Napadač Rijeke

Mario Gavranović optimistično u pripreme: ‘Važno je zadržati vjeru da možemo svakog pobijediti’

Ivan Volarić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Nakon pobjede nad Dinamom počeli smo igrati s uvjerenjem da ćemo prije ili kasnije utakmicu riješiti u svoju korist. Želja nam je tako nastaviti i na proljeće – kaže Mario Gavranović



Jedan od razloga dobroga raspoloženja Matjaža Keka na startu priprema »bijelih« sasvim sigurno je i činjenica da je skupina igrača koja je 2016. godinu zaključila s određenim zdrastvenim problemima počela pripreme bez poteškoća. Među njima i jedan od nosivih stupova lidera i jesenskog prvaka Prve HNL – Mario Gavranović. Napadač »bijelih« ozljedio je protiv »Hajduka« zadnju ložu zbog čega je preskočio posljednjih pet jesenskih kola.


– Osjećam se odlično! – započeo je 27-godišnjak rođen u Luganu. – Spreman sam početi dobro pripreme za novu polusezonu. I tijekom stanke sam prolazio kroz proces terapija tako da sam uspio u potpunosti sanirati ozljedu. Ne osjećam više ništa i potpuno sam spreman.


Pojačanja što ranije


Za razliku od prošloga siječnja kada ste se priključili ekipi u poodmakloj fazi priprema sada imate priliku odraditi kompletne zimske pripreme s momčadi?




– Prošle godine došao sam malo kasnije, ali sam ranije počeo s pripremama jer u Švicarskoj se kreće ranije s treninzima uoči nastavka sezone. Najvažnije da se osjećam dobro. Radujem se onome što je pred nama. Moramo dobro raditi kako bi spremni dočekali nastavak sezone.


Dobra vijest je i da ste uglavnom naišli na poznata lica u svlačionici prvoga dana priprema?


– Period transfera je pred nama i puno stvari se može dogoditi, ali imamo jedan cilj. Osim toga u klubu postoje ljudi koji su zaduženi za transfere i sigurno su spremni reagirati ukoliko dođu neke ponude koje klub ne može odbiti. Što se mene osobno tiče potpuno sam fokusiran za nastavak sezone s »Rijekom« i uopće ne razmišljam o odlasku.


Koliko će nedostajati Matej Mitrović koji je otišao u »Bešiktaš«?


– Jako kvalitetan igrač. Na toj poziciji trenutno nemamo puno igrača i sigurno da će klub potražiti jednog stopera. Nadamo se da će se to što prije dogoditi kako bi igrač koji dođe imao što više vremena za privikavanje za novu filozofiju igre, sredinu i trenera. Što se tiče igrača koji su tu sigurno da su spremni preuzeti poziciju na kojoj je Mitar igrao jako dobro.


Tvrdi »šef« Matjaž Kek da u ovoj momčadi ima još dosta rezervi, odnosno da na proljeće možete 20 do 30 posto bolje nego jesenas?


– Mislim da možemo igrati na visokoj razini što smo pokazali jesenas, a pogotovo na početku sezone gdje smo stvarno bili dominantni. Na kraju polusezone smo malo pali, a mislim da imamo sada mogućnost kroz pripreme ponovo krenuti jako u prvenstvo kao što smo to uspjeli početkom jeseni.


Sve se poklopilo


Fascinantno je kako ste se uspjeli brzo uigrati s Vešovićem, Andrijaševićem i Gorgonom, suigračima u vršku napada s kojima ste iznijeli gro tereta u prvom dijelu sezone?


– U čemu je tajna? Sve se dobro poklopilo, jednostavno smo se našli, a i odmah je sve krenulo na najbolji mogući način – pobjedama. Sigurno da je to donijelo samopouzdanje i pridonijelo atmosferi unutar svlačionice. Pobjeda nad »Dinamom« kada smo odigrali stvarno odlično svima je dignula samopouzdanje. Počeli smo svi razmišljati kao jedna prava ekipa koja želi ostvariti nešto važno i tako su se svi ponašali na treninzima i utakmica. Igrali smo s uvjerenjem da ćemo prije ili kasnije utakmicu riješiti u svoju korist. Tako smo odigrali gotovo sve utakmice do kraja prvoga dijela, a želja nam je tako i nastaviti na proljeće.


Puno toga govori podatak da je »Rijeka« jedini prvoligaški klub u Europi koji nije izgubio niti jednu službenu utakmicu u drugoj polovici 2016. godine?


– Odradili smo fenomenalan prvi dio sezone. No, to je sada iza nas, sada moramo gledati prema naprijed. Prvo se moramo dobro pripremiti. Važno je odraditi pripreme bez ozljeda te da uđemo u drugi dio sezone sa što više igrača jer će nam to biti potrebno. Naravno da se svi koji ostaju nadaju da će što manje igrača napustiti klub kako bi imali što veću priliku da ostvarimo cilj koji svi priželjkujemo.


Miran i sretan


Matjaž Kek će pokušati nametnuti razmišljanje da nije bitno sačuvati šest bodova prednosti nad »Dinamom«, već kako uvećati taj bodovni kredit?


– Mi ulazimo u svaku utakmicu sa željom da je dobijemo i ne trebamo razmišljati koliko bodova imamo na kontu. Puno je još utakmica pred nama, a svaka utakmica nosi tri boda. Svjesni smo da smo trenutno favoriti u svakoj utakmici u HNL-u i želimo to pokazati na terenu. Međutim, ne trebamo sada još razmišljati o prvenstvu već o tome kako ćemo se dobro pripremiti.


Kako u Švicarskoj gledaju na novi poredak snaga u HNL-u?


– Ne prati se u Švicarskoj tako pozorno HNL, ali začude se svi kada im kažem da smo prvi sa šest bodova prednosti ispred »Dinama«. Kažu svi »Dinamo« je ipak »Dinamo«, a ja im jednostavno odgovorim da smo prvi jer smo trenutno ekipa koja igra najbolji nogomet u Hrvatskoj. To smo pokazali na terenu, a mi se naravno nadamo da ćemo tako i nastaviti.


U Maksimiru najavljuju značajan redizajn momčadi, dovođenje pojačanja…?


– Iskreno, ne zanima me što oni rade. Moramo se koncentrirati na naš dio posla i bitno je da dobro odradimo pripreme, jer pokazali smo da imamo kvalitetu da svaku utakmicu dobijemo. Bitno je u nastavak ući s tim mentalitetom da smo u stanju dobiti svaku utakmicu.


Postigli ste 15 pogodaka u 31 nastup za »Rijeku«, vjerujete li da možete i na proljeće zadržati taj visoki realizatorski postotak?


– Moj cilj je da se dobro pripremim fizički kao i ljetos da bi mogao svaku utakmicu odigrati 90 minuta u punom sprintu. Sada se moramo pripremiti za jednu drugu poziciju, jer igram malo više naprijed, pa je to malo drugačije. Dosta sam miran i sretan što su počele pripreme i siguran sam da ćemo spremni dočekati proljetni nastavak sezone – rekao je Gavranović.