Osvrt Orlanda Rivettija

Maleš zauzdao, Gavranović razorio Bečane

Orlando Rivetti

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Matjaž Kek u slaganju momčadi za bečki travnjak dao je prednost Malešovoj agresiji i odgovornosti u fazi obrane, jer pokriva široki prostor i čuva nekoliko igrača, u odnosu na Pavičićevu kreaciju. Pa je u rasporedu 4-2-3-1 Mišić zaigrao iza prvog napadača Gavranovića.



Rijeka je u osmom gostujućem nastupu skupne faze Europske lige izborila prvu pobjedu i najavila borbu za drugo mjesto u skupini koje vodi u – proljeće iz snova. Riječani su, kako je i predsjednik Mišković samouvjereno najavljivao, pokorili Beč. U deset minuta! S Gavranovićem u naslovnoj ulozi. Bečka utvrda sravnata je sa zemljom. Kao potvrda da su smiješne priče o rasulu momčadi s Rujevice i raspada njene svlačionice. Poraz u Puli se dogodio, ali i galvanizirao momčad ranjenu u ponos. Igrači su odgovorili na najbolji mogući način, na mitskom Prateru. Od sinoć proljeće u Europi za Rijeku nisu samo puste želje nego… Sada je sve moguće. Jer ova momčad može igrati samo bolje. Sinoć je bila 22. utakmica na tri razboja od početka srpnja…


Matjaž Kek u slaganju momčadi za bečki travnjak dao je prednost Malešovoj agresiji i odgovornosti u fazi obrane, jer pokriva široki prostor i čuva nekoliko igrača, u odnosu na Pavičićevu kreaciju. Pa je u rasporedu 4-2-3-1 Mišić zaigrao iza prvog napadača Gavranovića. Mjesto u prvom sastavu dobio je i Acosty na desnom krilu, ispred Vešovića. Drugih dilema nije bilo s obzirom na to da Heber nije ni doputovao u Beč.


Nakon dvadeset minuta ničega, razdoblja u kojem je Rijeka anestezirala Austriju, tako što je Kek pogodio sve igrače, a oni vojnički izvršavali zadatke, domaćini su dobili dva udarca u bradu i praktički su nokautirani. Boksačkim rječnikom. Taktički besprijekorna kontrola terena, poglavito na središnjem dijelu gdje je Mate Maleš u svom stilu – zamnom, a ne jurišajte, stavio brnjicu Holzhauseru, razigravaču domaće momčadi. Maleš je uništio izvor napajanja energijom i ofenzivni dio domaće momčadi ostao je bez struje. U totalnom mraku. Rijeka je diktirala igru, držala nizak ritam, uspavala domaćina, a nakon nekoliko kratkih pasova pokušavala proboj po bokovima, Vešovića i Acostyja s jedne, ali Žuta i Gorgon bili su prava napast za obranu Bečana.




Mario Gavranovića nije igrao u Milanu. Misterij u jednom za njega delikatnom razdoblju u kojem se morao i opravdavati da će kao i uvijek davati sve od sebe u bijelom dresu dok u njemu bude igrao. Matjaž Kek je njegov »osobni psihoterapeut«, zna kako treba s Marijom… Jučer se Gavranović vratio na velika vrata ove sezone. Dvama pogocima u deset minuta pokazao zbog čega je opet dobio poziv za Švicarsku i zašto je »tražena roba«. Bradarić je crtao akcije, Acosty u taktičkom kalupu radio to mu je Kek nacrtao, a završni i najljepši dio posla obavio je lisac Gavranović. Dva pogotka majstora s osjećajem za prostor i instinktom kilera. Iskoristio je zbunjenost obrane Austrije koja je definitivno slabiji dio momčadi. Organizacija igre je, navodno, uz posjed lopte, njihov najjači adut, sve su razorili Riječani. Mudrom i discipliniranom igrom.