Trener bijelih

MATJAŽ KEK Vinkovčanima kapa do pada, drže se unatoč svemu. Njima respect, nama bodovi

Orlando Rivetti

Matjaž Kek, Foto: D. JELINEK

Matjaž Kek, Foto: D. JELINEK

Pri spomenu »Cibalije« meni je pred očima klub koji se bori u neimaštini. Radi u lošim uvjetima, ali uspjeva držati glavu iznad vode. Izuzetan respekt imam za ovakve klubove, trenere i igrače, rekao je trener Riječana



RIJEKA – Nakon tri vrijedne pobjede kroz ovih sedam dana pokušali smo regenerirati ekipu i pripremiti je za sljedeći izazov, kojemu je ime – »Cibalia«. To su one utakmica sa zamkom. Najopasnije su, naime, utakmice, kada netko misli da su bodovi sigurni. Da je dovoljno istrčati na teren… »Cibalia« je kompaktna ekipa, pokazuje to na zelenim travnjacima iako radi u teškim uvjetima. Naš je zadatak pripremiti momčad da odigra u visokom ritmu bez Bradarića.


Cilj je, naravno, samo jedan, osvojiti bodove. Uz sav respekt i poštovanje prema »Cibaliji« i njihovom treneru Mladenu Bartoloviću. Dodatno ga cijenim jer znam u kakvim uvjetima rade Vinkovčani koje imaju probleme. Rezultati su im pozitivni, upisali su dva remija. Jedan protiv »Osijeka«, zaslužuju poštovanje – rekao je trener Rijeke Matjaž Kek pred utakmicu s Cibalijom koja je na rasporedu ove nedjelje na Rujevici.


Zdravstveni bilten ponekad nije nevažan?




– Mitrović je neko je vrijeme u kadru pa trebamo kazati da ima temperaturu. Božinov ima problema s koljenom, danas će do ortopeda, a više ćemo znati nakon pregleda. Znat ćemo o kojem problemu govorimo… On nije u kadru za ekipu. Gorgon je odradio 70 minuta pripremne utakmice s »Otočcem«, dobro reagirao, nema nekih problema, ali nije još za ozbiljnu utakmicu. Bit će u konkurenciji nakon pauze koja slijedi poslije susreta s »Cibalijom«.


Regeneracija


Nakon što su Riječani odigrali tri utakmice i ostvarili isto toliko pobjeda u sedam dana, imali su sedam dana za pripremu utakmice s »Cibalijom«. U trećoj utakmici, s »Interom« u Zaprešiću, Riječani su odigrali sjajno prvo poluvrijeme, u nastavku su, dojam je, bili prazna rezervoara u nogama i – glavama…


– U glavama. Jedno je mentalno, drugo je fizika… Za mene je mentalni poremećaj kada ne možeš trčati od 45. do 65. minute, a nakon toga opet juriš terenom. Treba naglasiti da je teren bio izuzetno težak. Bio je to tjedan teških utakmica, tako da smo dio tjedna koji završava potrošili za regeneraciju. Iako, podvlačim, ono je jedini prihvatljiv ritam u današnjem nogometu! Igranje i igranje, subota, srijeda… – tvrdi Kek.


Bradarić izostaje zbog trećeg žutog kartona. »Rijeka« bez svjetionika momčadi. Koliko će nedostajati zna najbolje Matjaž Kek, koji na njemu puno toga gradi. Hoće li nešto promijeniti u igri, koliko je kandidata za upražnjeno mjesto?


– I mene zanima kako će ekipa reagirati na Bradarićevu suspenziju, neigranje zbog kartona. Umjesto Bradarića igrat će ekipa i – sustav! Imam dvije, tri solucije.


Možda mijenjate raspored?


– Ništa. Pričamo samo o načelima u našoj igri, kada imamo loptu i kada je nemamo. Ništa drugo!


Pri spomenu »Cibalije« vjerojatno u glavi imate dva filma, jedan gnjeva nakon onog remija bez golova u Vinkovcima, i drugi slavljenički nakon što je pobjeda na Rujevici donijela naslov prvaka kolo prije kraja prvenstva?


– Dobra je ta priča za povijest, da se sjetimo nekih momenata. Pri spomenu »Cibalije« meni je pred očima klub koji se bori u neimaštini. Radi u lošim uvjetima, ali uspjeva držati glavu iznad vode. Izuzetan respekt imam za ovakve klubove, trenere i igrače… Vinkovčanima kapa do poda, nama bodovi – zaključuje Kek.