Napadač s dragocjenim iskustvom

Mario Gavranović: ‘U dresu Rijeke želimo ostvariti što nije ostvario nitko prije nas’

Ivan Volarić

Mario Gavranović / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Mario Gavranović / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Moramo pokazati šampionsko lice tijekom cijele sezone i u svakoj utakmici. Možda će ove sezone u nekim trenucima biti  teže, ali radujem se svakoj novoj utakmici. Drago mi je da su pripreme prošle i da počinju važne utakmice u kojima svatko mora biti na razini – kaže Gavranović



RIJEKA Svi koji pozornije prate »Rijekinu« šampionsku momčad dobro znaju da je Mario Gavranović jedna od onih figura koja je izimno, ako ne i presudno važna za igru Kekove ekipe. Gavranovićevo ponašanje na poziciji prve špice umnogome određuje način na koji će se odvijati, ali i zaključiti napad »bijelih« i zbog toga njegov učinak na terenu ne treba mjeriti samo kroz pogotke ili asistencije.


Neki će reći da ponekad više vrijedi njegovo pravovremeno izvlačenje s dvojicom stopera na leđima ili utrčavanje iza leđa suparničke obrane, nego neki pogoci. U tom smislu dobra vijest je da Super Mario dobro izgleda u pripremama, tjelesno i na planu igre, bez obzira na to što je kao i svi još malo »tvrd«.


– Pozitivno je da smo prošli pripreme bez ozljeda, sve je u tom dijelu bilo jako dobro – govori Mario Gavranović neposredno pred početak nove sezone i prve službene utakmice u drugom pretkolu Lige prvaka. – Prijateljske utakmice smo također odradili jako dobro i ekipa je stekla dosta samopouzdanja. Nije otišlo puno igrača od prošlosezonske ekipe, tako da novu sezonu očekujemo jako motivirani da ostvarimo još jedan cilj koji »Rijeka« još nije uspjela ostvariti.




U odnosu na ekipu koja je osvojila duplu krunu otišli su Franko Andrijašević i Roman Bezjak. Koliko ste ih uspjeli nadomjestiti?


– To baš nije pitanje za mene, ali mislim da igrači koji su tu čekaju  priliku i siguran sam da će trener pronaći adekvatno riješenje, odnosno zamjenu za igrače koji su otišli.



Mario Gavranović zabio je 25 golova u 51 nastup za »Rijeku«. Dakle, Super Mario zabija svakih 180 minuta, što je sjajan statistički pokazatelj.– Prije svega zadovoljan sam kako sam se uklopio kada sam došao u »Rijeku«. Statistika bi mogla biti još bolja, jer me u jednoj fazi prošle sezone nije išlo. Međutim, sve u svemu učinak je pozitivan. Trudit ću se da to tako i ostane. I kada vas nije išao gol radili ste puno za ekipu. Imate svojih zasluga u barem polovici Frankovih pogodaka?– Ne bih volio sam o sebi govoriti, ali drago mi je zbog uspjeha cijele ekipe i da je svaki igrač koji je bio ovdje u »Rijeci« prošle sezone dao svoj doprinos. Nikada ne bih sebe stavljao u prvi plan. Meni je drago da sam bio dio šampionske ekipe – rekao je Gavranović.


Heber


Kao jedno od riješenja nametnuo se Brazilac Heber, prvenstveno svojim golovima?


– Jako dobro se uklopio, kao i drugi igrači. Doduše, to u »Rijeci« nije nikada bio problem. I mene su kada sam dolazio jako dobro primili. Što se Hebera tiče krenuo je jako dobro, fizički je spreman za naš stil igre, a to je jako važno. Sigurno će nam pomoći tijekom sezone pred nama.


Stekao se kroz prijateljske utakmice dojam da ste dodatno ubrzali igru u odnosu na prošlu sezonu kada ste svojim visokim ritmom lomili suparnike?


– Teško je to sada reći iz našeg kuta gledanja. Imam osjećaj da igramo uvijek isto, jedino što su sada noge puno teže nego usred sezone. Jako sam zadovoljan kako su prošle pripreme.


Djelujete dosta moćno, razigrano, nedostaje možda malo svježine u realizaciji, ali to je normalno za ovu fazu priprema?


– Osjećam se dobro i baš mi je drago zbog toga. Nadam se da će i ova sezona biti jako dobra. Kao što sam rekao, pred nama je veliki cilj kojega želimo ostvariti.


Govorite o plasmanu u skupinu Lige prvaka?


– Mislim da je cilj svakog nogometnog profesionalca igrati u Ligi prvaka. Međutim, ne trebamo sada o tome razmišljati, već samo i isključivo o prvoj prepreci koju moramo proći jer smo evidentno favoriti. Moramo u tu utakmicu ući koncentrirani, nikako ne smijemo podcijeniti protivnika. Nadam se da ćemo pitanje prolaza riješiti već u prvoj utakmici na Rujevici. Vidjet ćemo i što će nam ždrijeb kasnije donijeti. Nadam se da ćemo imati više sreće nego prošle sezone.


Šampionsko lice


Netko će možda pomisliti da razmišljate samo o Europi, ali niste se odrekli ni ciljeva u domaćim natjecanjima?


– Naravno! Sigurno će u ova prva dva mjeseca, kada ćemo igrati puno utakmica, biti važno da svaki igrač bude spreman. Bit će važno pokazati pravo lice »Rijeke« u svakoj utakmici, kako u Europi tako i u prvenstvu. Naravno da i u prvenstvu imamo cilj boriti se do kraja s »Dinamom« za vrh ljestvice, iako smo svjesni da su se »Hajduk« i »Osijek« pojačali. Mi ćemo, naravno, kao i do sada, u prvom redu gledati sebe i svoje ciljeve.



