Uoči susjedskog derbija

MATJAŽ KEK ‘Pred nama je jedan od vrhunaca sezone, sad ćemo vidjeti kakvi smo’

Ivan Volarić

arhiva NL

arhiva NL

Normalno je da se u lokalnom derbiju ide na glavu, ali ja ne vidim zašto mi ne bismo išli na glavu, zašto oni nama ne bi bili veliki motiv. Sigurno da ću pred igrače postaviti neke zahtjeve koji se moraju ispuniti da bi došli do našega cilja, a to su bodovi – kaže Kek



Sudeći po raspoloženju trenera »bijelih« Matjaža Keka, prvenstvena stanka itekako je dobro došla njegovoj momčadi koja sutrašnjim gostovanjem u Puli otvara serijal ključnih dvoboja ove jeseni. Kek je dio svojega izlaganja posvetio kako bi »bocnuo« igrače za njihov izdanje u posljednjoj prijateljskoj utakmici na Krimeji, što treba u prvom redu doživjeti kao pokušaj da se momčad dodatno mobilizira uoči gostovanja kod posljednjeplasirane momčadi u ligi.


– Teško je reći nešto novo kada najavljuješ utakmice »Istre 1961« i »Rijeke«. To je regionalni derbi koji sobom nosi naboj i želju da si ti taj koji je glavni u regiji. Sigurno da nas na »Drosini« čeka teška utakmica neovisno o tome na kojoj su poziciji na ljestvici. Njima je »Rijeka« izazovan suparnik kao što su i oni nama. Želim od igrača da pokažu kolektivnu igru s dozom agresije i da pretočimo na teren ono što smo radili u zadnjih 10-15 dana. Iako, kada na to pomislim, odmah me počne boljeti glava. Ono što je bilo na Krimeji je daleko od dobroga i to je nekima zadnje upozorenje da neću tolerirati takav odnos, a na kraju krajeva i kvalitetu igre. Moramo ući kvalitetno u utakmicu, prilagoditi se na teren koji će biti isti za njih i za nas, te da ćemo uz pomoć navijača, koji ih očekujem u dovoljnom broju, odigrati kvalitetnu utakmicu i doći do bodova – rekao je Kek u svojem uvodnom obraćanju novinarima u press centru na Rujevici, te napomenuo kako u Puli sigurno neće biti Brazilca Hebera.


Heber »out«


– Otpao je zbog ozljede mišića. Nije puklo ništa, ali u ovom razdoblju kada nas očekuju utakmice svaki treći ili četvrti dan moramo biti izuzetno pažljivi da ga ne bi izgubili na duže vrijeme. Prskalo je u fazi rehabilitacije, a dio treninga odrađuje s trenerom vratara Mladenom Žganjerom. Posljednji treninzi će pokazati da li će konkurirati za sastav. Vraća nam se Gorgon koji je odigrao dvije utakmice, a mislim da će već u kadru biti i Punčec. Reprezentativci su se vratili. Čestitke Hrvatskoj (Bradarić) i Švicarskoj (Gavranović) na play offu. Nažalost, Vešoviću to nije uspjelo s Crnom Gorom.




Što najviše zamjerate igračima nakon utakmice s »Orijentom«?


– Pristup je bio OK, međutim, ne vidim učinak onoga što treniramo pa se pitam da li mi možda krivo treniramo. Porazgovarao sam s igračima, rekao sam što očekujem od takvih utakmica. Drago mi je da se »Rijeka« vratila na Krimeju, da smo odigrali gradski derbi u sjajnoj kulisi, na dobrom terenu i uz sav respekt domaćim igračima, ne vidim razlog zašto neki igrači nisu pokazali više.


Momčad »Istre 1961« ne izgleda na terenu tako loše kao što to sugerira prvenstvena ljestvica?


– To uopće nije realna slika! Imaju svojih problema, ali to je dodatni motiv za svih njih.


»Rijeka« je za Puljane – najveći mogući motiv?


– »Rijeka« je svima motiv. Normalno je da se u lokalnom derbiju ide na glavu, ali ja ne vidim zašto mi ne bismo išli na glavu, zašto oni nama ne bi bili veliki motiv. Sigurno da ću pred igrače postaviti neke zahtjeve koji se moraju ispuniti da bismo došli do našega cilja, a to su bodovi. Rekao sam da sam derbi znači i nosi dovoljno naboja i emocija. Ako tu nekom nedostaje motiv, onda će imati gadnih problema.


Preskočite pitanje


Možda su igrači mislima u Beču?


– Neka im samo Beč bude u mislima, ali treba najprije doći do Beča. Do tamo ima nekoliko stotina kilometara, možemo putem dva, tri puta stati pa netko može izletjeti.


U stanku ste ušli s problemom golova primljenih na isti način?


– Normalno da smo razgovarali o tome i ukazali na neke stvari, ali možeš ti sve to predvidjeti na treningu, a onda dođe utakmica, malo nervoze i igrač se ponaša sasvim drugačije. Stvar je koncentracije i komunikacije između njih, a posebno golmana i središnjih braniča. Na to se nadovezuje igra na jedan na jedan, a već sam rekao da mi toga nedostaje. To je ono što se danas gleda u Europi, a »Rijeka« je klub koji uz HNL igra u Europi.


Izazovne utakmice


Utakmicom u Puli otvarate niz od šest vrlo bitnih susreta?


– Pred nama su prave, izazovne utakmice. Ovo je jedan od vrhunaca sezone i sad će se vidjeti kakvi smo. Neću više pričati o prilagodbi. Igrači koji su došli posljednju s nama su već nekoliko tjedana i sada ili jesu ili nisu. Kadar je širok, a neki igrači moraju pokazati više. Upozorenje s Krimeje je bilo očito. Normalno da ćemo u ritmu ovih utakmica trebati širinu. Budući da su se vratili Gorgon i Punčec, tu sada nemamo većih problema. Idemo utakmicu po utakmicu, najprije »Istra 1961« pa ćemo onda razmišljati o Beču. Ako želimo ostati u kontaktu s »Dinamom«, normalno da trebamo bodove.


Prošlo je više od mjesec dana od posljednjeg dana prijelaznog roka. Da li se osjetnije nametnuo netko od igrača koji su stigli u klubu u zadnjim danima kolovoza?


– Iako su se neki igrači žalili na minutažu, imali su dovoljno vremena da se kroz prijateljske i prvenstvene utakmice pokažu u kakvom su stanju. Teško je nakon ovog tazdoblja govoriti o tome tko je kada došao. Iza nas su rujanski i sada ovaj listopadski reprezentativni ciklusi, pa i ako se netko nije spremio u šest, sedam tjedana, onda je pitanje kada će se uopće spremiti – rekao je Kek.