Trener Rijeke

MATJAŽ KEK ‘Sezona je već sada uspješna jer je Rijeka pokazala da može upravljati sama sa sobom’

Orlando Rivetti

Moramo odigrati tu posljednju utakmicu, vidjeti s kakvim smo ciljevima ušli u sezonu, što se događalo na putu do utakmice s Hajdukom, nakon toga ponuditi objektivnu sliku – kaže Kek



RIJEKA Bez obzira na to što je jednom opekao, u posljednjoj utakmici na Rujevici, u prosincu prošle godine, Matjaž Kek voli igrati protiv »Hajduka«. Kada ima problema, naime, s igrom ili bodovima, dajte mu »Hajduka«…


Tako je bilo i one prve godine (2013.), kada je prvi puta svladao Splićane na Poljudu (nikad do danas nije izgubio), tako je i danas… Jedan jedini poraz u šest godina. U subotu se od 17 sati igra jadranski derbi. Ulog je drugo mjesto. A Riječanima je dovoljan neodlučan ishod. Utakmice »Rijeke« i »Hajduka« redovito su dobra zabava, poglavito za navijače »Rijeke«… Splićani nakon Rujevice odlaze put Vinkovaca, gdje će s »Dinamom« odlučiti o pobjedniku Kupa. »Rijeka« želi s »Hajdukom« zasladiti proljeće…


– Zar se mogla poželjeti bolja poslastica za kraj sezone od jadranskog derbija? Prije njegova početka razigra se mašta, a poslije odigranih devedeset minuta puno je pametnih. Očekuje da zeleni travnjak ponudi kvalitetan nogomet, utakmicu u kojoj će gledatelji uživati. Kao i obično razbuktala se vatra rivalstva, dižu se tenzije, mi razmišljamo samo o jednom, kako doći do bodova – govori Kek.


Čolak upitan 




Žutice nema, neki su roviti, drugi se poput Hebera vraćaju polako, a neki su crveni karton zaradili u juniorskoj utakmici.


– Upitan je Čolak, imao je problema nakon utakmice s »Cibalijom«, Vidjet ćemo u kakvom je stanju. Raspopović je nakon zadobivena udarca u Vinkovcima. Dva dana je out bio i Escoval. Heber trenira s ekipom, ali teško će zaigrati, nije me još uvjerio da bi mogao konkurirati za sastav. Čeliković je u juniorskoj utakmici zaradio cveni karton,a oslijedio se i junior Ristovski… Nisu to veliki problemi s obzirom na to da je riječ o posljednjem kolu. Uvjeren sam da će onaj tko istrči dati svoj maksimum. Pokazati što znaju i malo više od toga, da bi svi zajedno došli do cilja.


A onda je Kek htio naglasiti:


– Hvala simpatizerima i navijačima za podršku tijekom proljetnom nastavka i čestitke »Dinamu« na osvojenom naslovu!


U kojoj mjeri ishod ove utakmice s »Hajdukom« može popraviti ili pokvariti sliku proljetne »Rijeke«?


– Ništa! Jedna utakmica više, manje… Može malo uljepšati ili naružiti malo završnu sliku. Bitna je objektivna analiza svega učinjenog od zime do utakmice s »Hajdukom« ili još bolje onoga šro smo uradili od prošlog ljeta do sada. Staviti pod povećalo cijelu sezonu.


Bez tragedije i euforije 


Da sada podučete crtu, koliko ste zadovoljni?


– Niti slučajno prije posljednje utakmice ne bi govorio o cijeloj sezoni. Bit će vremena da kako rekoh na miru i prije svega objektivno sve analiziramo.


Objektivno?


– Objektivan pogled na to kako vidim sezonu koja je otišla u povijest.


Ishod susreta s »Hajdukom« odlučuje o tome hoće li »Rijeka« biti druga ili treća… Može li to utjecati na uspješnost sezone?


– Iz mog trenerskog kuta sezona je uspješna jedino ako se osvoji trofej! Nije to bio imperativ, već moj pogled u odnosu na prošle sezone, na osvojene trofeje. Niti bez trofeja sezona mora biti neuspješna… Moramo odigrati tu posljednju utakmicu, vidjeti s kakvim smo ciljevima ušli u sezonu, što se događalo na putu do utakmice s »Hajdukom«, nakon toga ponuditi objektivnu sliku. Bez tragedija i euforija.


Ipak…?


– Sezona je uspješna jer je Rijeka – svoja! Može upravljati sama sa sobom, to je najvažnije, kao i da ima vojsku ili Armadu navijača! Bili su navijači uz nas u slavlju, kao i ove sezone kada smo imali rezultatskih problema. Identitet kluba. Ne događa se preko noći, jednom pobjedom ili jednim porazom. Zadovoljan sam i ponosan na »Rijeku« i Riječane. Stručnu analizu dobit ćete poslije susreta s »Hajdukom«.


Oproštajna utakmica 


Nekim bi igračima, Bradariću, Zupariću, Gorgonu… ovo moglo biti posljednja utakmica. Znajući kako »Rijeka« živi od svog rada, prodaje igrača koje ste stvorili?


– Nije moje vagati kome će u subotu biti posljednja utakmica u dresu »Rijeke«. Turbulentan je svaki prijelazni rok na Rujevici. Nažalost traje predugo pa se nervoza razvlači kroz ljeto… A nogomet se igra dalje. Odgovornima ću dati svoje mišljenje o dolascima i odlascima. Razgovarat ćemo, dogovarat se, a oni će odlučiti. Razdoblje je to koje zna biti izuzetno naporno za sve u klubu. Malo je tko očekivao da ćemo skoro do posljednjeg kola biti u igri za naslov s »Dinamom« s obzirom na sve što se događalo u dolascima i odlascima s Rujevice. Nogomet ponekad ide svojim smjerom…


Želje?


– Dugo bi ovdje sjedili da počnem govoriti o tome.


»Hajduk« je, navodno, koncentriran na finale Kupa?


– Čuo sam tu pilu naopako, kako bi rekao legendarni Biće Mladinić, da im je važno samo osvojiti Kup. Nažalost, ne odlučujemo samo o tome kada ćemo startati u Europi, jer pobjednik Kupa ima prednost u odnosu na drugog i trećeg… Ne mogu vjerovati da ti misli mogu biti na nekoj drugoj utakmici dok igraš jadranski derbi. »Hajduk« će ići žestoko na pobjedu, takav je i DNK njihova trenera Kopića… I igrača. Upravo zbog toga očekujem spektakularnu utakmicu, pravi završetak sezone – rekao je Kek.