Mario će sigurno posebnom pozornošću pratiti skorašnji ogled drugoga pretkola Europske lige u kojem je »Osijek« izborio dvije utakmice s »Luzernom«. – Pratim situaciju u švicarskom nogometu. U »Luzernu« se dogodilo dosta stvari u prijelaznom roku, otišlo je dosta iskusnih igrača s većim ugovorima. Iskreno, vidim »Osijek« kao favorita, ali ne poznajem puno nove igrače koje je »Luzern« doveo pa mi je teško govoriti o nekim detaljima. Činjenica je da su na neki način raspustili momčad od prošle sezone i zbog toga vidim »Osijek« kao favorita.»Luzern« je prošle sezone završio prvenstvo na petom mjestu i definitivno ne spada u one »top« klubove u Švicarskoj?– Ne, nisu klub iz reda najvećih, ali uvijek su stabilni prvoligaši, uvijek imaju dobru ekipu koja se gotovo nikada ne bori za ostanak. Imaju lijepi novi stadion i bit će to zanimljiv dvoboj – rekao je Gavranović.


Što se promijenilo u klubu nakon što ste uspjeli osvojiti duplu krunu i prvi, povijesni naslov prvaka?


– Iskreno, nije se puno toga promjenilo. Prošla je velika euforija nakon što smo ostvarili tako veliki uspjeh. Mi i dalje radimo puno, kao i ranije, a vidjet ćemo što će teren pokazati. Što se života igrača tiče nije se puno toga promjenilo.


Može li osvajanje naslova biti olakotna ili otegotna okolnost u novoj sezoni. S jedne strane uspjeli ste skinuti jedno teško breme osvajanjem prve titule, a s druge sigurno će sada svi biti puno motiviraniji protiv vas?


– Možda će biti teže utoliko što će se očekivati više od nas budući da smo sada prvaci države. Moramo pokazati šampionsko lice tijekom cijele sezone i u svakoj utakmici. Što se toga tiče možda će ove sezone u nekim trenucima biti  teže, ali radujem se svakoj novoj utakmici. Drago mi je da su pripreme prošle i da počinju važne utakmice u kojima svatko mora biti na razini.



Dok većina navijača »Rijeke« osvježenje za vruće dane na Kvarneru može potražiti u moru, za igrače »Rijeke« to je rijedak privilegij.– Bio sam na moru točno dvaput – govori Gavranović. – Prvo smo bili u Sloveniji na pripremama, a po povratku smo imali treninge tako da nemamo puno vremena za odlazak na more. Osim toga, sada su pred nama važne utakmice, jako je vruće, a ja se ne volim baš previše izlagati suncu.Dakle, Mario je pocrnio, ali samo na onim dijelovima tijela koje izlaže suncu tijekom treninga.– Upravo tako! Samo mi je glava crna…I ruke od laktova do dlanova, te noge od koljena na dolje… Radnička pigmentacija!


Schalke u sjećanju


Zanimljivo je da ste osvojili nacionalne kupove u čak tri različite države: Švicarskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj?


– Drago mi je zbog toga. U finalu Kupa u Švicarskoj zabio sam dva gola protiv »Basela«, a to mi je uspjelo i nedavno u Varaždinu protiv »Dinama«. Sigurno da  to za mene predstavlja dvije lijepe uspomene u karijeri.


Sigurno barem jednim okom pratite zbivanja u dvorištu najvećeg rivala »Dinama«?


– Iskreno, nisam puno pratio situaciju kod njih, ali znam da su doveli igrača koji je igrao u Švicarskoj. Međutim, nismo se ni prošle sezone puno zamarali njima pa je ispalo da smo odigrali gotovo perfektnu sezonu.


Govorite o češkom beku Janu Lecjaksu, koji je svojevremeno igrao u »Young Boysima«?


– Dobar igrač!


Vi ste jedini igrač u kadru Matjaža Keka koji je osjetio kako je to igrati Ligu prvaka. Zabili ste i pogodak za svoj »Schalke« u utakmici druge faze protiv »Valencije«. Niste zbog ozljede ligamenata gležnja mogli igrati četvrtfinale protiv »Intera«, odnosno polufinale protiv »Manchester Uniteda«?


– Gležanj sam ozljedio četiri dana prije četvrtfinala protiv »Intera« na prvenstvenoj utakmici protiv »St. Paulija«. Možda bih igrao i četvrtfinale protiv »Intera« od početka, ali ozljedio sam se i zbog toga mi je jako žao. Milano je 45 minuta od moje kuće u Luganu i zbog toga mi je bilo dosta žao. Ipak, nosim lijepe uspomene s tih utakmica Lige prvaka i bilo bi mi drago kada bih mogao  sakupiti koju utakmicu više u tom natjecanju.


Momčad »Schalkea« tada su predvodili Raul, Farfana, na golu je bio Neuer, mladi Drexler…, trener je bio Magath. Unatoč tome veliki je uspjeh bio dogurati do dva polufinalna ogleda s »Manchester Unitedom«. Taj uspjeh mogao bi se, primjerice, mjeriti s »Rijekinim« plasmanom u skupine Lige prvaka?


– Bio je to najveći uspjeh u povijesti »Schalkea« u Ligi prvaka. Došli smo do polufinala, a dalje objektivno nismo mogli. I da, slažem se da bi ulazak s »Rijekom« u skupinu Lige prvaka bio uspjeh na otprilike istoj razini kao »Schalkeovo« polufinale – rekao je Gavranović. okvir