo zajedništvo cijele momčadi i to moramo zadržati – kaže Super Mario



 Svi koji pozornije prate igre nogometaša »Rijeke« ove sezone vrlo dobro znaju da je Mario Gavranović jedna od ključnih figura Kekove šampionske računice. Iako igra na poziciji prve špice Marijo nije prvi klupski strijelac pa se na njegov učinak u bijelom dresu ne može i ne smije gledati isključivo kroz prizmu – golova i asistencija. Nekadašnji švicarski reprezentativac hrvatskih korijena svojim kretanjem, otvaranje, pa i visokim presingom nerijetko donosi presudni impuls u igri »bijelih«. Ohrabruje u tom smislu da je »Super Mario« dočekao kraj priprema zdrav, spreman i u dobroj formi.


– Jako sam zadovoljan kako su prošle pripreme – započeo je Gavranović. – Na početku smo imali teške uvjete za rad u Rijeci s obzirom na zaleđene terene, ali mislim da smo u konačnici sve jako dobro odradili. Dobili smo sve pripremne utakmice. Isto tako zadovoljan sam i kako se sam osjećam u ovom trenutku.


Prijateljske utakmice pokazale su da se vaša prepoznatljiva jesenska igra nije zagubila negdje u stanci?




– Prije svega bilo je vrlo bitno da ostane na okupu što više igrača od jesenas. Pričalo se puno o mogućnostima da neki igrači u prijelaznom roku napuste klub. Na kraju smo ostali bez braniča Mitrovića, došli su drugi igrači na tu poziciju. Nadam se da ćemo proljeće moći odraditi na istoj razini kao i jesen.


Romanov povratak


Osim Župarića i Kulušića, koji su dovedeni kao zamjene za Mitrovića, vratio se na Rujevicu i vaš donedavni partner u vršku napada i prijatelj – Roman Bezjak?


– Drago mi je da se Roman vratio, da se i u napadu stvori pozitivna konkurencija i da nitko ne može pomisliti da ima sigurno mjesto u momčadi. To je važno i za kvalitetu treninga. Jako mi je drago da je Roman ponovo s nama i siguran sam da će nam pomoći u nastavku sezone u pokušaju da ostvarimo cilj kojega svi želimo.


Širina kadra bit će bitna posebno u ovom prvom periodu proljeća kada vas osim prvenstvenih čekaju i dvije utakmice polufinala Kupa Hrvatske?


– Osim toga bit će i kartona, a treba biti spreman i na ozljede iako se naravno nadamo da toga neće biti. Svašta je moguće u iduća tri i pol mjeseca i važno je da imamo na raspolaganju što više pravih igrača kako bi mogli igrati kvalitetan nogomet.


Kako ocjenjujete prijelazni rok, da li je momčad jača nego jesenas ili…?


– Teren će donijeti odgovore. Važno je s kojim mentalitetom će ući svaki pojedinac u nastavak sezone. Važno je da svatko razmišlja samo na »Rijeku« i o cilju kojega svi želimo postići. Samo ako budemo uspješni kao ekipa onda će se svatko od nas istaknuti u individualnom smislu. Ono što nas je jesenas činilo jakima jest upravo zajedništvo cijele momčadi i to moramo zadržati. Što se tiče kvalitete igre mislim da smo pokazali da možemo igrati dobar nogomet. Dakle ako u jednom i drugom dijelu budemo na staroj razini onda ćemo i na proljeće imati uspjeha.


Bez opterećenja


Kako gledate na »Dinamove« poteze za vrijeme prijelaznog roka?


– Riječ je o našim konkurentima i prirodno je da malo gledamo na njih, ali mi smo ispred njih na ljestvici i ne moramo se opterećivati s njima. Znamo da mi moramo nastaviti pobjeđivati i to je jedino važno. Svjesni smo da smo u stanju pobijediti svakoga, da smo favoriti protiv svakoga i to je jedino razmišljanje koje nas mora voditi na proljeće.


Kažu mnogi da se u nastavku prvenstva treba ponašati kao da ne postoji šest bodova prednosti nad »Dinamom«?


– Moramo ići od utakmice do utakmice i pritom se ne trebamo opterećivati drugim stvarima osim nogometa. Siguran sam da ćemo mi na kraju pokazati našu kvalitetu.


Na otvaranju proljetne dionice pred vama je dosta zahtjevan raspored?


– Bit će važno krenuti dobro u nastavak prvenstva. Neće biti lako, ali mislim da smo dobro radili i pripremali se kako bi uspjeli držati visoku razinu igre u svakoj utakmici. I jesenas smo pokazali da možemo igrati u visokom ritmu pa i u periodima kada smo igrali puno utakmica u kratko vrijeme. Štoviše, još smo se u takvim okolnostima dodatno dizali i bolje funkcionirali.


U Gradskom vrtu vas očekuje »napaljeni« domaćin?


– Prava utakmica na otvaranju proljeća. Pokazali su jesenas da znaju igrati kvalitetan nogomet, igraju doma, ali mi znamo po što idemo u Osijek – po sva tri boda. Svi smo uvjereni u svoje kvalitete, a naravno da smo svjesni da svatko od nas mora biti sto posto u svakom duelu i svakom trenutku utakmice da bi došli do pobjede – rekao je Gavranović.


Čudne su mi bahate izjave iz Maksimira


Kako komentirate medijske »strelice« iz Maksimira, poruku da je »Atlantic Cup« jedino što će »Rijeka« osvojiti ove sezone?


– Iskreno, ne zamaram se s time. Meni je čudno da netko nešto takvo izjavljuje prije kraja sezone, kamoli prije početka drugoga dijela sezone, a posebno kada se uzme u obzir da su šest bodova iza nas. To je prilično bahato, međutim oni imaju sigurnost jer su dugo godina osvajali titule. Međutim, mi smo ove godine pokazali da igramo puno bolji nogomet nego oni. Moramo samo tako nastavati – rekao je Gavranović.