Napadač "bijelih"

Mario Gavranović o “krizi” Rijeke: Sve će to doći na svoje, samo moramo davati 100 posto od sebe

Marko Cvijanović

Mario Gavranović, Foto: R. BRMALJ

Mario Gavranović, Foto: R. BRMALJ

Teško je uspoređivati prošlu i ovu sezonu, ne treba pričati o igračima kojih više nema, treba se okrenuti onima koji su sada s nama. Novim igračima uvijek treba određeno vrijeme za prilagodbu, vjerujem da će igrači koji su došli opravdati svoje kvalitete. Najvažnije je da na svakom treningu i utakmici daju maksimum – ističe prvo golgetersko među »bijelima« ove sezone



»Salzburg« 0:0, »Osijek« 0:1, »Dinamo« 0:2. Tri utakmice za redom nogometaši »Rijeke« imaju nulu u rubrici postignuti pogoci.


Uzme li se u obzir činjenica da su u pobjedi protiv »Istre 1961« (2:0) oba (auto)gola postigli protivnički igrači, ispada da su »bijeli« posljednji pogodak postigli u prvoj utakmici trećega pretkola Lige prvaka protiv »Salzburga«.


Postigao ga je Mario Gavranović u tridesetoj minuti, što znači da riječki nogometaši »poste« već 420 minuta.





Sezona 2017./18.


Rijeka – New Saints 2:0 (Mišić, Matei)


Rijeka – Slaven Belupo 2:0 (Gorgon, Vešović)


New Saints – Rijeka 1:5 (Gavranović 2, Ristovski, Gorgon, Matei)


Rijeka – Rudeš 4:1 (Kvržić, Župarić, Mesarić autogol, Gavranović)


Salzburg – Rijeka 1:1 (Gavranović)


Rijeka – Istra 1961 2:0 (Ivušić autogol, Gojković autogol)


Rijeka – Salzburg 0:0


Osijek – Rijeka 1:0


Rijeka – Dinamo 0:2


16 golova: Gavranović 4, Gorgon i Matei 2, Ristovski, Vešović, Kvržić, Mišić, Župarić po jedan, 3 autogola


Sezona 2016./17.


Split – Rijeka 0:3 (Bezjak 2, Tomasov)


Rijeka – Istra 1961 4:1 (Gavranović 2, Bezjak 2)


Istanbul – Rijeka 0:0


Osijek – Rijeka 0:1 (Mišić)


Rijeka – Istanbul 2:2 (Bezjak 2)


Inter – Rijeka 1:1 (Gavranović)


Rijeka – Lokomotiva 1:0 (Mitrović)


12 golova: Bezjak 6, Gavranović 3, Tomasov, Mišić, Mitrović po jedan



Faza prilagodbe


– To je dosta neuobičajeno za nas, moramo poboljšati realizaciju, jer smo baš u tom segmentu bili jaki prošle sezone. Zabijali smo puno golova, stalno bili opasni. Mislim da je ovo stvar slučajnosti, dogode se takve utakmice, uvjeren sam da imamo kvalitetu i da vrijedimo puno više, nego što to pokazuju ovi posljednji rezultati – kaže Gavranović, koji je s četiri postignuta pogotka najbolji strijelac »Rijeke« u dosadašnjem tijeku sezone.


Usporedbe radi, u istom razdoblju prošle sezone Gavranović je postigao pogodak manje, ali obol riječkoj efikasnosti tada je dao Roman Bezjak kojeg više nema u riječkoj svlačionici.


– Teško je uspoređivati prošlu i ovu sezonu, ne treba pričati o igračima kojih više nema, treba se okrenuti onima koji su sada s nama – ističe Gavranović.


U ljetnom prijelaznom roku kao napadačka pojačanja stigli su Heber i Jelić, koji, međutim, još uvijek čekaju na prvijenac u službenim utakmicama za »bijele«.


– Novim igračima uvijek treba određeno vrijeme za prilagodbu, vjerujem da će igrači koji su došli opravdati svoje kvalitete. Najvažnije je da na svakom treningu i utakmici daju maksimum i doći će sve to na svoje.


Protiv »Dinama« nije išlo, iako je bilo prilika. Gavranović je prvi rujevički poraz morao je zbog ozljede aduktora promatrati s tribina.


– Jako je teško kada ne možeš pomoći, pogotovo mi je bilo teško što se dogodilo da smo, eto, doživjeli prvi poraz na Rujevici. Naravno da nam je svima žao zbog toga, ali moramo gledati prema naprijed. Za tri dana je nova utakmica, moramo popraviti ono u čemu smo griješili, ali moramo izvući i neke pozitivne stvari i raditi sve da uzvučemo maksimum protiv »Olympiakosa«.


Spreman za Pirej


Situacija s Marijevom ozljedom bolja je iz dana u dan. Da se njega pita…


– Situacija s ozljedom je puno bolja, vjerujem da ću se u ovih nekoliko posljednjih dana uoči prve utakmice s »Olympiakosom« potpuno oporaviti. Naravno da želim igrati, cijele smo godine puno uložili da bismo došli do ovih utakmica. Radit ću sve što je moguće da do srijede budem spreman.


Gavranović jako dobro zna kakav je osjećaj igrati u Ligi prvaka. Mario je 9. ožujka 2011. godine postigao vrlo značajan pogodak za »Schalke« u uzvratnoj utakmici osmine finala protiv »Valencije« i prokrčio momčadi iz Gelsenkirchena put u četvrtfinale.


– Igrao sam sa »Schalkeom« u Ligi prvaka, to je najbolje klupsko nogometno natjecanje na svijetu, sjajan je osjećaj biti dio te velike scene. Nadam se da ćemo svi od reda izuvući maksimum svojih mogućnosti i pokušati ostvariti taj veliki uspjeh za ovaj klub što se još donedavno smatrao nemogućom misijom. Poslije svega onoga što smo napravili prošle sezone plasman u Ligu prvaka bila bi najbolja nagrada svima nama, ali i našim navijačima koji žele to jednako jako kao i mi.