Početak "berbe"

MATIC ČRNIC ‘Gol Istri mi je draži od onoga West Hamu, a najvažniji još čekam’

Orlando Rivetti

A sada u osijek izravnati račune – Matic Črnic i Zoran Kvržić / Foto Vedran KARUZA

A sada u osijek izravnati račune – Matic Črnic i Zoran Kvržić / Foto Vedran KARUZA

Neka to bude početak berbe. Onaj najvažniji gol trebam tek zabiti. Dinamu ili Hajduku, za pobjedu, recimo... Ali najvažnije je igrati, biti u sastavu – kaže Matic Črnic, 25-godišnji Mariborčanin



RIJEKA – Umjetnost loptačka! Takve golove postižu samo klasni igrači. Savršena tehnička izvedba, sigurnost i brzina driblinga prije udarca. Matic Črnic okrenuo je jednog od četiri riječka asa u pokeru golova protiv pulske Istre 1961. Ušao je Štajerac iz Maribora u drugom poluvremenu, naučen je strpljivo čekati svoje minute, i postigao gol za pamćenje. Prvu dionicu utakmice odgledao je s klupe…


– Stvarali smo prigode i u prvom poluvremenu, da je Puljić prije pogodio mrežu Puljani bi sigurno bili u većim problemima. Nakon njegova pogotka sve je bilo lakše. Nakon malo više od pola sata, koliko su Puljani uspjeli izdržati. U nastavku smo dominirali, odveli utakmicu u jednosmjernu ulicu, Puljani više nisu mogli izaći iz našeg obruča. Zabili smo još tri gola. Otvorili proljetni nastavak na najbolji mogući način. Prva je utakmica uvijek najvažnija.


Igrali ste po lijevoj strani, prije udarca za 3:0, prošli dvojicu igrača da biste stigli na poziciju za udarac prema pulskim vratima?




– Dobro je bilo dodavanje, mislim da mi je Pavičić gurnuo kvalitetnu loptu, svladao sam dvije prepreke i raspalio po lopti. Ne, nisam ciljao, nemojmo pretjerivati. Pozicija je bila dobra, udario sam i lopta je otišla gdje je trebalo. Bogu hvala!


Raznovrstan i brz dribler


Najdraži i najljepši pogodak do sada u dresu Rijeke?


– Mislim da je. Postignut je na Rujevici u otvaranju sezone, ušao sam u igru i zabio.


A ona dva pogotka West Hamu kada je Slaven Bilić bio trener. Nakon toga vas je i Hajduk, tada je trener bio Pušnik, pozvao na Poljud?


– Odlučio sam se za Rijeku i nisam pogriješio. Sretan sam na Kvarneru. Titulama s Mariborom dodao sam dvostruku krunu. Golovi West Hamu su uspomena, statistika. Ovaj posljednji s Rijekom je draži. Neka to bude početak berbe. Onaj najvažniji gol trebam tek zabiti. Dinamu ili Hajduku, za pobjedu, recimo… Ali najvažnije je igrati, biti u sastavu.


Na Rujevici ste godinu i pol dana, možda ste trebali više igrati s obzirom na kvalitete raznovrsnog i brzog napadača, driblera?


– Pa dobro… Puno je sada došlo novih igrača. Tek smo na početku drugog dijela sezone. Na treneru je da procijeni kada i koliko moram igrati. Meni je ugrabiti priliku, nametnuti se. Igrom i golovima.


Trener Kek je Slovenac kao i vi, bio vam je trener šest mjeseci u Mariboru.


– Jesam li privilegiran? Kod Keka ne bi bio priviligerin niti njegov sin, s kojim sam, usput rečeno, prijatelj. Niti imam, niti bih želio imati povlašteni status. Spreman sam naporno raditi i čekati. Trening je jedino mjerilo. Na meni je dati sto posto i naoružati se strpljenjem. Prilika će doći. Uostalom, ovaj gol to najbolje potvrđuje.


Igrate uglavnom lijevo, mogli biste i desno, ali i na poziciji iza prvog napadača, s obzirom na karakteristike?


– Mogu igrati sva tri mjesta, po potrebi, najvažnije je biti na travnjaku, ali najdraže mi je krenuti s lijeve strane pa… Osvojiti prostor za udarac.


Zamijenili ste Hebera, Kvržić je igrao desno, Čolak prvu, a Puljić drugu špicu. Kako funkcionira igra prema naprijed?


– Ima puno prostora za napredak. Mehanizmi se podmazuju na treninzima. Kada lopta postane brža, u praznim prostorima, bit ćemo još opasniji. Svi zajedno.


Izravnati račune


Božinov se priprema, stigao je Leovac, dolazi Grahovac… Koliko će Rijeka biti jača?


– Bit ćemo puno jači. Božo i Leovac su iskusni igrači, internacionalci. Na treningu smo vidjeli kakva je klasa Božinov. Sigurno će nam obojica puno pomoći, a Grahovca ne znam…


Božinov bi mogao biti od velike koristi na domaćem terenu, kada bude trebalo razbijati bunkere?


– Nije još spreman, ali vidjeli smo već na prvim treninzima u Portugal koliko je tehnički jak kada primi loptu.


Puljanima ste utrpali četiri gola, slijedi gostovanje u Osijeku. Protiv Slavonaca ste dvaput izgubili ove sezone.


– U Osijek idemo izravnati račune, po tri boda. Nakon Osijeka počinje lov na Dinamo, koji dolazi na Rujevicu nakon susreta s Osječanima. Odmakli su Zagrepčani, ali mi se moramo ponašati kao prvaci. Braniti naslov do kraja prvenstva.


Cilj je osvojiti drugo mjesto i eventualno Kup.


– Nikada nećemo odustati od bitke za vrh ljestvice. Put do finala Kupa vodi preko Maksimira. Pravi izazov. Oni su jaki, domaćini, favoriti, a mi možemo i želimo dobiti.


Koliko ste zadpvoljni igrama?


– Osobno nije loše, a kao momčad ćemo sigurno biti opasniji kada se posložimo u igri prema naprijed.


Gužva je, puno je kandidata za ona četiri mjesta u igri prema naprijed.


– Puno kvalitetnih i gladnih igrača željnih dokazivanja. Nema ničeg boljeg od zdrave konkurencije. Na svakom treningu nastojiš pružiti maksimum kako bi se izborio za momčad. Biti bolji nakon svakog treninga, osobno i kolektivno, jedina je moja nogometna filozofija.


Zdrav u glavi i nogama ovo bi proljeće moglo biti Maticovo, bez obzira na konkurenciju. Jer, s loptom u nogama je samouvjeren i opasan za suparnike.