Dobra golgeterska forma

MARIO GAVRANOVIĆ: ‘Vjerujem da se možemo pofajtati s Red Bullom, po kvaliteti smo – tu negdje’

Ivan Volarić

Tri gola u posljednje dvije utakmice – Mario Gavranović ispred vratara "Rudeša" Krunoslava Hendije / Foto Damir ŠKOMRLJ

Tri gola u posljednje dvije utakmice – Mario Gavranović ispred vratara "Rudeša" Krunoslava Hendije / Foto Damir ŠKOMRLJ

Ne razmišljamo uopće o tome da možemo ispasti u play off EL, razmišljamo samo o Ligi prvaka. Imamo veliku mogućnost to ostvariti i stoga želimo proći Red Bull Salzburg – kaže Gavranović



RIJEKA – Mario Gavranović zaključio je pogotkom golijadu protiv »Rudeša« i nastavio održavati svoj visoki golgeterski učinak u dresu »Rijeke«. Nekadašnji švicarski reprezentativac hrvatskih korijena postigao je dva pogotka velškom prvaku (njegovi prvi europski pogoci u dresu Rijeke), a onda pridodao još jedan novom hrvatskom prvoligašu približivši se brojci od 30 golova za »bijele«. Preciznije, Super Mario zabio je 28 golova u 54 nastupa što znači da otkada je stigao na Rujevicu zabija pogodak u svakoj drugoj utakmici za »Rijeku«.


– Prije svega s rezultatom protiv »Rudeša« moramo biti jako zadovoljni posebno iz razloga jer igra nije bila baš dobra tijekom drugog dijela utakmice – govorio je prvi napadač »bijelih« nakon druge pobjede Riječana na otvaranju novoga prvenstva. – Međutim, stvorili smo nekoliko dobrih šansi i najvažnije da smo dobili utakmicu, da idemo sa samopouzdanjem u jednu od najvažnijih utakmica ove sezone. Najvažnije da su tri boda ostala na Rujevici, ali nije bilo sve pozitivno.


»Bijeli« su susret ušli s dosta promjena u momčadi, osim toga i »Rudeš« je ugodno iznenadio svojih ofenzivnim gardom.


Pozitivne stvari




– Mislim da u prvom redu mi nismo dobro ušli u utakmicu. Naš protivnik je bio dobar, odigrali su korektnu utakmicu, ali više puta su na Rujevicu dolazile ekipe koje su izgledale dobro, ali mi smo izgledali bolje pa smo s našom kvalitetom nadigrali skoro svakoga. Nismo bili dovoljno agresivni, izgubili smo previše drugih lopti. Nismo našli igru, nismo se pokazali kako smo trebali. Na kraju je najvažnije da smo uzeli tri boda, konačan rezultat izgleda jako dobro. Sigurno da ćemo pogledati što nije bilo dobro, a onda ćemo ovu utakmicu staviti sa strane i koncentrirati se na Salzburg.


Ne kaže se zalud da velike momčadi pobjeđuju i kada ne igraju dobro…


– Tako je! Moramo pokušati izvući pozitivine stvari, a to su četiri gola. Nismo prepustili previše šansi »Rudešu« iako su bili opasni. Sve u svemu rezultat je najbolja stvar koja je bila u ovoj utakmici.


Tri gola u posljednje dvije utakmice pokazatelj su da Marijo ulazi u golgetersku formu s kraja prošle sezone što je dobar pokazatelj.


– Trebao sam »Rudešu« zabiti još jedan gol… U prvom poluvremenu sam donio krivu odluku kod rezultata 0:0. Mislio sam da će me »Kvrža« popratiti u sprintu pa da će mu biti lakše, ali krivo sam odlučio. Trebao sam pucati. Dobro je da smo kasnije uspjeli doći do golova i rezultat jer ne bi spavao noć nakon utakmice.


Nisam sebičan


Obično se prigovara napadačima kada u takvim situacijama odluče sami završiti akciju.


– Mislim da sam pokazao da nisam sebičan. Uvijek pokušavam napraviti najbolju moguću stvar za ekipu. U toj situaciji nije bila najbolja odluka dodati loptu, trebao sam pucati, jer igrač »Rudeša« se dosta brzo vratio.


Možda je tijekom ogleda s »Rudešom« dio misli odlutao već prema sutrašnjem ogledu u Salzburgu.


– Ne, nikako! Svi su se jako dobro pripremili za utakmicu protiv »Rudeša«. Tek nakon te utakmice počeli smo razmišljati o gostovanju u Salzburgu. Bit će to zanimljiv dvoboj i sigurno ćemo dati sve od sebe da izborimo dobar rezultat. Što mislim o momčadi »Red Bulla«? Austrija nije daleko od Švicarske i malo ih poznajem. Tu i tamo pogledam neku njihovu utakmicu. Igraju agresivan nogomet s puno dodavanja. Ne igraju na duge lopte i bit će sigurno zanimljivo vidjeti tu utakmicu. Nadam se da se možemo pofajtati s njima, da možemo ići agresivno u duele s njima, da smo tu negdje po kvaliteti. Neka na kraju bolji pobijedi.


Austrijski prvaci su ovoga ljeta izgubili neke bitne igrače.


– Ne poznajem puno igrača u njihovoj ekipi, to ćemo sigurno pogledati idućih dana. Poznajem bolje jedino Dabbura, koji je igrač mojega menadžera i riječ je o dobrom igraču. Bit će ga važno držati pod kontrolom. Koji rezultat priželjkujemo u prvoj utakmici? Moramo ići u Salzburg odigrati pravu utamicu, izgledati dobro i pokušati izvući pozitivan rezultat. Ako je moguće idemo dati gol jer to je u gostima velika prednost. Ići ćemo sigurno s tom idejom da zabijemo gol i izvučemo pozitivan rezultat. Sigurno da bi nam to olakšalo posao u uzvratu.


Druga lopta


Psihološki je vjerojatno lakše igrati uz saznanje da eventualna eliminacija od »Red Bull Salzburga« donosi priliku za popravni u play off-u Europske lige.


– Ne razmišljamo uopće o tome da možemo ispasti u play off Europske lige, razmišljamo samo o Ligi prvaka. Imamo veliku mogućnost to ostvariti i stoga želimo proći »Red Bull Salzburg«.


Austrijanci igraju dosta napadački nogomet, sličan »Rijeci«. U taktičkom smislu bit će to sudar dva slična koncepta i viđenja nogometa.


– Prvo moramo stajati kompaktno. Zatim, ako se odlučimo izaći u presing moramo izaći svi skupa. To primjerice protiv »Rudeša« nije dobro funkcioniralo, ispadali smo prelagano. Ono što nas je činilo jakim prošle sezone je što smo dolazili do druge lopte kada bi ušli u presing i iz toga je kretala naša igra. To će nam sigurno trebati u srijedu, jer dolaze europske utakmice u kojima moramo što manje griješiti da bi mogli izvući rezultat koji želimo – rekao je Gavranović.