Osvrt na pulski trijumf

MARKO CVIJANOVIĆ: Bišćanova Rijeka srušila Mamićevu kletvu…

Marko Cvijanović

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Rijeka je trofejom okončala turbulentnu sezonu koja će se pamtiti po odlasku karizmatičnoga trenera Matjaža Keka i “postkekovoj” eri koju je obilježio bunt riječkih navijača protiv nekad omiljena predsjednika Damira Miškovića i pothvat novoga trenera Igora Bišćana, koji je, na psihološkom planu značajno poljuljanoj momčadi, udahnuo novi život i ponovno usadio pobjednički mentalitet, zbog čega su Mišković i navijači opet zajedno slavili…



Nogometaši Rijeke pobjednici su hrvatskog Kupa! Iza potvrdne rečenice stoji uskličnik, a ne točka u prvom redu zato što osvajanje trofeja riječkih nogometaša u kontekstu odnosa snaga na hrvatskoj nogometnoj sceni ove sezone odjekuje poput senzacije. Rijeka je jučer u Puli pobijedila Dinamo (3:1) koji je igrao u osmini finala Europske lige, niti puno bolje momčadi od riječke nisu se ove sezone mogle pohvaliti takvim uspjehom.


Točno u 20 sati i sedam minuta ozarena lica nogometaša Rijeke obasjali su zlatni papirlitosi i Rabuzinovo sunce koje je visoko u zrak podigao kapetan i junak trijumfa na Drosini, Zoran Kvržić, koji je fantastičnim pogotkom u smiraju susreta okrunio najbolju utakmicu u bijelom dresu i u rezultatskom smislu prelomio utakmicu koja se više nije mogla izroditi.


Ubrzo se s razglasa zaorila legendarna pjesma Opatijskih suvenira: Nigdje nema ljepšega grada od Rijeke naše… Ostalo je povijest. Podvučena bijelim. Rijeka je osvojila sedmi trofej od neovisnosti, a Igor Bišćan prvi u svojoj premijernoj sezoni za kormilom “bijelih”. Nije slučajno.




Prije desetak dana Rijeka i Dinamo su na rujevičkom travnjaku igrali prvenstvenu utakmicu lišenu natjecateljskog naboja kroz prizmu bodovne razvaline između prvoplasirane i drugoplasirane momčadi, poslije koje su se nogometni sladokusci uglavnom zgražali nad destruktivnim načinom igre riječke momčadi. “Bijeli” su spletom naklonjenih okolnosti uspjeli ostati neporaženi i dobili potrebno samopouzdanje uoči dvoboja za trofej istih suparnika.


Ni Bišćan, ni Bjelica nisu odstupili od osnovne ideje, kadrovske promjene (Lešković/Theophile, Moro/Ademi, Gojak/Šunjić – Puljić/Čolak, Mamić/Tomečak) nisu utjecale na način igre obiju momčadi, ali na Drosini se ipak igrala sasvim drukčija utakmica. U prvom redu zato što je Bjelica u značajnoj mjeri potcijenio protivnika, koji nije toliko loš koliko to sugerira odnos snaga na prvenstvenoj ljestvici, i zato što je Bišćan odigrao ključan potez gurnuvši Kvržića bliže protivničkim vratima.


Rijeka se jest branila u većem dijelu utakmice, ali je, za razliku od rujevičkog dvoboja istih suparnika, bila opasna. Riječani su u prvom poluvremenu postigli dva pogotka (Čolak 13’, Halilović 39’) i stvorili tri izgledne prilike (Tomečak 12’, Halilović 17’, 33’) zbog kojih je Livaković bio najbolji igrač “modrih”.


U 74. minuti Simon Sluga postao je najbolji igrač Rijeke u drugom poluvremenu. Riječki vratar obranio je udarac s bijele točke (Olmo) poslije dvojbeno dosuđenog jedanaesterca u razdoblju izražene dominacije Dinama, koji je u 63. minuti smanjio rezultat (Oršić), a prije i poslije Slugine obrane utakmice stvorio dovoljno prilika (Gavranović 50’, Oršić 69’, Ademi 77’, 78’) da susret ne bi ušao u neizvjesne vode.


Sve dok se u šesnaestercu Dinama nije ukazao Zoran Kvržić i završio priču koja se doima kao bajka. Rijeka je trofejom okončala turbulentnu sezonu koja će se pamtiti po odlasku karizmatičnoga trenera Matjaža Keka i “postkekovoj” eri koju je obilježio bunt riječkih navijača protiv nekad omiljena predsjednika Damira Miškovića i pothvat novoga trenera Igora Bišćana, koji je, na psihološkom planu značajno poljuljanoj momčadi, udahnuo novi život i ponovno usadio pobjednički mentalitet, zbog čega su Mišković i navijači opet zajedno slavili…


U predvečerje pulske utakmice navijači Rijeke prisjećali su se nezaboravnih dana ponosa i slave. Prije dvije godine (21. svibnja 2017.) “bijeli” su na Rujevici u pretposljednjem kolu svladali Cibaliju (4:0) i osvojili povijesni naslov prvaka Hrvatske. Deset dana poslije Riječani su u Varaždinu svladali Dinamo i radovali se “dvostrukoj kruni”, prekinuvši jedanaestogodišnju vladavinu “modrih”. Poslije sezone bez trofeja prvi čovjek Dinama, Zdravko Mamić, tada je džentlmentski čestitao Rijeci, ali i znakovito poručio: “Ovo ste vidjeli sad i nikad više!”.


“Modri” jesu dvije godine zaredom postali prvaci s pozamašnom bodovnom prednošću nad “bijelima”, ali Bišćanova Rijeka je srušila njihove snove o dvostrukoj kruni i dovela u pitanje kontinuitet Mamićeve kletve. Tko zna kakvi će biti odnosi snaga na hrvatskoj nogometnoj sceni potvrde li se vijesti iz krugova bliskih pravosudnim organima o neizvjesnoj sudbini maksimirskoga gazde pod teretom nove optužnice. Živi bili pa vidjeli!